Hvilken vei skal klokka stilles?

Slutt på sommertida i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Så skjer det igjen: I natt er det slutt på sommertida for i år, og klokka skal stilles en time - men hvilken vei?

Svaret: Klokka 03.00 stilles klokka en time tilbake - og du får en time lenger å sove.

Utnytting av lyset

Hele konseptet med sommertid kan spores helt tilbake til nasjonsbyggeren og oppfinneren Benjamin Franklin, som teoretiserte rundt ideen i et skriv fra 1784 - men ideen ble ikke satt ut i livet før i 1916, da Tyskland var først ute med ordningen, hvis hovedformål er å utnytte de lyse delene av døgnet og dermed spare energi.

Nå til dags er nok energisparetanken mindre framtredende, men folk flest drar nok stor nytte av den ekstra timen med lys de blir tildelt.

Uansett sommertidas hyggelige virkninger: Det verserer utallige historier - de fleste trolig sanne - om folk som har kommet for seint eller for tidlig til avtaler i ukevis fordi starten eller slutten på sommertida har gått dem hus forbi.

Eller enda verre: De har stilt klokka feil vei, slik at de havner hele to timer i utakt med resten av «verden».

Mot sommeren

MÅ PASSE PÅ: Klokketekniker Oleg Ryabtsev bør helst ha orden på starten og slutten på sommertida når han vedlikeholder gigantklokker i Hviterusslands hovedstad Minsk. Foto: SERGEJ GRITS/AP/SCANPIX
MÅ PASSE PÅ: Klokketekniker Oleg Ryabtsev bør helst ha orden på starten og slutten på sommertida når han vedlikeholder gigantklokker i Hviterusslands hovedstad Minsk. Foto: SERGEJ GRITS/AP/SCANPIX Vis mer

Mange opplever i det hele tatt vanskelig å dedusere seg fram til hvilken vei som er den riktige. En kjapp rundspørring i Dagbladet.no\'s redaksjon avslører stor uenighet - før en gammel tommelfingelregel til slutt får gjennomslag:

Man stiller alltid klokka mot sommeren - dvs. fram om våren og tilbake om høsten.

Om du synes sommertidsrutinene er vanskelige i Norge, kan du prise deg lykkelig at du ikke bor i et land der myndighetene f.eks. bestemmer seg for å ha sommertid ett år, men dropper ordningen det neste.

Heller ikke her til lands har praksisen vært kontinuerlig; før ordningen ble permanent innført i 1980, hadde vi flere lange perioder både med og uten sommertid - og under krigen, fra 1940 til 1942, hadde vi sågar sommertid også om vinteren.

Hvilken vei skal klokka stilles?