Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis de ikke kutter mer enn 50 øre, er det ikke noe vits

Siv Jensens bensin- og dieselforslag for 2010 vil gi gjennomsnittsbilisten 650 kroner i året.

MINDRE KUTT: Frp-leder Siv Jensen presenterte partiets alternative statsbudsjett i går. I fjor ville de sette ned avgiftene på bensin og diesel med 1,25 kroner per liter, for 2010 foreslår de bare 50 øre.  Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
MINDRE KUTT: Frp-leder Siv Jensen presenterte partiets alternative statsbudsjett i går. I fjor ville de sette ned avgiftene på bensin og diesel med 1,25 kroner per liter, for 2010 foreslår de bare 50 øre. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Bilorganisasjoner og bilister lar seg ikke imponere over forslaget til avgiftskutt på bensin, i Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Les hele budsjettforslaget.

Partileder Siv Jensen foreslår store skatte- og avgiftskutt, men til bilistene leverer Frp ifølge interesseorganisasjoner bare smuler i forslaget de la fram i går.

650 kroner
Et kutt i bensinavgiften på 40 øre pluss moms, ville bety at bensinen ble 50 øre billigere per liter. For en gjennomsnittsbilist gir det en årlig innsparing på relativt beskjedne 650 kroner. Det vil si omtrent én full tank, hvis du kjører 13 000 kilometer i året og bruker én liter på mila.

Avgiftskuttet Fremskrittspartiet ønsker, skulle blitt innført fra første januar og ville kostet staten 1,866 milliarder kroner. Men reduksjonen er betydelig mindre enn det som  ble foreslått i fjorårets alternative statsbudsjett.

TIPPET TO: Janne Elstad hadde tippet Frp ville satt ned avgiftene på bensin med to kroner. 50 øre imponerer ikke voldsomt: - Jeg hadde trodd de ville redusert den mer. Det hadde vært moro om de hadde fått prøve seg i regjering, men hvis de ikke kutter mer enn 50 øre, er det ikke noe vits i. 650 kroner er ikke mer enn én gratis tank i året. Siv må nok regne på budsjettet én gang til, sier hun til Dagbladet.
Foto:Jacques Hvistendahl
TIPPET TO: Janne Elstad hadde tippet Frp ville satt ned avgiftene på bensin med to kroner. 50 øre imponerer ikke voldsomt: - Jeg hadde trodd de ville redusert den mer. Det hadde vært moro om de hadde fått prøve seg i regjering, men hvis de ikke kutter mer enn 50 øre, er det ikke noe vits i. 650 kroner er ikke mer enn én gratis tank i året. Siv må nok regne på budsjettet én gang til, sier hun til Dagbladet. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer

Der ville Frp kutte avgiftene på bensin og diesel med 1,25 kroner per liter. Året før foreslo de å kutte avgiftene med én krone literen, og i 2007 var forslaget igjen én krone og 25 øre.

- Hvis NAF fikk velge, ville vi heller hatt det i de andre bilavgiftene. Det er viktigere for oss, sier direktør for samfunnskontakt i Norges Automobil-Forbund, Håkon Glomsaker til Dagbladet.

Liten del
Opplysningsrådet for Veitrafikken opplyser at gjennomsnittskostnaden ved å ha en ny bil til ca 240 000 kroner i Norge, er på omtrent 70 000 kroner i året. Bensinutgiftene vil ligge på rundt 10 000 kroner per år.

- Det er et skritt i riktig retning, men det er vel mest et signal, sier markedssjef Jan Petter Røssevold i Opplysningsrådet for Veitrafikken til Dagbladet.

MYE BENSIN: Oddvar Bjørøn kjører Hummer som bruker fire liter bensin på mila. Han hadde håpet Frp ville satset på større kutt. - Dette var litt mindre enn jeg håpet på, sier Bjørøn. Foto:Jacques Hvistendahl
MYE BENSIN: Oddvar Bjørøn kjører Hummer som bruker fire liter bensin på mila. Han hadde håpet Frp ville satset på større kutt. - Dette var litt mindre enn jeg håpet på, sier Bjørøn. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer

- Ville brukt tid
Frp's finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein Frp's forslag til statsbudsjett neste år, er en «håndsrekning til næringslivet og folk flest».

- Sammen med de generelle skattelettelsene på nesten 18 milliarder kroner, gir vi mye. Men hvis du kjører like mye som meg, omtrent 25 000 km i året, vil du spare 1 300 kroner. Det er penger det, sier Leirstein og legger til:

- For en del bedrifter vil dette monne. På sikt vil vi ha større kutt.

IKKE STOR EFFEKT: - Hva er én tank, i det store og hele, sier Mona Christensen. Hun er ikke overveldet over Frps forslag til kutt. Foto:Jacques Hvistendahl
IKKE STOR EFFEKT: - Hva er én tank, i det store og hele, sier Mona Christensen. Hun er ikke overveldet over Frps forslag til kutt. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer

- Hvor store kutt da?

- Vi har snakket om en pris på åtte eller ni kroner literen. Hadde vi vært i regjeringen hadde vi brukt litt tid på å komme tid, sier han.

- Ikke avgjørende
Direktør for samfunnskontakt Håkon Glomsaker i NAF ser ikke en reduksjon på 50 øre literen som avgjørende for norske bilister, men han er positiv til at Frp ville oppfylt hans andre viktige ønske. Frp går imot innføringen av avgift på biodisel, slik regjeringen har gått inn for.

- Vi kunne også ønsket oss at det ikke blir innført avgift på biodiesel. Det virker det som om det er ganske bred enighet om at det er høl i huet, men det ser jo dessverre ut til at regjeringen kommer til å gjennomføre det. Det er veldig bekymringsfullt, sier Glomsaker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media