Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvert femte hus i USA selges med tap

Boligmarkedet i fritt fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Omkring 20 prosent av alle boliger som byttet eier i USA i mars, ble solgt med tap, ifølge en rapport fra bladet Inside Mortgage Finance (IFM).

Disse salgene er såkalte «short sales».

Stadig flere amerikanere sliter med å betjene huslånet.

Ettersom verdien på boligen synker på grunn av dårlige tider i markedet, blir mange sittende igjen med lån som er høyere enn hva boligen kan selges for.

For å slippe tvangssalg, velger enkelte banker og finansinstitusjoner da å ettergi deler av lånet og akseptere den salgsprisen boligen kan oppnå i dagens marked.

Skremt av boligmarkedkollapset

Tall fra IFM viser at huseiere initierer to av tre slike salg, mens bankene står for den siste tredelen som et alternativ til tvangssalg.

Huseiernes hovedgrunn for å selge med tap, er manglende betalingsevne. Mange blir også skremt av boligens verditap og ønsker å selge seg ut før den synker ytterligere.

SLITER MED FOR STORE LÅN: Stadig flere amerikanere har problemer med å betjene sine boliglån. I kombinasjon med et heller labert boligmarked, ender mange boliger med å selges med tap. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
SLITER MED FOR STORE LÅN: Stadig flere amerikanere har problemer med å betjene sine boliglån. I kombinasjon med et heller labert boligmarked, ender mange boliger med å selges med tap. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Vi anslår at 20 prosent av alle gjennomførte salg over hele landet er «short sales», kommenterer Guy Cecala, IFMs ansvarlige utgiver, til MSNBC.com.

- Dette tallet hadde vært langt høyere, hadde det ikke vært for at en tredel av disse salgene ikke går gjennom, fortsetter han.

Lang ventetid

Til forskjell fra vanlige boligsalg, der det er opp til huseieren å akseptere budet og budgiveren, ligger det siste ordet her hos lånegiverne.

Dette kompliserer salgsprosessen og gjør at mange boligkjøpere vegrer seg for å gi bud.

I verste fall kan budgiveren risikere å vente opptil seks uker på at banken ansvarlig for et «short sale»-objekt bestemmer seg.

- Legger du inn bud på et slikt objekt, må du vente på respons et sted mellom fire og seks uker. Våre undersøkelser tyder på at den gjennomsnittlige ventetiden er på 4,5 uker, sier Tom Popik ved Campbell Communications, som har analysert studien.

Vanlig praksis

image: Hvert femte hus i USA selges med tap

«Short sales» har likevel blitt så vanlig den siste tiden, at en rekke utbyggere og eiendomsmeglere like godt reklamerer med det, for å appellere til de prisbevisste kjøperne.

Boligprosjekt i The Village i Green River, California, har satt ned prisene på de nybygde husene med 39 prosent siden juli i fjor.

Men salget tok først av da prosjekt ble annonsert som «short sale», ifølge eiendomsmegler Dominic Kurtyan.

- Vi fikk langt mer respons når vi byttet ut reklameplakatene. Dette er en negativ situasjon for alle de involverte, bortsett fra kjøperne som har mulighet til å gjøre en skikkelig bra deal, sier Kurtyan til MSNBC.com.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media