Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvilken president støtter du?

IBM, Microsoft, HP og Dell støtter hver sine presidendkanditater med millioner. Sjekk hvilken kandidat du er med på å støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Har du nettopp handlet en billig datamaskin fra amerikanske Dell? Da er du også med på å støtte republikanernes valgkamp for å få gjenvalgt George Bush som president. Kjøpte du IBM støtter du imidlertid demokratene.

Det er nettstedet opensecrets.org som fører detaljerte oversikter over hvem som bidrar med hva i den amerikanske valgkampen. Det er den partipolitisk uavhengige organisasjonen The Center for Responsive Politics som står bak nettstedet. Oversiktene inkluderer bidrag fra selskap, sammenslutninger og privatpersoner i selskapene.

Dataselskapene i oversikten støtter republikanerne og demokratene omtrent akkurat like mye. Men enkelte selskaper støtter den ene kandidaten mer enn andre.

Av de store selskapene er det Dell som utmerker seg som mest Bush-vennlig. De har brukt to millioner på valgkampen. Tre firedeler av pengene gikk til republikanske kandidater.

Intel har gitt enda mer. De har brukt 2.6 millioner, men pengene er likt fordelt mellom de to presidentkandidatene.

Yahoo har gitt halvannen million og fordelt pengene likt mellom de to kandidatene.

Cisco har klint til med fire millioner. De har gitt litt mer til demokratene; 56 prosent av pengene gikk dit.

Ebay ga halvannen million og 54 prosent av pengene havnet hos demokratene.

Microsoft er hakket mer demokratvennlig. De vrengte lommeboken og ga femten millioner kroner. 60 prosent av pengene gikk til å støtte demokratenes kamp.

Også HP støtter demokratene med 60 prosent av den halvannen millionen de gav.

IBM er enda hissigere på å støtte Bush-motstanderne. Hele 68 prosent av de 2.8 millionene de gav gikk til demokratene. Også Sun er tilsvarende Kerry-vennlig men de støttet bare med en drøy million.

Apple har ifølge listene ikke gitt penger, men sjef og datalegende Steve Jobs er rådgiver for John Kerry.

  • nettstedet kan du selv søke opp andre bransjer og se hvilke kandidater som har fått hva.
<B>BUSH:</B> President George Bush får støtte fra Dell. Her bruker han en maskin i Pentagon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling