- Hvis befolkningen ikke føler seg trygge, har kjeltringene stjålet en del av byen vår

Ordfører Fabian Stang synes det er trist med den økende kriminaliteten i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er jo trist å se hvor mye lommetyverier det er blitt i byen, og jeg er glad for at politiet tar dette på alvor, sier Fabian Stang (H).

Dagbladet ruslet en tur med Oslo-ordføreren rundt Jernbanetorget, ett av byens mest belastede områder når det gjelder «grovt tyveri på offentlig sted», som det kalles på politispråket.

Og antall tilfeller øker stadig. Hele 17 778 lommetyverier ble anmeldt i fjor, viser kriminalitetsstatistikken for 2012.

- Vi er blitt en del av den store verden, og de kriminelle drar dit hvor det er noe å hente. Og når vi har såpass god økonomi, må vi være forberedt på at kriminelle vil prøve seg, sier Stang.

Bekymret for gjengene I går la Kripos fram rapporten «Den organiserte kriminaliteten i Norge - Trender og utfordringer 2013/2014», hvor de blant annet beskriver de nye Oslo-gjengene.

Etter den såkalte den såkalte Aker Brygge-skytingen i 2006, ble Oslo-gjengene mindre synlige for offentligheten, men i fjor var det flere alvorlige voldshendelser knyttet til gjengmiljøene. Dette bekymrer Kripos.

«I gjengmiljøene i og rundt Oslo har spenningsnivået økt som følge av en rekke voldelige hendelser. Trusselnivået anses som høyt, med stor sannsynlighet for skyteepisoder i det offentlige rom», heter det blant annet i rapporten.

- Jeg opplever at Oslo er en trygg by, men hvis vi får gjengtendenser som Kripos nå antyder, er dette meget alvorlig, og det må tas fra bunnen av sånn at vi får oppløst de gjengene så fort som overhodet mulig, sier ordfører Fabian Stang.

- Slå ned på all kriminalitet Han tror det å slå hardt ned på lommetyverier også kan bidra til å forebygge grovere kriminalitet.

- Jeg tror at den grove kriminaliteten best stoppes ved at vi slår ned på de simple tyveriene og den mildere kriminaliteten. Hvis vi på en måte sier at litt kriminalitet er ok, så utvikler det seg også grov kriminalitet. Så slå ned på all kriminalitet. Da sparer vi folk fra å bli kriminelle, og vi sparer deg og meg fra alt bryderiet som et lommetyveri medfører.

- Hva tenker du om at oppklaringsprosenten for grovt tyveri på offentlig sted var 1,5 i fjor?

- Enhver anmeldelse er verdifull, selv om saken blir henlagt. Selv om det kan virke litt håpløst, hjelper alle anmeldelser politiet i deres arbeid. I tillegg er det stor grunn til å tro at det er de samme som står bak ulike tyverier. Hvis én prosent blir tatt og de har stjålet hundre ganger hver, blir alle tatt.

Økt innsats - Burde ikke dette tallet vært høyere?

- Det viktigste er at vi får tatt noen av gjerningspersonene og vist at det ikke er rom for denne type kriminalitet i Oslo, sier Stang, og legger til at han håper oppklaringsprosenten går opp nå som politiet har økt innsatsen.

I løpet av den lille rusleturen med Dagbladet, blir han stoppet en rekke ganger av folk som kjenner ham igjen og kommer med ulike forslag til ting han som Oslo-ordfører bør ta tak i.

- Hva synes du er det mest bekymringsfulle ved kriminalitetsutviklingen?

- Hvis vi får en situasjon hvor befolkningen ikke føler seg trygge, har kjeltringene stjålet en del av byen vår. Det er uakseptabelt for meg. Men jeg synes politiet har vært flinke til å være synlige ute på gata i det siste, og jeg tror uniformert politie ute på gata er det viktigste for å skape trygghet, sier Stang.

Frastjålet sykkelen Selv har han vært heldig og ikke blitt utsatt for noe kriminelt i det siste.

- Nei, nå er det jammen meg lenge siden. For ei stund siden var det noen som rappa sykkelen min hele tida. Da jeg kjøpte meg en ny sykkel, malte jeg den grå med en gang, men jommen stjal de den ikke da også. Jeg tror det var noen som drev gjøn med meg, sier han.

- Nå har jeg fått meg en ny mobil, men den forrige jeg hadde var så gammel at jeg tror jeg kunne gått med den sånn uten at den hadde blitt stjålet, sier han mens han smiler og holder fram hendene.

Ungdomskriminaliteten ned - Hva tror du kan gjøres for å bekjempe kriminaliteten i Oslo?

- Jeg tror det er viktig å se helheten i bildet. Jeg er jo blant dem som er for et tiggerforbud. Jeg tror det er viktig å gi signaler om at det ikke er fritt fram. I tillegg tror jeg det forebyggende arbeidet med ungdom er svært viktig, sier Stang, som framhever at ungdomskriminaliteten i Oslo er på vei nedover.

- Det at lommetyverier er brysomt for befolkningen, er én ting, men det er utrolig ødeleggende når ungdom ender opp i kriminalitet.

Nok ressurser Stang mener også at du og jeg kan bli enda flinkere til å passe på tingene våre.

- Men det viktigste er at politiet får nok ressurser, så de sørger for at lommetyvene blir satt bak lås og slå og ikke er ute på gata og forstyrrer det vanlige livet i denne byen.

- Har det hendt at du har følt deg utrygg?

- Nei, det har ikke det, sier Stang etter en liten tenkepause.

- Jeg kan gå alle mulige steder til alle døgnets tider, selv om jeg er ordfører. Og det sier jo litt om Oslo.