Hvilket årtusenskifte?

JERUSALEM/OSLO (Dagbladet): Årtusenskiftet nærmer seg, men ikke for alle. Verdens over én milliard muslimer befinner seg i år 1420. 14 millioner jøder er inne i år 5760. En del kristne lar seg heller ikke affisere av år 2000. For Jesus ble født sju år før Kristus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jorda er 5760 år gammel, dette er udiskutabelt, sier Shlomo Ettlinger (23) fra New York. Han studerer jødenes hellige bok Toraen i Jerusalem, og bryr seg overhodet ikke om tusenårsskiftet.

- Alle mennesker på jorda bør snart finne ut at veien til Gud går gjennom jødene og jødedommen, sier Ettlinger, da vi treffer ham ved Klagemuren, jødenes hellige sted for bønn, høytider og religiøse studier. Han tror det tredje tempelet snart vil bli gjenreist, der den muslimske Klippemoskeen nå står, på plassen rett ovenfor Klagemuren.

«Tilbudet» fra kristne dommedagssekter om å hjelpe jødene med tempelbyggingen ved å sprenge Klippemoskeen i lufta, tar han gjerne imot. For når Tempelet reises, kommer Messias.

- Hvis noen vil hjelpe oss ved hjelp av litt sprengning, hvorfor ikke? sier han.

Rabbi Moshe (60) som er midt i dagens Tora-studier, er uenig med Shlomo Ettlinger.

- Messias selv vil gjenreise vårt hellige tempel. Vi trenger ikke å utøve vold for at det skal skje, sier rabbi Moshe, som imidlertid ikke firer en tomme når det gjelder jordas alder.

- Vitenskapen tar feil. Selv dinosaurene er ikke mer enn 5760 år gamle. Dette dreier seg om en aldringsprosess på jorda som vi mennesker ikke forstår så mye av, sier 60-åringen.

- Jeg bryr meg ikke så mye om årtusenskiftet. Men det er bra for businessen i Israel. Det er det dette dreier seg om, sier rabbi Moshe.

Sjeik Saqr Natsche (57), som er en av de fremste religiøse lederne i den palestinskstyrte delen av Vestbredden, er ikke så opptatt av jordas alder.

Mohammeds flukt

Han og resten av den muslimske verden begynner sin tidsregning i år 622, da profeten Muhammed flyktet fra Mekka til Medina. Flukten kalles hijrah på arabisk. Fra Medina startet Mohammed sin hellige krig, jihad, som medførte at araberne fra den arabiske halvøya i løpet av noen tiår erobret mesteparten av Midtøsten.

- Vi har vår egen muslimske historie, men vi vil også være med på å feire årtusenskiftet sammen med de kristne. En del kristne tror at dommedag nærmer seg, og noen av dem vil kanskje begå selvmord ved årtusenskiftet. Det vil være synd. Bare Gud vet når endetida vil komme. Vi mennesker vet ingenting, sier Natsche.

- Alle dager er like viktige for oss muslimer, men vi har selvfølgelig våre egne høytidsdager, sier sjeiken.

Som muslim er Saqr Natsche opptatt av Jesus. For Jesus er en profet i muslimenes hellige bok Koranen.

- Men alle profeter er like, ingen er bedre enn andre. De ble sendt til jorda som budbringere. Og selv om vi er i konflikt med jødene, er både Jesus og Moses blant våre profeter, sier Natsche og ønsker oss et godt og fredelig år 2000.

Vanlig nyttår

Den kjente norske misjonsforskeren Frank Kaleb Jansen skal ikke feire tusenårsskiftet.

For ham er dette et vanlig nyttår. Han er ikke enig med dem som sier at Jesus ble født i år null.

- Kong Herodes døde fire år før Kristus. Fordi han fryktet Jesus, ga han ordre om at alle guttebarn på to år skulle drepes. Dermed er vi seks år før vår tidsregning. Herodes var også svært sjuk den siste tida han levde. Mest sannsynlig ble Jesus født år sju før Kristus, sier Jansen, som blant annet støtter seg på David Barret, en av verdens fremste misjonsforskere.

Vi befinner oss dermed i år 2006, på vei mot 2007.

Som en del andre mener også Jansen at Jesus ikke ble født i desember, men tidligere på året, mest sannsynlig i september eller oktober.

For aldri i historien har hyrdene på Betlehemsmarkene hatt sauene sine ute nattetid i desember, slik det står beskrevet i juleevangeliet.

Ingen endetid

Fra sitt hjemmekontor i Oslo ser Frank Caleb Jansen med sterk skepsis på dem som tror at endetida nærmer seg.

- Jeg gjør så godt jeg kan for å torpedere dommedagsprofetene. Peter, Johannes og Paulus ventet på Messias hver dag. Det er den kristne holdningen, sier Jansen.

Han kritiserer også at enkelte kristne mener å ha belegg i Bibelen for å hevde at Messias kommer nå ved årtusenskiftet.

- Man kan også finne en rekke skriftsteder i Bibelen som gir uttrykk for det motsatte. I første Mosebok forteller Gud Abraham at hans ætt skal bli like tallrik som stjernene han kan telle på himmelen. I dag er det registert 17 milliarder milloner (17 000 000 000 000 000).

- Det er en stund til menneskeheten blir så stor, sier Frank Caleb Jansen lakonisk.

I BØNN:</B> Shlomo Ettlinger (23) bryr seg ikke om de kristnes årtusenskifte.
IKKE ÅR 2000: Frank Caleb Jansen (63) har lagd et imponerende kart om kristendommens historie.