- Hvis de ikke får jobb nå. Når skal de få det da?

På tross av historisk bra arbeidsmarkedet går 10.259 unge på trygd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):- Dette er bekymringsfullt, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til Dagbladet.no.

Nye tall fra NAV viser at det er 10.259 uføretrygdede under 30 år. Det er like mange som det ifølge SSB bor i sørlandsbyen Mandal - der bor det 10.281.

Beregninger som Dagbladet.no har gjort viser at dette er en 24 prosent økning siden 1998 - da var det 8.263 uføre i samme aldersgruppen.

Se tallene fra NAV her!

Les også: «Eksplosiv økning i unge uføre»

Skuffet KrF-leder

Dagfinn Høybråten mener det er bra at mange unge får uføretrygd hvis de trenger det, men er samtidig skuffet over at man ikke har klart å redusere antallet.

- Med et historisk bra arbeidsmarkedet er det utrolig at så mange unge mennesker er utenfor. Hvis man ikke klarer det nå. Når skal man klare det da?, spør Høybråten.

NOEN ALLTID UTE:- Det vil alltid være noen av de unge som aldri vil kunne finne en plass i arbeidsmarkedet. Men 10.000 er et for stort antall, sier Dagfinn Høybråten til Dagbladet.no. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
NOEN ALLTID UTE:- Det vil alltid være noen av de unge som aldri vil kunne finne en plass i arbeidsmarkedet. Men 10.000 er et for stort antall, sier Dagfinn Høybråten til Dagbladet.no. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Den tidligere trygdedirektøren er skuffet over regjeringens innsats.

- Man har ikke lykkes godt nok med å forebygge at unge mennesker blir uføretrygdede. Det handler om få til kvalifisering og tilrettelegging på et tidlig nok stadiet, sier Høybråten. Samtidig mener han at man må regne med at det alltid vil være en stor gruppe unge uføre.

- Det vil alltid være noen av de unge som aldri vil kunne finne en plass i arbeidsmarkedet. Men 10.000 er et for stort antall, sier Høybråten.

Velferdsamfunnets adelsmerke

Leder for Stortingets arbeidskomité, Karin Andersen (SV), sa i går til Dagbladet.no at pisk og kontroll ikke vil få flere i arbeid.

- Jeg er dritlei av at man ser på uføretrygd som et problem. Denne ordningen hindrer massiv fattigdom i Norge. Uføretrygd er velferdsamfunnets adelsmerke, sa Andersen.

Fremskrittspartiet synes derimot tallene er skremmende. Nestleder i Stortingets arbeidskomité, Kenneth Svendsen (Frp), mener det nå må settes inn ekstraordinære tiltak for å få flere i jobb.

- Dette viser at vi må sette i gang langt sterkere tiltak mot uføre, sa Svendsen til Dagbladet.no i forrige uke.

DRITLEI:- Jeg er dritlei av at man ser på uføretrygd som et problem. Denne ordningen hindrer massiv fattigdom i Norge. Uføretrygd er velferdsamfunnets adelsmerke, sier SVs Karin Andersen til Dagbladet.no.
SKREMT:- Dette viser at vi må sette i gang langt sterkere tiltak mot uføre, sier Frp\'s Kenneth Svendsen til Dagbladet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer