Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvert fjortende misjonærbarn utsatt for overgrep

Og forskere tror det reelle antallet kan være enda høyere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert fjortende misjonærbarn er utsatt for seksuelle overgrep, men forskere tror at det reelle antallet kan være enda høyere.

Forskningsstiftelsen IRIS (International Research Institute of Stavanger) har spurt norske misjonærbarn som bodde i utlandet i perioden 1950 til 2000 om hvordan de opplevde tilværelsen.

7 prosent forteller at de ble utsatt for seksuelle overgrep mens de bodde på internat, mens 2 prosent sier at de ikke husker om de ble utsatt for slike overgrep. Forskerne tror derfor at det reelle tallet er høyere, skriver Aftenposten.

Svært få fikk hjelp og støtte i forbindelse med overgrepene, som andre barn, lærere, internatpersonell og misjonærer sto bak.

En stor andel av misjonærbarna forteller også at de ble mobbet av medelever, lærere og ansatte på internatene.

Flytteprosessen tilbake til Norge skapte også vanskeligheter for mange av barna. 62 prosent følte seg som fremmede da de kom tilbake, og misjonærbarn har i dag mer psykiske plager enn befolkningen for øvrig, konstaterer IRIS.

Det Norske Misjonsselskapet (NMS) og Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) beklager sterkt det mange av misjonærbarna ble utsatt for.

- Vi kan ikke ha det slik at barn blir ofret på misjonens alter. Derfor må vi ta opp hele komplekset om hvordan kallet blir formidlet, sier Ola Tulluan i Norsk Luthersk Misjonssamband.

Generalsekretær Kjetil Aano i Det Norske Misjonsselskap lover en grundig gjennomgang av undersøkelsen og tiltak.

- Det er bra at organisasjonene erkjenner at misjonskallet gikk ut over foreldrekallet, og at de beklager det. Jeg håper dette vil føre til bedring, sier Målfrid Braadland.(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media