Hvert sjette menneske sulter

Det har aldri vært så mange sultrammede som nå.

HAR FÅTT TAK I EN BRØDSKALK: Men denne lille, indiske gutten er en av mange i Asia som ikke har nok å spise. Asia, stillehavsområdet og Afrika sør for Sahara er hardest rammet av sultkrisen. Foto: AP Photo/Sucheta Das/Scanpix
HAR FÅTT TAK I EN BRØDSKALK: Men denne lille, indiske gutten er en av mange i Asia som ikke har nok å spise. Asia, stillehavsområdet og Afrika sør for Sahara er hardest rammet av sultkrisen. Foto: AP Photo/Sucheta Das/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet) Antallet mennesker som sulter vil i løpet av 2009 passere en milliard, skriver FN på sine hjemmesider.

Dette utgjør omlag hvert sjette menneske, og betyr at 100 nye millioner mennesker har blitt rammet av sult bare siden ifjor.

Årsakene til økningen oppgis av FN å være politisk uro, krig, tørke og høye matpriser.

Den tredje verden
Finanskrisen er også medskyldig, ifølge organisasjonen, som definerer «sulter» som at et menneske konsummerer færre enn 1800 kalorier daglig.

En voldsom majoritet av de sultrammede bor i land i den tredje verden; av den fulle millarden sultrammede bor kun det i denne sammenhengen beskjedne antallet 15 millioner i den industrialiserte verden.

Aldri så mange som nå
Sjokktallene betyr også at det aldri har vært så mange sultne mennesker på kloden som i 2009.

- Den livsfarlige kombinasjonen av høye matpriser og økonomisk krise har ført 100 millioner mennesker inn i sult og fattigdom, bare i løpet av det siste året, konstaterer Jacques Diouf, generalsekretær i FNs Nærings- og landbruksorganisasjon (FAO) i en uttalelse.

FN nevner ikke dårlige avlinger som en hovedårsak til den tragiske utviklingen.

Trussel for verdensfreden
- Dette er en alvorlig trussel for verdensfreden. Vi må raskt ta grep, sier en rystet Diouf.

Det enorme tallet fordeler seg over 642 millioner mennesker i Asia og stillehavsområdet, 265 millioner i Afrika sør for Sahara, 53 millioner i Latin-Amerika og 52 millioner i Midtøsten og Nord-Afrika - i tillegg til de femten industrialiserte millionene.

SKREMMENDE TALL: Generalsekretær i FAO, Jacques Diouf erklærer at det i løpet av året vil finnes over en milliard sultrammede i verden. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/Scanpix
SKREMMENDE TALL: Generalsekretær i FAO, Jacques Diouf erklærer at det i løpet av året vil finnes over en milliard sultrammede i verden. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer