- Hvis avfallet lekker ut i grunnvannet, er øya ødelagt for all evighet

Bellona er sterkt kritiske til regjeringens planer om å lagre atomavfall i Oslofjorden.

MIDT I UTFARTSOMRÅDE: Langøya ligger midt i et populært utfartsområde mellom Holmestrand og Hurum. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto / NTB Scanpix
MIDT I UTFARTSOMRÅDE: Langøya ligger midt i et populært utfartsområde mellom Holmestrand og Hurum. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er en helt uholdbar løsning å påtvinge Langøya lagring av avfallet. Dette er en ansvarsfraskrivelse av regjeringen, sier Nils Bøhmer, Bellonas fagrådgiver i atomspørsmål, til Dagbladet.

Bøhmer reagerer sterkt på VGs opplysninger om at regjeringen ønsker å lagre radioaktivt avfall på Langøya i Oslofjorden. En utredning er satt ut på anbud, selv om de fagansvarlige ved Norsk Avfallshåndtering (Noah) to ganger har kommet til at det ikke lar seg gjøre.

Frykter lekkasje Langøya, som ligger midt i et populært utfartsområde mellom Holmestrand og Hurum, har siden 1993 vært brukt til lagring og omdanning av farlig avfall i regi av Noah. Selskapet akter å avslutte driften om noen år, og planen er å omgjøre øya til friområde.

- Det kan bli vanskelig å få til dersom man sitter på en radioaktiv kilde. Hvis avfallet lekker ut i grunnvannet, er øya ødelagt for all evighet, sier han.

Avfallet det er snakk om, er ca. 1200 tonn slam fra Søve gruver i Nome i Telemark, som etter krigen ble brukt til utvinning av metall til bruk i USAs atomvåpeneksperimenter. Det har lenge vært et ønske om å få avfallet bort fra lokalmiljøet, men Noah sier altså at de ikke er i stand til å håndtere stoffene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer