BARN SOM BEGÅR KRIMINALITET: 21. august 2012 forsøkte to jenter å stjele fra en kunde ved Nordeas minibank i Nygårdsgaten i Fredrikstad. Nærmere tre timer seinere ble en eldre mann frastjålet penger ved en minibank i Sarpsborg. Da politiet arresterte de to ranerne fant de ut at den yngste jenta var 14 år - den eldste var 17 år. Foto: POLITIET
BARN SOM BEGÅR KRIMINALITET: 21. august 2012 forsøkte to jenter å stjele fra en kunde ved Nordeas minibank i Nygårdsgaten i Fredrikstad. Nærmere tre timer seinere ble en eldre mann frastjålet penger ved en minibank i Sarpsborg. Da politiet arresterte de to ranerne fant de ut at den yngste jenta var 14 år - den eldste var 17 år. Foto: POLITIETVis mer

Hvert tredje politidistrikt melder om rumensk krimbølge

Norske politidistrikt har opplevd en formidabel økning i rumenske kriminelle det siste året. Flere av politidistriktene er nå bekymret. - Norge er et fristende mål, sier politimesteren i Bergen, Geir Gudmundsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Så lenge den økonomiske situasjonen ellers i Europa er så kritisk som den er nå, vil rike Norge være et fristende mål. Vår velstand, og tidvis skjødesløse omgang med egne verdisaker, tiltrekker også reisende vinningskriminelle».

Det fastslår politimesteren i Hordaland, Geir Gudmundsen, overfor Dagbladet.

Krimbølge Tidligere har Dagbladet skrevet om at de siste åra har politiet meldt om en formidabel økning i kriminalitet utført av rumenske statsborgere. Og utviklingen fortsetter. I løpet av de tre første månedene i år ble 360 saker registrert hos trondheimspolitiet, mot 257 i samme periode i fjor.

Ifølge politiet er det spesielt to grupper som er involvert; rumenske borgere og asylsøkere som er i Norge i påvente av å bli sendt ut.

- RIKE NORGE ET FRISTENDE MÅL: «Så lenge den økonomiske situasjonen ellers i Europa er så kritisk som den er nå, vil rike Norge være et fristende mål. Vår velstand, og tidvis skjødesløse omgang med egne verdisaker, tiltrekker også reisende vinningskriminelle».

Det fastslår politimesteren i Hordaland, Geir Gudmundsen, overfor Dagbladet.
- RIKE NORGE ET FRISTENDE MÅL: «Så lenge den økonomiske situasjonen ellers i Europa er så kritisk som den er nå, vil rike Norge være et fristende mål. Vår velstand, og tidvis skjødesløse omgang med egne verdisaker, tiltrekker også reisende vinningskriminelle». Det fastslår politimesteren i Hordaland, Geir Gudmundsen, overfor Dagbladet. Vis mer

Også i Oslo er det rumenere som dominerer lommetyveri-bølgen. Siden august har 2012 august politiet pågrepet 77 lommetyver i Oslo. Et flertall av dem har vært rumenske statsborgere. Nå har Oslo intensivert arbeidet mot lommetyvene og i første kvartal i år har antall tyverier gått ned 26 prosent sammenliknet med i fjor.

Men Oslo og Trondheim er ikke de eneste stedene hvor rumenere stjeler. Hvert tredje politidistrikt i Norge, 33 prosent, har opplevd en økning i kriminalitet begått av rumenske statsborgere. I mange av distriktene dominerer nå rumenske statsborgere tyverier begått av utenlandske statsborgere.

600 anmeldelser De ni politidistriktene som melder om en økning utgjør nesten halvparten av de 20 politidistriktene som har svart. Totalt finnes det 27 politidistrikter i Norge. Åtte politidistrikt sier at de frykter en økning i kriminalitet fra Romania.

Et av stedene som har opplevd en formidabel økning i rumenske tyver er Hordaland politidistrikt.

STJAL FRA ELDRE: I fjor stjal flere rumenske
kvinner gullsmykker fra
intetanende eldre mens
de ga offeret juggel. Det
samme juggelet ble funnet
gjemt i bil måneder
seinere. Foto: POLITIET
STJAL FRA ELDRE: I fjor stjal flere rumenske kvinner gullsmykker fra intetanende eldre mens de ga offeret juggel. Det samme juggelet ble funnet gjemt i bil måneder seinere. Foto: POLITIET Vis mer

«Også i Hordaland utgjør rumenske statsborgere den største gruppen i statistikken over utenlandske statsborgere i tyveri», skriver politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen, til Dagbladet.

Politimesteren forteller at fra 2010 og fram til april 2013 er det registrert cirka 600 anmeldelser for vinningskriminalitet hvor anmeldte er registrert som rumenske statsborgere.

«Rumenere utgjør vel 23 prosent av utenlandske anmeldte vinningskriminelle i vårt politidistrikt», skriver Gudmundsen. Han frykter at det vil komme flere rumenske kriminelle til Hordaland framover.

- MARKERT OPPGANG: «Det er i disse tallene en markert oppgang i antall saker de siste tre årene for rumenske statsborgere. Omreisende kriminelle står bak en del av både den oppklarte og uoppklarte vinningskriminaliteten, men her er flere nasjonaliteter enn rumenerne involverte», skriver politiinspektør Edgar Mannes fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, som tror det vil komme flere rumenske kriminelle i framtida. Foto: JAN KÅRE NESS/NTB SCANPIX
- MARKERT OPPGANG: «Det er i disse tallene en markert oppgang i antall saker de siste tre årene for rumenske statsborgere. Omreisende kriminelle står bak en del av både den oppklarte og uoppklarte vinningskriminaliteten, men her er flere nasjonaliteter enn rumenerne involverte», skriver politiinspektør Edgar Mannes fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, som tror det vil komme flere rumenske kriminelle i framtida. Foto: JAN KÅRE NESS/NTB SCANPIX Vis mer

«Våre analyser tilsier det», skriver han.

- Markert oppgang Politiinspektør Edgar Mannes fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt skriver til Dagbladet at de siden 2008 har registrert 79 forhold der rumenske statsborgere har rolle som mistenkte, siktete eller domfelte.

«Det er i disse tallene en markert oppgang i antall saker de siste tre årene for rumenske statsborgere. Omreisende kriminelle står bak en del av både den oppklarte og uoppklarte vinningskriminaliteten, men her er flere nasjonaliteter enn rumenerne involverte», skriver Mannes, som tror det vil komme flere rumenske kriminelle til Haugaland og Sunnhordland i framtida.

«Det er grunn til å tro at den negative utviklingen som har funnet sted rundt om i landet også vil forsterkes i vårt distrikt», skriver Mannes.

- Urovekkende økning Kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt skriver at de har «hatt en urovekkende økning av rumenske kriminelle som vi har tatt for vinningskriminalitet».

STJAL GULLSMYKKER: For et år siden slo flere frekke
gullsmykketyver til i flere byer i
Østlandet samtidig. Flere kvinner
fra Romania spesialiserte
seg på å stjele fra eldre kvinner
på over 80 år. Foto: POLITIET
STJAL GULLSMYKKER: For et år siden slo flere frekke gullsmykketyver til i flere byer i Østlandet samtidig. Flere kvinner fra Romania spesialiserte seg på å stjele fra eldre kvinner på over 80 år. Foto: POLITIET Vis mer

«Det gjelder både grove tyverier fra boliger og organiserte grupper som driver med lommetyverier», skriver Pedersen, som forteller at de har hatt saker hvor de har mistenkt rumenske statsborgere for å tilrane seg smykker fra eldre damer.

Vest-Oppland politidistrikt skriver de frykter en økning i kriminell virksomhet «bedrevet av vinningskriminelle, deriblant også rumenere».

Tyverier og nasking Politimester i Salten, Geir Ove Heir, skriver at de frykter at flere rumenske kriminelle vil komme til distriktet framover. Søndre Buskerud politidistrikt skriver at «av utenlandske statsborgere i vårt distrikt er rumenske statsborgere registrert med 129 forhold». De fleste forholdene gjelder nasking, tyveri og grovt tyveri.

I Østfold politidistrikt er andelen av rumenske statsborgere pågrepet for vinningskriminalitet økende, men det er andre statsborgere enn rumenere som fortsatt utgjør den største utfordringen.

- UROVEKKENDE ØKNING: Kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt skriver at de har «hatt en urovekkende økning av rumenske kriminelle som vi har tatt for vinningskriminalitet». Foto: KNUT FJELDSTAD/NTB SCANPIX
- UROVEKKENDE ØKNING: Kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt skriver at de har «hatt en urovekkende økning av rumenske kriminelle som vi har tatt for vinningskriminalitet». Foto: KNUT FJELDSTAD/NTB SCANPIX Vis mer

«Østfold politidistrikt er et grensefylke med to store europaveier, jernbane, havner og flyplass, et utsatt distrikt når det gjelder kriminelle som både ankommer og forlater riket», skriver Tommy Brøske, politiinspektør i Østfold politidistrikt til Dagbladet.

Politimester i Sunnmøre politidistrikt, Jon Steven Hasseldal, skriver at de «utelukker ikke at det kommer både flere tiggere og kriminelle til distriktene».

TROR FLERE KOMMER: Politimester i Salten, Geir Ove Heir, skriver at de frykter at flere rumenske kriminelle vil komme til distriktet framover.
Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET
TROR FLERE KOMMER: Politimester i Salten, Geir Ove Heir, skriver at de frykter at flere rumenske kriminelle vil komme til distriktet framover. Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET Vis mer
BLE LURT: - Kvinnene spurte om veien
til apotek eller sykehus. Den
gamle forklarte da velvillig
hvor dette var, og tyven ble
deretter så overveldende glad
at hun ga den gamle en gave
og en klem, sier Terje Bøe,
leder for spesialgruppa «OP
Villa» ved Østfold politidistrikt.
Gaven besto av et falskt
gullsmykke som tyven satte
omkring offerets hals. Foto: POLITIET
BLE LURT: - Kvinnene spurte om veien til apotek eller sykehus. Den gamle forklarte da velvillig hvor dette var, og tyven ble deretter så overveldende glad at hun ga den gamle en gave og en klem, sier Terje Bøe, leder for spesialgruppa «OP Villa» ved Østfold politidistrikt. Gaven besto av et falskt gullsmykke som tyven satte omkring offerets hals. Foto: POLITIET Vis mer