Hvilken militærstat eier denne båten? - Den er ikke norsk, sier Forsvaret

- Ikke russerne sin.

HVILKEN STAT EIER DENNE BÅTEN? Det prøver Forsvaret å finne ut av. Foto: Redningsselskapet
HVILKEN STAT EIER DENNE BÅTEN? Det prøver Forsvaret å finne ut av. Foto: Redningsselskapet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 21.45 mandag kveld spurte Hovedredningssentralen i Nord-Norge på Twitter:

- Hvem savner en Spirit Spirit II gummibåt/RIB med 50 hk påhenger? Funnet drivende 40 nautiske mil vest av Myre i Vesterålen.

I første omgang kunne man kanskje tenke seg at en privatperson ikke hadde vært nøye nok med fortøyningene.

Men slik var det ikke.

- Ikke russerne sin

Båten brukes nemlig av flere vestlige militærmakter, og de siste ukene har det foregått en skarp øvelse utenfor kysten av Troms.

- Vi har vært i kontakt med Forsvaret, og det de sier er at det ikke er noe som tilhører dem. Men den kan tilhøre noen andre stater, sier Frode Iversen, vakthavende redningsleder for Hovedredningssentralen i Nord-Norge. Han sier at den ikke kan tilhøre russerne.

- Jolla er ikke norsk

Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, jobber nå med å finne eierskapet og er i samtale med allierte stater.

- Jolla er ikke norsk, sier Moen, som forteller at båten nå ligger til lands i i Myre i Vesterålen, hvor den ble tauet av fiskebåten som først fant gummibåten.

- Vi er i dialog med nasjonene som har gjennomført skarpskyting utenfor Andøya. Vi er ute og spør om det er mulighet for at det er deres jolle, sier Moen.

- Så det er ikke det norske forsvaret som har glemt igjen tingene sine på øvelse?

- Nei, det er det ikke, sier Moen til Dagbladet.

- Tydelig at de ikke har truffet

Moen forteller at det har foregått en maritim øvelse utenfor kysten av Troms de siste ukene. Tyrkia, Frankrike og Spania var blant landene som deltok på øvelsen.

Rundt klokka 10.30 ringer Forsvaret til Dagbladet med ny informasjon om gummibåten. Moen opplyser om at båten er en dronebåt, og at den er blitt brukt i øvelsen.

- En av de allierte nasjonene skjøt på den. Det er altså en målbåt for overflatefartøy, og den har blitt skutt skarpt på av overflatefartøy med kanon, sier Moen.

- Men de har bommet da?

- Hehe, ja, det er tydelig at de ikke har truffet, sier Moen, som opplyser at båten ikke inneholdt noen eksplosiver. Det var kun elektronikk om bord.

Han ønsker ikke å gå inn på hvilken alliert stat som bommet, og hvilken alliert stat båten tilhører.

- Båten vil bli tatt hånd om av Forsvaret, sier Moen.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer