- Hvilke forsøk gjorde dere på å komme over til Utøya?

Den bevæpnede politimannen som var på landsiden i 40 minutter mens Breivik skjøt på Utøya, ble grillet av bistandsadvokat i retten.

FØRSTE PATRULJE PÅ PLASS: Den 31 år gamle politibetjenten som vitnet i Oslo tingrett i formiddag, er avbildet mens han tar imot ungdommer som har rømt fra Utøya. Foto: Privat
FØRSTE PATRULJE PÅ PLASS: Den 31 år gamle politibetjenten som vitnet i Oslo tingrett i formiddag, er avbildet mens han tar imot ungdommer som har rømt fra Utøya. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 31 år gamle politibetjenten fra Hønefoss politistasjon, var den første som ankom landsiden ved Utøya, rundt klokken 17.51. Sammen med en kollega, også han bevæpnet og med skuddsikker vest, hørte de Anders Behring Breivik fortsette sitt drapsraid på Utøya i 40 minutter, før Delta-troppen pågrep ham.

- Hadde vi hatt mulighet, ville vi dratt over. Da er jeg sikker på at vi ville highlightet det som en mulighet i aksjonen, sa 31-åringen i retten.

Det var flere motorbåter i området som raskt ville kunne tatt politimannen over. Men etter at 31-åringen melder at Utvika, som ligger 670 meter øst for Utøya, er «for eksponert» til å være oppmøtested for politi- og redningsmannskaper, tas det en beslutning om at Storøya, som ligger betraktelig lenger nord, skal være oppmøtested.

31-åringen får deretter beskjed om at det trengs båter ved Storøya for å frakte beredskapstroppen (Delta) til Utøya.

Sender båtene nordover - Jeg ber NN som å kjøre til Storøya, de trenger båter. Han sier han ikke har mer bensin igjen. Deretter kommer to andre båtførere. De får samme beskjed, og setter begge kursen mot Storøya, uten å stille spørsmål, sier politimannen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer