- Hvilken strømkrise?

Statsråd Einar Steensnæs sier vi har «nok energi til fornuftig bruk». Han kaller dødsfallene i Oslo for unødvendige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før jul gikk olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) ut i Dagbladet og fortalte at han hadde fått flere brev fra fortvilte pårørende som fryktet at deres gamle foreldre skulle fryse i hjel i jula. Noen fikk rett i sine verste antakelser. I jula døde to eldre mennesker i Oslo etter å ha blitt funnet sterkt nedkjølt hjemme i sine egne iskalde leiligheter.

Ansvar

- Det er veldig tragisk at slikt skjer. Slike dødsfall burde være helt unødvendige. Vi har nok energi til fornuftig bruk, og det er svært viktig at eldre ikke misforstår situasjonen, sier Einar Steensnæs til Dagbladet.

- Men problemet er vel først og fremst at eldre skrur av ovnen på grunn av strømprisen?

- Det finnes hjelp til eldre og andre som får problemer med regningen. Vi jobber med flere tiltak som er beregnet på lavinntektsgrupper, og som vi håper er på plass før strømregningen kommer. Det mest konkrete som vurderes akkurat nå, er å øke bostøtten ytterligere, svarer han og legger til:

- Jeg har et betydelig ansvar for å sikre nok energi til en akseptabel pris. Det er mitt ansvar. Det som er viktig nå, er å komme ut med korrekt informasjon til eldre mennesker, og her må også pårørende, naboer og omsorgstjenesten bidra, sier olje- og energiministeren. Steensnæs avviser at det nå er krise i strømmarkedet, til tross for de skyhøye prisene.

- Min definisjon av krise er når det må innføres rasjoneringstiltak. Jeg håper vi unngår det, men dette er noe som blir vurdert fra dag til dag. Så langt er det ingen krise.

Den forestående strømregningen har også skremt statsråden. I romjula innhentet han anbud på installering av ei varmepumpe hjemme i huset sitt i Haugesund.

Slipper med 30000

- Det står mellom ei kinesisk og ei japansk varmepumpe. Jeg trodde det skulle koste meg omtrent 50000 kroner, men nå ser det ut til at jeg slipper unna med om lag 30000 kroner. Det er en god investering som jeg gjerne oppfordrer andre til å gjøre.

- Men over 30000 kroner er mye penger for alle som ikke har statsrådslønn?

- Folk tar opp lån for å kjøpe både bil, seilbåt og hytte. Å ta opp et forbrukslån for å kjøpe varmepumpe kan lønne seg i lengden.

- Er det noe du skulle ønske du hadde gjort annerledes etter at strømprisene føk til himmels?

- Jeg er veldig glad for at jeg ikke har gitt etter for presset for å redusere strømprisene ved å halvere momsen etc. Dette hadde ført oss i feil retning, med økt forbruk som resultat. Jeg er trygg på at regjeringen fører en riktig og god energipolitikk, sier Einar Steensnæs.

LOVER NYE TILTAK: Olje- og energiminister Einar Steensnæs lover flere tiltak for å hjelpe folk som ikke klarer å betale strømregningen.