- Hvetebrødsdagene vil ta tid

Politisk ekspert tror Obama vil innfri de enorme forvetningene - etter hvert.

I DAG STARTER JOBBEN: President Barack Obama begynner i dag på sin første dag i verdens viktigste jobb. Politisk ekspert Terry Madonna tror Obama vil innfri, men at hvetebrødsdagene vil vare lenger enn folk tror. Foto: SCANPIX
I DAG STARTER JOBBEN: President Barack Obama begynner i dag på sin første dag i verdens viktigste jobb. Politisk ekspert Terry Madonna tror Obama vil innfri, men at hvetebrødsdagene vil vare lenger enn folk tror. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Innsettelsesfesten til én milliard kroner er over. Nå skal USAs nye president ta fatt på enorme utfordringer, og innfri skyhøye forventninger hos tilhengere med stjerner i øynene.

Barack Obama så utover et hav av mennesker fra podiet foran kongressbygningen da han ble tatt i ed som president.

Nesten to millioner mennesker deltok på den historiske innsettelsesseremonien. Til sammenligning møtte rundt 300.000 opp da Bush ble tatt i ed for åtte år siden.

Det enorme antallet er et tydelig bilde på hvilke forventninger som nå hviler på Obamas skuldre. Men hvor lang tid får han på seg til å innfri?

- Jeg tror de politiske hvetebrødsdagene til Obama kommer til å vare lenger enn det mange tror, sier den politiske eksperten Terry Madonna til NTB.

- Obama kan i likhet med president Franklin D. Roosevelt komme til å bli vurdert mye ut fra hvordan og hva han gjør, ikke bare resultater, legger han til.

- Kommer ikke til å skuffe

Ifølge Madonna var det tydelig at president Obama i sin tale forsøkte å senke forventningene. Men lista er utvilsomt lagt høyt. Obama har med sine taler gjennom valgkampen inspirert og gitt håp til titall millioner av mennesker i USA, og også verden over. Forventningene kan det synes umulig å innfri.

- Nei, jeg tror ikke han kommer til å skuffe meg. Jeg tror faktisk han kommer til å klare å innfri forventningene og oppnå det han vil gjennomføre, men det kommer til å ta noe tid, sa Richard Johnson til NTB foran Capitol Hill noen minutter etter at Obama var tatt i ed.

Guantanamo

Obama overtar to kriger, en økonomi i dyp resesjon og et frynsete forhold til flere av USAs allierte fra sin forgjenger George W. Bush.

Et av de første tegnene på at Obama har det travelt med å komme i gang, kom bare noen timer etter innsettelsen. Den nye presidenten har bedt om at rettssakene ved Guantanamo-basen stanses i 120 dager, ifølge en kilde med god kjennskap til sakene.

I valgkampen tok Obama til orde for at den omstridte fangeleiren må stenges og fangene stilles for sivile domstoler.

- Ikke råd til splittelse

- Hvis han er smart, så vier han nesten all sin tid til økonomien de første 100 dagene. Han burde vente med kontroversielle saker venstresiden i partiet ønsker tatt opp. Han har ikke råd til splittelse nå, mener Terry Madonna.

President Barack Obama skal onsdag møte sine økonomiske rådgivere for å diskutere videre den planlagte krisepakken på 825 milliarder dollar for den amerikanske økonomien. Demokratene håpet å ha den klar til signering tirsdag, men den nye tidsfristen er nå 13. februar.

Første dag på jobb vil president Obama også beordre militære ledere til å planlegge en tilbaketrekking fra Irak i løpet av de neste 16 månedene, ifølge David Axelrod, en av Obamas nærmeste rådgivere.

Opphevelse av begrensninger på stamcelleforskning er et kontroversielt tema, og kan komme til å bli utsatt, skriver nettstedet Politico. (NTB)

 


FØRSTEPARET: Barack Obama og kona Michelle spaserer langs Pennsylvania Avenue etter innsettelsen i går ettermiddag norsk tid. Foto: AFP/SCANPIX
FØRSTEPARET: Barack Obama og kona Michelle spaserer langs Pennsylvania Avenue etter innsettelsen i går ettermiddag norsk tid. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer