<strong>MIDT I UTFARTSOMRÅDE:</strong> Langøya ligger midt i et populært utfartsområde mellom Holmestrand og Hurum. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto / NTB Scanpix
MIDT I UTFARTSOMRÅDE: Langøya ligger midt i et populært utfartsområde mellom Holmestrand og Hurum. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

- Hvis avfallet lekker ut i grunnvannet, er øya ødelagt for all evighet

Bellona er sterkt kritiske til regjeringens planer om å lagre atomavfall i Oslofjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er en helt uholdbar løsning å påtvinge Langøya lagring av avfallet. Dette er en ansvarsfraskrivelse av regjeringen, sier Nils Bøhmer, Bellonas fagrådgiver i atomspørsmål, til Dagbladet.

Bøhmer reagerer sterkt på VGs opplysninger om at regjeringen ønsker å lagre radioaktivt avfall på Langøya i Oslofjorden. En utredning er satt ut på anbud, selv om de fagansvarlige ved Norsk Avfallshåndtering (Noah) to ganger har kommet til at det ikke lar seg gjøre.

Frykter lekkasje Langøya, som ligger midt i et populært utfartsområde mellom Holmestrand og Hurum, har siden 1993 vært brukt til lagring og omdanning av farlig avfall i regi av Noah. Selskapet akter å avslutte driften om noen år, og planen er å omgjøre øya til friområde.

- Det kan bli vanskelig å få til dersom man sitter på en radioaktiv kilde. Hvis avfallet lekker ut i grunnvannet, er øya ødelagt for all evighet, sier han.

Avfallet det er snakk om, er ca. 1200 tonn slam fra Søve gruver i Nome i Telemark, som etter krigen ble brukt til utvinning av metall til bruk i USAs atomvåpeneksperimenter. Det har lenge vært et ønske om å få avfallet bort fra lokalmiljøet, men Noah sier altså at de ikke er i stand til å håndtere stoffene.

Stoffene Noah håndterer på Langøya i dag, lar seg kjemisk omdanne og ufarliggjøres. Det er ikke mulig med avfallet fra Telemark, som består av radioaktive isotoper med tusenvis av års halveringstid.

- Handler om penger Bøhmer mener regjeringen ønsker å plassere avfallet på Langøya som en kostnadsbesparelse. Det er satt et tak på 20 millioner kroner for prosjektet.

- Avfallsanlegget i Gulen (i Sogn og Fjordane, som i dag mottar radioaktivt avfall fra Nordsjøen) er langt bedre egnet, men trenger en oppgradering som koster mye mer enn 20 millioner, og var derfor ikke med i den forrige anbudsrunden, fordi inntektsgrunnlaget var for lite, sier atomeksperten.

<strong>KRITISK:</strong> Nils Bøhmer, Bellonas daglige leder og atomekspert, mener regjeringen prøver å snike seg unna kostnadene ved en ordentlig lagring av det radioaktive avfallet.Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
KRITISK: Nils Bøhmer, Bellonas daglige leder og atomekspert, mener regjeringen prøver å snike seg unna kostnadene ved en ordentlig lagring av det radioaktive avfallet.Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Han mener hensynet til sikker lagring trumfer kostnadene.

- Regjeringen må betale det det koster for å gjøre dette ordentlig, konkluderer Nils Bøhmer.

- Sak for kontrollkomiteen Bøhmers sjef i Bellona, Frederic Hauge, mener saken «likner myndighetsmisbruk på sitt aller verste».

- Hvordan i all verden kan Solberg-regjeringen tvinge en bedrift til å gjennomføre en komplisert aktivitet som de ikke har søkt om, ikke har kompetanse til og ikke ønsker? Her må Justisdepartementets lovavdeling på banen og forklare om dette er lovlig. Dette er en sak for regjeringsadvokaten og kontroll- og konstitusjonskomiteen, tordner Hauge overfor Dagbladet.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen, som også leder Stortingets energi- og miljøkomité, er heller ikke nådig overfor regjeringens handlemåte i saken.

- Dette kan de ikke gjøre. De kan ikke overkjøre fagmiljøet når det fins alternativer både i Norge og utlandet, sier Elvestuen til Dagbladet.

Håper på løsning Han etterlyser det han kaller en grundig prosess med utredning før avfallets endelige skjebne skal avgjøres.

- Hva vil dere i Venstre gjøre overfor regjeringen?

Lagring av radioaktivt avfall utenfor Holmestrand

• Regjeringen har satt av 20 millioner kroner til å fjerne lavradioaktivt gruveslam fra nedlagte Søve gruver i Telemark. Totalt er det snakk om rundt 1200 tonn.

• Det private avfallshåndteringsselskapet Noah har to ganger vurdert om det er forsvarlig at materialet lagres ved selskapets anlegg på Langøya utenfor Holmestrand. Begge gangene har konklusjonen vært nei.

• Næringsdepartementet har lagt ut på anbud et oppdrag om å undersøke om det er sikkert å lagre radioaktivt avfall på Langøya. Dette til tross for at Noah allerede har konkludert med at dette ikke er forsvarlig.

(NTB)

- Det er ingen grunn til at dette skal føre til noen konflikt. Jeg håper vi kan diskutere oss fram til en løsning som er faglig god, avslutter Ola Elvestuen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer