JOBB HOS SVIGERFAR: Jared Kushner (35), sønn av en dømt og fengslet eiendomsmilliardær, er vant til penger, makt og kontroverser. Han har selv gjort det bra som investor, og i valgkampen ble han betegnet som Trumps hemmelige våpen. Nå skal Ivankas ektemann megle fred i Midtøsten på vegne av Trump. Foto: EPA / Scanpix

Hvilken erfaring har han utover å være jøde og inngift?

Donald Trump har så tro på svigersønnen at han tror milliardærarvingen kan megle fred i Midtøsten. Ekspertene mener Jared Kushners fremste styrke er at han er gift med Ivanka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var storavisa The New York Times, som omtalte Jared Kushner som den«stille fikseren» bak Donald Trumps valgseier.

Noe må den kamerasky og lavmælte 36-åringen åpenbart ha gjort riktig, ettersom Trump trosser protestene og tar med seg svigersønnen til Det hvite hus.

Ikke bare skal milliardærarvingen og eiendomsinvestoren - uten politisk erfaring - jobbe som rådgiver for presidenten. Trump er også overbevist om at svigersønnen kan megle fred i Midtøsten, noe egentlig ingen har klart før ham.

- Kushner er nå utnevnt som ny Midtøsten-utsending. Det virker rart siden han ikke har noen erfaring, men vi kan anta at det er fordi han er jøde at Donald Trump mener han er egnet. Enda mer graverende er det at Trump tror Kushner vil bli en god Midtøsten-utsending når han har gjort seg selv inhabil ved å gi penger til israelske bosettinger, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole til Dagbladet.

- Dette er en type utnevnelse som er bekymringsfull, og enda et eksempel, mener jeg, på at dømmekraften er svekket. Utnevnelsen av ham er å tøye anti-nepotisme-lovene til det ytterste, sier Restad.

Rikmannssønn

Så hva har egentlig Jared Kushner å vise til på CV-en? Det er mye i 36-åringens liv som speiler konas.

Akkurat som Ivanka Trump er også Kushner barn av noen som har slått seg stort opp på eiendom og med en kontroversiell historie.

Kushner ble født i Livingston, New Jersey, i januar 1981. Foreldrene er Sheryl Stadtmauer og Charles Kushner, hvor sistnevnte allerede da var en stor eiendomsmogul med milliardformue. Charles Kushner var konge av Manhattan og eide 25 000 leiligheter, da han i 2004 ble dømt for ulovlige politiske donasjoner, skatteunndragelse og påvirkning av vitner.


I en alder av 24 var det plutselig Jared som skulle drive familieforetaket videre. Tallenes tale tyder på at han lyktes bra med det. I årene fra 2007 til 2015 kjøpte han eiendommer i New York for den samlede sum av 59 milliarder norske kroner.

Som 25-åring kjøpte han avisa New York Observer. Med bare noen måneders mellomrom gjorde han det dyreste eiendomskjøpet i byens historie, da han stakk av med adressen 666 Fifth Avenue for over 15 milliarder norske kroner. Dette var også året han ble uteksaminert av universitetet.

Jared Kushner tok sin første universitetsgrad på prestisjefylte Harvard på tross av dårlige karakterer, ifølge forfatteren Daniel Golden. Han har skrevet bok om hvordan USAs mektige familier kjøper seg inn på de mest ærverdige utdannings-institusjonene.

I boka «The Price of Admissions: How America's Ruling Class Buys Its Way into Elite Colleges» hevder han at Jared Kusners far ga 20 millioner til skolen samme år som han kom inn. Historien er blitt avvist av Kushner som falsk.

Senere gikk Jared på New York University, hvor han blant annet tok en MBA-grad (Master of business administration, akademisk grad innen økonomi, jour anm).

Politikk som business

Så når var det politikk ble business for Jared Kushner, som hele sitt liv var blitt skolert for et liv i eiendomsmarkedet? Var det simpelt hen da svigerfar kastet seg inn i kampen om Det hvite hus?

Mange har spurt seg hvordan Kushner, med besteforeldre som overlevde Holocaust og jødeforfølgelsene under andre verdenskrig, kan støtte opp om Trump - med tanke på Trumps mange kontroversielle utspill, og ikke minst med tanke på Stephen Bannon, Trumps rådgiver og strateg, og hans klare bindinger til det såkalte alternative høyre og anti-semittiske holdninger gjennom Breitbart News.

Da Trump i fjor sommer twitret et bilde av Hillary Clinton, der påskriften «Den mest korrupte kandidaten noensinne» var plassert inni noe som ble tolket som en David-stjerne, brukte Kushner lederplassen i avisa til forsvare svigerfar.

«Folk ser det de vil se i ham. (...) Hvis de ikke liker politikken hans, kan det hende de ser andre ting de heller ikke liker, sånn som rasisme», skrev Jared.

Da han helt unntaksvis ga et lengre intervju til Forbes beskrev han Stephen Bannon som «en fremragende sionist og som elsker Israel».

- Inngift

Den gåtefulle og nesten usynlige Kushner betegnes som den store overraskelsen og Trumps hemmelige våpen under valgkampen.

I starten hjalp ham svigerfar med research og utforming av finanspolitikk, men da da valgkampen begynte å dra seg til la han en digital slagplan med hjelp og inspirasjon fra Silicon Valley, området i San Francisco kjent som det kreative opphavsstedet til USAs mange høyteknologiske oppfinnelser som Apple og Hewlett-Packard.

Fra et kontor i San Antonio og med «Prosjekt Alamo» skapte Kushner en unik database for valgkampfinansiering og målrettet kommunikasjon med velgerne. Ifølge de mest lovprisende i Trump-leiren skal denne måten å jobbe på å ha endret spillereglene for fremtidige valgkamper.

- Han har hittil vært veldig involvert i struktur, organisasjon, valg av personell, politikkutforming og strategi i Trumps korte og politiske karriere. Han er en som Trump alltid har lyttet til, sier Hilmar Mjelde, forsker ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

Uansett suksess i valgkampen og hittil, enkelte er i tvil om hvor innflytelsesrik og mektig han vil bli i Det hvite hus.

- Jared Kushner er først og fremst inngift. Han blir aldri mektigere enn Ivanka, sier Anders Romarheim, forsker ved Institutt for Forsvarsstudier til Dagbladet.