Skuffet Kaski tapte nestlederduellen

- Hviler et stort ansvar på SV-ledelsen

Velg kvinnen, sa partiveteran Karin Andersen. Det gjorde SV-landsmøtet ikke. Kari Elisabeth Kaski frykter for miljøprofilen.

TETT DUELL: Torgeir Knag Fylkesnes gikk seirende ut av nestlederduellen i SV mot Kari Elisabeth Kaski

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TETT DUELL: Torgeir Knag Fylkesnes gikk seirende ut av nestlederduellen i SV mot Kari Elisabeth Kaski Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Med 108 mot 100 stemmer ble stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes lørdag ettermiddag valgt til ny nestleder i SV etter Snorre Valen. Etterpå var det en skuffet motkandidat Kari Elisabeth Kaski som snakket med Dagbladet.

- Jeg er skuffet over at vi fortsatt ikke har et flertall av kvinner i ledelsen. Jeg skulle veldig gjerne ha sett at vi hadde en tydelig miljøpolitiker i ledelsen, sier hun.

- Det hviler et ansvar på dagens partiledelse nå om å holde klimasaken høyt. Det er et klimaopprør på gang, fortsetter Kaski.

- Er du redd for at SVs profil som miljøparti blir mindre tydelig framover?

- Vi må ikke ta den for gitt. Det er så viktig at vi har en politiker i ledelsen som prioriterer klimakampen.

Mobiliserte

Kaski mobiliserte sterkt foran avstemmingen og fikk varm støtte av SV-veteran Karin Andersen. Hun spurte landsmøtet hva SV skal gjøre dersom det er en mannlig og en kvinnelig kandidat til et verv, som ellers står likt:

- Da sier feministpartiet: Velg kvinnen, sa Andersen.

Men det gjorde «feministpartiet» altså ikke.

- Slik gikk det ikke. Det er jeg lei meg for, sier Andersen til Dagbladet.

- Det kan være god grunn til å spørre de som stemte annerledes om hvorfor. Jeg mener det er et viktig prinsipp for oss at vi støtter en kvinne som både vil og har vist at hun kan lede. I tillegg ønsket jeg en som virkelig kan klima godt inn i ledelsen. Nå hviler det et veldig tungt ansvar på Fylkesnes. Det tror jeg han tar, sier hun.

- Overveldende og gøy

- Vi hadde tilfeldigvis valget mellom tre menn og to kvinner i partiledelsen eller tre kvinner og to menn. Partiet sto fritt og valgte det prosjektet som jeg representerer, sier Fylkesnes.

DUELL: Det var dødt løp til siste slutt da SV lørdag valgte Torgeir Knag Fylkesnes og ikke Kari Elisabeth Kaski som ny nestleder. Foto: Berit Roald /NTB Scanpix.
DUELL: Det var dødt løp til siste slutt da SV lørdag valgte Torgeir Knag Fylkesnes og ikke Kari Elisabeth Kaski som ny nestleder. Foto: Berit Roald /NTB Scanpix. Vis mer

- Det er overveldende og gøy, fortsetter Troms-representanten, som takker Kaski for en «skikkelig god kamp».

- Det har vært artig å drive en valgkamp som har vært skvær og ryddig. Den har vært utviklende og klargjørende for partiet, sier Fylkesnes, som har til hensikt å breie ut partiet og i større grad enn tidligere vektlegge nærings- og distriktspolitikk.

Kaski som har vært del av SVs ledelse på fem inntil nå, «overlot» vervet som AU-medlem til Sheida Sangtarash. Men den tidligere Zero-toppen fortsetter som nestleder i stortingsgruppa, i likhet med Fylkesnes. Hun er også SVs finanspolitiske talskvinne.

- Jeg er like tent og motivert for å jobbe for de sakene jeg brenner for, sier Kaski, som svarer som følger når Dagbladet spør om nestlederduellen virkelig var så gemyttelig som den framsto som:

- Ja, og det tror jeg er er viktig for partiet.

Jevn duell

SV-leder Audun Lysbakken, nestleder Kirsti Bergstø og partisekretær Audun Herning ble enstemmig gjenvalgt under landsmøtet, mens spenningen altså knyttet seg til om Kari Elisabeth Kaski (31) og Torgeir Knag Fylkesnes (43) skulle bli ny nestleder.

Lysbakken vil ikke selv si hvem han stemte på, og svarer slik på Dagbladets spørsmål om partiet har mistet troverdighet som feministparti:

- Vet du, jeg kommer ikke til å gå inn i diskusjonene om argumenter for og mot de to kandidatene. Begge vil ha veldig sentrale roller i partiet fremover. Jeg gleder meg til å jobbe videre med begge to.

- Har Fylkesnes rett i at landsmøtet «valgte prosjektet som han representerer», gitt den jevne avstemningen?

- Vi har ett felles prosjekt for dette partiet. Nestledervalget var ikke noe linjevalg for partiet. Linjen ligger fast. Vi skal snakke mye om fordeling og klima, og som har som mål å breie oss ut, nå nye velgere og bli et folkeparti.

Næring og distrikt

I sin valgtale slo Fylkesnes fast at SV må ta nye steg som parti og trakk særlig fram nærings- og distriktspolitikken.

- Dersom tiltakene mot klimakutt vekker sosialt opprør er vi alle fortapt, sa Fylkesnes, som la til at han vil forene det røde og grønne i SVs logo dersom han blir valgt.

- Vi kan ikke kutte oss ut av krisa, vi må bygge oss ut av den, sa Fylkesnes.

Tidligere Zero-.topp Kari E. Kaski trakk blant annet fram metoo-kampanjen og de unge klimastreikerne i sin valgtale. Hun slo fast at hun var lei av «mørkemenn, populister og klimafornektere», som hun mener å finne i dagens regjering.

- Det er klimakrise, ulikhetskrise og polariseringskrise, sa Kaski og fulgte opp med klar beskjed om at alle disse krisene må løses samtidig.

- Ventet i ti år

Der Karin Andersen talte på Kaskis vegne, var en annen kvinnelig partiveteran mobilisert til fordel for Fylkesnes.

Oddny Miljeteig - som selv ble valgt til SV-nestleder i 2015 og trakk seg to år senere på grunn av sykdom, åpnet rekken av støtteinnlegg med å si at hun har «ventet» på en mann som Fylkesnes i ti år.

- Et sosialistisk parti må ha en troverdig næringspolitikk, sa Miljeteig.

Mens Fylkesnes er fra Tromsø, er Kaski født og vokst opp i Kirkenes. Fylkesnes er innvalgt fra Troms, mens Kaski sitter på Oslo-benken. Begge er nestledere i stortingsgruppas arbeidsutvalg og lite kan sies å skille dem politisk.

Maktkampen mellom dem går langs flere dimensjoner.

* Kjønn: Med Kaski som nestleder ville kjønnsfordelingen i ledelsen ha vippet til kvinnelig favør. Ledelsen på fem talte før landsmøtet tre menn og to kvinner.

* By og land: Fylkesnes er valgt inn på Stortinget fra Troms og ansees som Nord-Norges mann. Kaski representerer Oslo og antas å ha bredest støtte fra sentrale områder.

* Politikk: Fylkesnes setter næringspolitikk høyt på agendaen. Kaski har, blant annet med sin bakgrunn fra Zero og Natur og Ungdom, begge beina planta i miljøsaken.

Roser hverandre

Da Dagbladet presenterte de to kandidatene tidligere i uka, svarte de som følger på spørsmålet om de kan si noe positivt:

- Hun har kommet inn i SV som et frisk pust og har på kort tid tatt imponerende inn over seg hele SVs prosjekt. Hun har vært et kjempebidrag både i partiet og stortingsgruppa, sa Fylkesnes.

- Torgeir er en kjempedyktig politiker. Han gjør en svært god jobb i næringskomiteen og på fiskeripolitikk. Han fronter partiet og han utvikler politikken vår på en utmerket måte på disse områdene. Det må vi fortsette å gjøre, sa Kaski.

PS: Foruten nestlederduell var det også et oppgjør om den siste faste sentralstyreplassen i SV under landsmøtet i dag. Den gikk Lars Haltbrekken seirende ut med 117 stemer mot 89 som ble avgitt for Rogaland SVs Eirik Faret Sakariassen. Han fikk til gjengjeld «trøsteplass» som andre vara til SVs sentralstyre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer