Hvilke fond skal du velge?

Hvilke aksjefond skal du velge? Vekstfond eller verdifond? Statistikken kan hjelpe deg med svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1999 ble Odin-fondene latterliggjort for ikke å ha investert tungt i teknologiaksjer. I år er de samme fondene blant vinnerne, og de siste 12 måneder er Odin Norge det beste norske aksjefondet.

Porteføljeforvalter Ragnhild Wiborg i Odin-fondene er en vinner nå, men var en taper i 1999.

Idiot eller geni?

Er Wiborg geni, idiot eller bare heldig? Svaret er: Ingen av delene. Hun har vært tøff og valgt å være tro mot sin strategi for fondene, noe andre fond kanskje burde være litt flinkere til.

Odin Norge, som er det store fondet hun forvalter, har en uttalt strategi om å investere i såkalte verdiaksjer. Det vil si selskaper som har store underliggende verdier i forhold til børskurs, selskaper som gjerne betaler høyt utbytte og som går med overskudd, men som har lav prising i forhold til dette (P/E-forhold).

Slike verdifond står i kontrast til såkalte vekstfond, som har vært så populære de senere årene. Vekstfond går etter selskaper som viser sterk vekst, gjerne bare i omsetningen, men som verken trenger å vise overskudd, underliggende verdier (egenkapital) eller utbytte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer