Hvert tredje sexovergrep mot barn begås av barn

- Blir dysset ned, mener eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Minst en tredel av alle seksuelle overgrep mot barn blir begått av andre barn. De fleste blir aldri politianmeldt.

- Det er et paradoks at tenåringer som blir tatt for nasking i butikker ofte blir anmeldt umiddelbart, mens grove seksuelle overgrep blir dysset ned, sier psykologspesialist Helle Kleive og avdelingsoverlege Eili Knudsen Ingnes i Prosjekt V27 til Bergens Tidende.

V27 i Fyllingsdalen er landets eneste behandlingstilbud for unge overgripere. Siden starten i 2003 har de fått henvist i overkant av 50 ungdommer til videre oppfølging.

Til tross for at barn kan begå like brutale overgrep som voksne, blir slike saker ofte ikke tatt alvorlig, mener Kleive og Ingnes.

- Skoler, barnehager, helsevesenet og andre instanser vet ikke alltid hvordan de skal forholde seg til slike saker. De skjønner at det har skjedd overgrep, men de vet ikke alltid hvilke konsekvenser det bør få, sier Ingnes, som mener at bare det å bli innkalt til avhør hos politiet kan virke avskrekkende på de yngste.

Under halvparten av sakene V27 har fått inn, er politianmeldt. Loven er slik at selv om barn under 15 år ikke kan straffes, skal sakene etterforskes av politiet. Politiet vil deretter kunne ta kontakt med barnevernet for videre oppfølging. (©NTB)