«Putins kokk» Jevgenij Prigozhin

- Hvert hus er en festning

Lederen for den private militærgruppen Wagner, Jevgenij Prigozjin, innrømmer at leiesoldatene hans sliter med å trenge igjennom det ukrainske forsvaret i byen Bakhmut.

INNRØMMER VANSKELIGHETER: Jevgenij Prigozjin, lederen for Wagner-gruppen, innrømmer vanskeligheter ved fronten i Bakhmut. Reporter: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nær byen Krasnodar, sør i Russland ved Svartehavet, ligger det en kirkegård der alle gravplassene er pyntet med nye blomsterdekorasjoner. Alle gravene har ortodokse kors, og navneskiltene avslører at alle som ligger på kirkegården døde i 2022.

I jorda ligger likene av russiske leiesoldater fra den private militærgruppen Wagner.

1. januar besøkte lederen av Wagner-gruppen, forretningsmannen Jevgenij Prigozjin, som også er kjent under navnet «Putins kokk», kirkegården.

I en video, som er publisert på Telegram, kan man se Prigozjin legge blomster på den ene graven.

Dette er bare en av flere videoer der Prigozjin gir et innblikk i at krigen i Ukraina har store omkostninger for de russiske styrkene i Ukraina.

STORE TAP: Lederen av Wagner-gruppen, forretningsmannen Jevgenij Prigozjin, besøker en gravplass i byen Krasnodar der Wagner-soldater ligger gravlagt. Foto: Telegram/@pridybaylo_k
STORE TAP: Lederen av Wagner-gruppen, forretningsmannen Jevgenij Prigozjin, besøker en gravplass i byen Krasnodar der Wagner-soldater ligger gravlagt. Foto: Telegram/@pridybaylo_k Vis mer

Lider store tap

Prigozjin sier at hans soldater noen ganger har brukt uker på å forsøke å erobre et enkelt hus i Donbas-byen Bakhmut.

I en uhyggelig video, som også ble publisert like etter nyttår, besøker forretningsmannen en kjeller, nær frontlinjen i øst, som er fylt med døde leiesoldater i svarte sekker. Likene ligger stablet oppå hverandre, helt opp til skulderhøyde.

Leiesoldatene har blitt drept under de bitre kampene om byen Bakhmut, som har vært et sentralt russisk mål siden sommeren.

- Kontrakten deres er gått ut, de skal hjem i neste uke. De er klare til å bli sendt hjem. Vi jobber alle på nyttårsaften, sier Prigozjin i videoen fra likhuset.

- Her ligger Wagner-soldater som har dødd ved fronten. De kommer nå i sinkkister og vender hjem, legger han til.

Innrømmer utfordringer

Wagner-gruppen har spilt en viktig rolle i Russlands angrep mot byen Bakhmut.

Ukrainske soldater, som har snakket med den britiske avisa The Guardian, sier at Wagner-krigere ofte blir brukt som sjokktropper i frontalangrep, mens styrker fra det russiske militæret er utplassert mer i forsvarsroller.

Det har lenge blitt antatt at Wagner har lidd store tap de siste månedene, både fra ukrainske kilder og russiske militærblogger. De nylig publiserte videoene, med kommentarer fra Prigozjin, bekrefter nå de store tapene av leiesoldater.

PUTINS KOKK: Forretningsmannen og lederen for Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, har fått kallenavnet «Putins kokk» fordi han tidligere drev en luksusrestaurant utenfor Moskva. Seinere fikk han jobben som cateringleverandør til Kreml. Foto: AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File/NTB
PUTINS KOKK: Forretningsmannen og lederen for Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, har fått kallenavnet «Putins kokk» fordi han tidligere drev en luksusrestaurant utenfor Moskva. Seinere fikk han jobben som cateringleverandør til Kreml. Foto: AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File/NTB Vis mer

I et annet klipp som viser Prigozjins besøk ved østfronten, innrømmer han at de har problemer med å trenge igjennom de ukrainske styrkene.

- Alle vil vite når vi skal kapre Artemivsk (det russiske navnet på byen Bakhmut. red.anm.), sier han i videoen og legger til:

- Hvert hus er en festning i Artemivsk. Gutta våre kjemper noen ganger i mer enn en dag over ett hus. Noen ganger kjemper de i ukevis om ett hus. Og bak dette huset er det fortsatt en ny forsvarslinje, og ikke bare en. Hvor mange forsvarslinjer er det i Artemivsk? 500 er nok ikke en overdrivelse.

- Fornektelse fungerer sjeldent

Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS), sier til Dagbladet at han tror Prigozjin kommer med disse uttalelsene for å gi beskjed om utfordringene i kampene ved Bakhmut.

- Det at de kommer med innrømmelser nå, er bare for å formidle at denne krigen er vanskelig og at det er behov for mer ressurser, sier Røseth.

Han forklarer videre at det ikke er vanlig at høytstående personer fra de russiske styrkene innrømmer et nederlag på denne måten. Likevel understreker Røseth at ambisjonsnivået til de russiske styrkene har sunket siden de har mistet flere territorier i Ukraina siden sommeren.

- Fornektelse fungerer sjeldent i lengden når realiteten på bakken utvikler seg i motsatt retning, sier han.

Røseth mener også at de store tapene kan påvirke Wagner-lederens framtid.

- Kampene skulle være et utstillingsvindu for Wagner-gruppen. Dette skulle være en mulighet for Prigozjin å etablere seg en politisk posisjon med gevinster derfra. Nå viser det seg å være veldig vanskelig og utfordrende, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer