- Hvilke forsøk gjorde dere på å komme over til Utøya?

Den bevæpnede politimannen som var på landsiden i 40 minutter mens Breivik skjøt på Utøya, ble grillet av bistandsadvokat i retten.

FØRSTE PATRULJE PÅ PLASS: Den 31 år gamle politibetjenten som vitnet i Oslo tingrett i formiddag, er avbildet mens han tar imot ungdommer som har rømt fra Utøya. Foto: Privat
FØRSTE PATRULJE PÅ PLASS: Den 31 år gamle politibetjenten som vitnet i Oslo tingrett i formiddag, er avbildet mens han tar imot ungdommer som har rømt fra Utøya. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 31 år gamle politibetjenten fra Hønefoss politistasjon, var den første som ankom landsiden ved Utøya, rundt klokken 17.51. Sammen med en kollega, også han bevæpnet og med skuddsikker vest, hørte de Anders Behring Breivik fortsette sitt drapsraid på Utøya i 40 minutter, før Delta-troppen pågrep ham.

- Hadde vi hatt mulighet, ville vi dratt over. Da er jeg sikker på at vi ville highlightet det som en mulighet i aksjonen, sa 31-åringen i retten.

Det var flere motorbåter i området som raskt ville kunne tatt politimannen over. Men etter at 31-åringen melder at Utvika, som ligger 670 meter øst for Utøya, er «for eksponert» til å være oppmøtested for politi- og redningsmannskaper, tas det en beslutning om at Storøya, som ligger betraktelig lenger nord, skal være oppmøtested.

31-åringen får deretter beskjed om at det trengs båter ved Storøya for å frakte beredskapstroppen (Delta) til Utøya.

Sender båtene nordover - Jeg ber NN som å kjøre til Storøya, de trenger båter. Han sier han ikke har mer bensin igjen. Deretter kommer to andre båtførere. De får samme beskjed, og setter begge kursen mot Storøya, uten å stille spørsmål, sier politimannen.

Politimannen kan ikke angi nøyaktig når dette skjer, men sier at en lydlogg viser at han melder at han har sendt båter mot Storøya 18.15.

- Betyr det at hele tiden mens du var på landsiden var det ingen båter i området?, spør aktor Svein Holden.

- Ingen egnede båter. Vi vurderte en robåt som lå noen meter fra land i ei bøye, men vi kunne ikke se om den hadde årer, sier 31-åringen.

- Var det noen tanke å dra rett til Utøya?

- Min eneste tanke da var å få servet båter direkte til beredskapstroppen, svarte 31-åringen.

Spørsmål fra pårørende Etter at påtalemyndigheten var ferdige med sine spørsmål, hadde bistandsadvokatene svært mange spørsmål fra pårørende som vil vite hvorfor politiet ikke hadde tatt seg direkte over fra Utvika, som er stedet på fastlandet som er nærmest Utøya.

- Dere kjørte fra politistasjonen i Hønefoss klokken 17.33. Hvordan er dere utstyrt da, spør bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

- Min kollega er i uniform, jeg er i sivil. Vi har begge tung vernevest, det samme som skuddsikker vest, svarer 31-åringen.

- Hvem gir ordre om hva dere skal gjøre når dere står på landsiden og hører at det skytes på Utøya? Hva oppfatter du som din jobb når du kommer til Utvika?, spør Larsen.

- Min jobb var å gjøre observasjoner og melde tilbake, gi nye situasjonsvurderinger for de som skal ta avgjørelser. Men under alle omstendigheter er vi jo der for å redde liv, sier 31-åringen.

- Hvilke forsøk ble det gjort av deg og NN (den andre politibetjenten) på å komme dere til Utøya?, spør Larsen.

Da blir hun avbrutt av dommer Arntzen.

- Dette blir behørlig belyst av 22. juli-kommisjonen, sier Arntzen.

- Mange føler dette er den eneste sjansen der har til å få belyst disse spørsmålene, svarer Larsen, og får fortsette.

Stanset av dommeren - En person ringte klokken 18.01 og tilbød dere en båt. Visste du om det?, spør Larsen.

- Jeg ble ikke kjent med den oppysningen før tidligere denne uka. Og jeg tror rett tidspunkt for den samtalen er 18.07, svarer politibetjenten.

- Visste du at du kunne leie båt i Utvika, 300 meter unna? Prøvde du å sjekke om det var mulig?

- Nei, det var ukjent for meg. Det var uansett ikke mulig å ta seg nordover fra den posisjonen på land, sier politimannen.

Da avbryter dommer Arntzen ordvekslingen mellom Larsen og politimannen.

- Retten har fått belyst dette tilstrekkelig nå sier Arntzen, men lar Larsen komme med et siste spørsmål:

- Rapporten din er skrevet en måned etter 22. juli. Hvorfor det?, spør Larsen.

- Rapporten er påbegynt tidligere, men den er skrivebeskyttet først en måned etterpå fordi den måtte etteredigeres, jeg måtte være mer detaljert, sier politimannen.

- Resonnerte meg til én skytter Før bistandsadvokatene begynte sin utspørring av politimannen, forklarte han i sin frie forklaring at han resonerte seg til at det sannsynligvis var én skytter på Utøya.

- Jeg fikk inntrykket av at det var to typer våpen. Men jeg hørte aldri at de to våpnene ble avfyrt samtidig, så jeg resonerte at det kunne være én skytter, sa politibetjenten.

Han har da allerede satt skytingen på Utøya i sammenheng med bombingen i regjeringskvartalet.

- I lys ab bombeeksplosjonen og at han var iført politiuniform, tenkte vi at han hadde en viss kapasitet. Skytingen var også i en rolig skuddtakt. Det var ikke det man kaller vill skyting. Det er mange skudd, men de kommer rolig. Det gir meg inntrykk av en rolig, behersket skytter, og det vitner kanskje om trening, kanskje en viss kapasitet hos skyter. Det er bare del av de tankene som treffer en, forklarte politimannen.

Bidro i redningsarbeidet Etterhvert får politibetjenten beskjed om at gjerningsmannen på Utøya er pågrepet.

- Da bestemmer jeg meg etter kort tid for å gå til Lien gård, og spør en person der om han har bensin nok til å få meg ut. «Vi gjør et forsøk», sier han.

- På vei over plukker vi opp to gutter som svømmer. Deretter går vi i land på sydspissen, der Delta holder på å behandle skadde. Det er flere døde, og to overlevende, blant annet to ti år gamle gutter, forklarer 31-åringen.

- Jeg trekker i land to omkomne.

Deretter kjører båten videre til skrenten nedenfor Kjærlighetsstien.

- Der er det et stort antall mennesker, både skadde, drepte og overlevende, sier 31-åringen.

Nedenfor Kjærlighetsstien tar de blant annet opp en gutt som ligger på bunnen av fjorden.

Politibetjenten ville gså berømme båtfolkene som hjalp politiet i redningsaksjonen:

- Jeg kunne ikke spore noen nøling eller betenkelighet hos båtførerne. De så de samme tingene som vi så. Men vi kunne ikke spore noe på dem som tilsa at de var sivile personer. De var bare å vinke på. Takket være dem har evakueringsfasen gått utrolig fort.

STANSET AV DOMMEREN: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen stilte flere kritiske spørsmål på vegne av pårørende, men ble til slutt stanset av dommer Wenche Arntzen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STANSET AV DOMMEREN: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen stilte flere kritiske spørsmål på vegne av pårørende, men ble til slutt stanset av dommer Wenche Arntzen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer