Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvileløs flukt i bunkere og hus

Hvis Saddam Hussein ennå er i live, er han i hvileløs bevegelse for å forvirre dem som jakter på ham. Han er delvis under jorda i et system av underjordiske huler og bunkere, og delvis over jorda, på flukt fra hus til hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se Saddams atombunker Det mener major John Andreas Olsen ved Luftkrigsskolen i Trondheim, som har spesialisert seg på Saddam og hans regime. Å ta Saddam Hussein, død eller levende, er det viktigste krigsmålet for den USA-ledede koalisjonen.

- Saddam er som reven som gjemmer seg i hiet sitt, men som alltid forsøker å ha en utgang, sier kommandørkaptein Nils Helle ved Forsvarets stabsskole på Akershus festning.

Saddams stunt

Bomben som traff Al-Mansour-distriktet i Bagdad mandag, var rettet mot Saddam Hussein, hans to sønner, og medlemmer av det irakiske lederskapet.

Men hvis Saddam ikke døde i angrepet, så forteller det noe om bevegelsesmønsteret hans. Krigen begynte 20. mars med at CIA hadde informasjon om at Saddam oppholdt seg i en bunker.

Den fortsatte med at Saddam dukket opp og lot seg hylle av Bagdads borgere, og at han lot seg avbilde mens han angivelig ledet regjeringsmøter. Men selv om eksperter heller til den oppfatningen at det er den virkelige Saddam, og ikke en stedfortreder, som har opptrådt ved disse anledningene, så vet vi ikke noe om når TV-opptakene er gjort.

- Flukt, forkledning og forvirring er Saddams spesialitet, sier Olsen.

Han tror Saddam nå, hvis han er i live og ikke alvorlig skadet, forflytter seg praktisk talt fra time til time.

- Omfattende system

- Trolig beveger han seg fra sted til sted for å gjemme seg i det omfattende systemet av bomberom og underjordiske huler under Bagdad. Han prøver også å skjule seg bak lokalbefolkningen, sier Olsen.

Han sier det er mange innganger til Saddams underjordiske bunkersystem. Mange av inngangene er under moskeer og sykehus, steder det vil være en høyere terskel for amerikanerne for å bombe.

Hvis han lever, kommuniserer Saddam nå først og fremst ved hjelp av sin nærmeste livgarde, Murafiqin. Den består av 40 betrodde menn, som er knyttet til Saddam som nære eller fjerne slektninger fra Tikrit, byen Saddam er fra. Det er deres oppgave å gi beskjeder til andre i regimet, mener Olsen.

Livsfarlig kommunikasjon

Elektronisk kommunikasjon er det livsfarlig for Saddam å bruke, for det kan spores opp av amerikanerne. Likevel påsto CIA-kilder til TV-selskapet NBC at de overhørte Saddams samtaler med sine nærmeste før bombene falt over bunkeren mandag ettermiddag.

Men Olsen tror Saddam også er en del ute av sitt hulesystem. Saddam kan føle seg tryggere over bakken fordi bunkerne og hulesystemet i stor grad er bygd av utlendinger, som har tegninger av mye av systemet. Tyske og svenske selskaper har bygd mye av det.

- Saddams andre ring av livvakter, Himaja-garden med rundt 2000 mann, har som oppgave å dukke opp i et boligområde, rydde 15- 20 hus for folk, og så velger Saddam et hus og oppholder seg der ei natt eller noen timer, sier Olsen.

- Så må Saddam flykte videre. Variasjon og evig bevegelse er Saddams spesialitet. Nå trenger Saddam det mer enn noen gang, mener Olsen.

PÅ VEIEN: Amerikanske marinesoldater passerer en død iraker idet de løper over den ødelagte motorveibrua i Bagdad på vei til byens sørøstre utkant.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media