- Hvilket signal sender vi hvis en diktator kan gasse hundrevis av barn til døde uten å bli holdt til ansvar?

Barack Obama varsler militære aksjoner mot Syria etter gassangrep mot egen befolkning, men overlater til kongressen å gi klarsignal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barack Obama varslet i kveld at han ønsker å gå til militære angrep mot Syria. Dette skjer dagen etter at utenriksminister John Kerry la fram konklusjonen til amerikansk etteretning om at syriske myndigheter sto bak flere gassangrep i forrige uke, som kostet 1429 mennesker livet, inkludert 426 barn.

- Små jenter og gutter ble gasset i hjel av sin egen regjering, sa Obama på kveldens pressekonferanse, før han bekreftet at USA vil gå til militære angrep mot Syria.

- Amerikanske soldater kommer ikke til å gå inn i Syria, men vi vil holde den syriske regjering ansvarlig for det kjemiske angrepet på egen befolkning.

Overlater til kongressen Obama ønsket ikke å si noe når et eventuelt angrep vil finne sted  - «det kan komme i morgen eller om en måned» - og han sa videre at han vil be kongressen om å stemme over et angrep. Når en avstemning i kongressen kan finne sted er også usikkert, siden kongressen ikke er samlet.

Obama understreket imidlertid at han som president mener at han er i sin fulle rett til å starte et angrep alene, og på vei vekk fra pressekonferansen ble det ropt et spørsmål etter Obama om hva han gjør hvis kongressen sier nei til et angrep - uten at han snudde seg og svarte.

Storbritannias statsminister David Cameron forsøkte torsdag å få støtte til et angrep på Syria i underhuset, uten å få gjennomslag. Barack Obama kom med en henvisning til Camerons nederlag under pressekonferansen og sa at han respekterer avgjørelsen.

Til svar fikk Obama - på Twitter - følgende fra Cameron.

- Jeg forstår og støtter Barack Obamas syn på Syria.

Ønsker konsekvenser - Jeg har et spørsmål til kongressen og verden: Hvilket signal sender vi hvis en diktator kan gasse hundrevis av barn til døde uten å bli holdt til ansvar? Hva er poenget med å ha et forbud mot kjemiske våpen som 98 prosent av verdens land har underskrevet, hvis det ikke blir overholdt? spurte Obama, som videre slo fast at han ikke trenger FN-mandat for å gå til et militært angrep på Syria.

Obama avslutter med å si at han er klar over at det amerikanske folk er krigstrøtte, men at «vi er USA og vi kan ikke ignorere det som skjedde i Damaskus».