Hvert fjerde brev forsinket

Hvert fjerde A-post-brev i Norge kommer for seint fram. Posten skylder på forsinkelser ved hovedflyplassen på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også maskinparken på brevsenteret i Oslo, der det meste av landets brevpost blir sortert og fordelt, må ta sin del av skylda. En god del av maskinene er nå byttet ut, men fortsatt må mye gjøres. Likevel er det hovedflyplassen som får unngjelde.

- Hvis et fly er 15 minutter forsinket kan det skape kjempetrøbbel. Posten skal videre med andre transportmidler, og disse er helt avhengig av at flyene lander presist, sier Morten Johansen, kvalitetsdirektør i Posten Produksjon til Stavanger Aftenblad.

Egne fly?

Posten er i Norge beskyttet mot konkurranse, men Samferdselsdepartementet krever til gjengjeld at 93 prosent av A-posten kommer fram til avtalt tid. I første og andre kvartal var henholdsvis 72,7 og 75,5 prosent av posten framme i tide. Særlig var juni en problemmåned for posten, mens juli skal ha vært noe bedre.

- Det skyldes nok først og fremst at juli er en rolig måned uten de store mengdene post. Det er fremdeles altfor mange forsinkelser på grunn av Gardermoen, sier Johansen.

Posten vurderer nå å anskaffe egne fraktfly, men frykter at dette ikke vil hjelpe stort hvis Gardermoen ikke klarer å sørge for at flytrafikken er i rute.

- Men hvis det kan hjelpe oss til å bli mer effektive på vår kant, er det absolutt noe vi må vurdere, sier Johansen.

Av de beste

Mandag ble det kjent at Gardermoen var den fjerde beste europeiske flyplassen med tanke på forsinkelser. I annet kvartal var bare 20,8 prosent av avgangene fra Gardermoen forsinket. Til sammenligning var hele 75 prosent av alle avganger fra Milano forsinket med i gjennomsnitt 52 minutter.

Viktigste årsak til forsinkelser er sent innkomne fly. Ved Gardermoen var 24,6 prosent av alle ankomster forsinket i annet kvartal. Også det kvalifiserer til en fjerdeplass blant de 27 flyplassene som var med i oversikten.

(NTB)