- Hvis Anundsen må gå, så ryker hele regjeringa

Det å fremme et mistillitsforslag mot Anundsen, kan bety å velte hele regjeringa. Men hvis KrF og Venstre heller vil beholde innflytelse, så må de svelge noen kameler.

ASYLBARNSAKEN:  SVs Bård Vegar Solhjell er saksordfører i asylbarnsaken og gikk i forrige uke inn for mistillit mot justisministeren, på grunn av det han oppfatter som uriktig og villedende informasjon til Stortinget i asylbarnsaken. Stortingsgruppene i støttepartiene Venstre og KrF skal etter planen bestemme seg for om de støtter milstillitsforslaget i dag. Foto: Nina Hansen
ASYLBARNSAKEN: SVs Bård Vegar Solhjell er saksordfører i asylbarnsaken og gikk i forrige uke inn for mistillit mot justisministeren, på grunn av det han oppfatter som uriktig og villedende informasjon til Stortinget i asylbarnsaken. Stortingsgruppene i støttepartiene Venstre og KrF skal etter planen bestemme seg for om de støtter milstillitsforslaget i dag. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stortingsgruppene til KrF og Venstre skal etter planen i dag avgjøre om de vil fremme et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen i asylbarnsaken. 

SV og Sp har allerede sagt at de vil fremme mistillit, Ap kan være med. Og nå ligger justisministerens skjebne i Venstre og KrFs hender.

- Det er kutyme for det i Norge, at enten så stiller regjeringen seg bak statsråden eller så skifter de ham ut. Når de ikke har byttet ham ut til nå, så betyr det at de stiller seg bak ham, sier professor Trond Nordby ved Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Han sier at det betyr at hvis statsråden må gå, så må hele regjeringen gå.

Innflytelse eller kameler Støttepartiene kan altså velte hele regjeringen, eller så må de svelge noen kameler. Dagbladets kommentator Marie Simonsen skriver i dag at hun synes det er opprørende hvis Venstre og KrF er villige til å si: «OK, dere styrer nå, vi protesterer for all verden, men er med på ferden. Vi svelger hva som helst for å ha innflytelse, selv Frp's asylpolitikk.».

- KrF og Venstre befinner seg i en vanskelig situasjon, fordi de har kritisert Anundsen så sterkt. Men de kan ikke ta skrittet helt ut og stemme for mistillit, for da gir de i praksis regjeringsmakta til Arbeiderpartiet. Og mister innflytelse, sier forsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Dagbladet.

Nordby sier at å bli i samarbeidet, vil gå hardest utover KrF.

- Jeg synes det er ganske grotesk hvis de ofrer asylbarna for regjeringa. De har jo dummet seg ut med arbeidsmiljøloven også, det er ganske latterlig. Jeg tror det partiet som vil bli rammet på meningsmålingene, er KrF. Jeg kan ikke forstå at velgerne forstår hva de driver med, sier Nordby til Dagbladet.

- Jeg tror både KrF og Venstre har en del prestisje knyttet til å stå på sitt. Og at begge synes dette er vanskelig, sier Bergh.

- Anundsen har ikke tillit Etter avtale med Venstre og KrF i 2013, skulle barnets hensyn ilegges mer vekt i asylsaker. Og da spesielt hvis barna har vært her lenge.

Men så kom avsløringen. I 2014 hadde lengeværende asylbarn derfor sendt ut i ekspressfart. Dette falt naturligvis ikke i god jord hos Venstre og KrF.

I forrige uke fremmet Bård Vegar Solhjell (SV) et mistillitsforslag mot justisministeren, fordi han mener Anundsen ikke har overholdt opplysningsplikten overfor Stortinget og ikke lenger har Stortingets tillit. 

- Vi mener at Anundsen har opptrådt på en kritikkverdig måte som minister. Det er særlig økningen av hjemsendte asylbarn til Afghanistan vi reagerer på, samtidig som flere varslede politiske endringer ikke har blitt gjennomført, sa Hans Fredrik Grøvan (KrF) i kontroll- og konstitusjonskomiteen til Dagbladet i går

- KrF er avhengig av Venstre Men Nordby og Bergh tror KrF og Venstre har for mye å tape på å støtte et mistillitsforslag mot Anundsen.

- Det kommer ikke til å skje, sier Nordby til Dagbladet.

Han sier de heller vil velge å beholde sin innflytelse i regjeringa. Høyre og Frp trenger bare ett av støttepartiene Venstre og KrF for å få flertall i Stortinget. Etter det NRK erfarer, så er det ikke flertall for mistillit mot justisministeren i stortingsgruppa til Venstre. Og da kommer ikke KrF noen vei uansett.

- Hareide er i den vanskelige situasjonen at han er avhengig av å være på lag med Venstre. For han er ikke modig nok til å gå over til den andre fløyen med de rødgrønne. Det er KrF spillet står om nå. KrF er redde for å bli isolert og falle ned på siden til Ap, Sv og Sp, sier Nordby til Dagbladet.

Sterk kritikk, men ikke mistillit Om ikke mistillit, så er det andre alternativet er et såkalt «daddel-votum», som er den sterkeste formen for kritikk de kan komme med uten å fremme et mistillitsforslag.

- Det er jo mye slappere en mistillit, men skarpere enn muntlig kritikk. Og det er det KrF håper på. Men spørsmålet er om de får med seg Sp, Ap og SV, sier Nordby for Dagbladet.

For han mener det må være ganske skrap kritikk for at Sp, Ap og SV går med på det, men at KrF og Venstre ikke kan risikere å være for krass.

- Hvis de skal få flertall for et daddel-votum så må de vanne det ut så mye at det ikke blir noe igjen. Men daddel-votum er et veldig uklart felt, det er ikke noen konstitusjonell forankring for når det er mistillit og når det er daddel, sier Nordby til Dagbladet.  

- Hvor mye kritikk fra KrF og Venstre tåler du før du må vurdere din posisjon? spurte Dagbladet Anundsen i dag.

- Alle og enhver står fritt til å kritisere alle, sier Anundsen til Dagbladet.

Vi følger saken utover dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer