- Hvis de ikke trekker seg ut av Kenya vil slike angrep bli vanlig

Al-Shabaab advarer etter grusom Kenya-terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere medier har intervjuet representanter for den væpnede somaliske organisasjonen, som advarer mot konsekvensene hvis ikke kravet oppfylles.

- Hvis de ikke trekker seg ut, vil slike angrep bli vanlig, hevder al-Shabaab-talsmannen Sheikh Abulaziz Abu Muscab overfor TV-stasjonen Al Jazeera.

Han vil ikke svare på om gruppa har stått bak væpnede aksjoner i Nairobi tidligere, og forklarer valget av angrepsmål med at utlendinger og kenyanske politikere ofte handler på kjøpesenteret Westgate.

- Turister og diplomater - Dette er et sted hvor turister fra hele verden kommer for å handle, hvor diplomater pleier å oppholde seg. Det er et sted hvor kenyanske beslutningstakere kommer for å slappe av og kose seg, sier talsmannen.

Tidligere har al-Shabaab stått bak et terrorangrep mot fotballfans i Uganda i 2010, og kenyanske myndigheter mener gruppen er ansvarlig for flere mindre angrep i Nairobi.

I Somalia har al-Shabaab kjempet mot regjeringsstyrkene siden midten av 2000-tallet. Den islamistiske gruppen kontrollerte hovedstaden Mogadishu en kort periode i 2006, men de siste årene er opprørerne gradvis blitt presset ut av byer og områder hvor de har stått sterkt.

Afrikanske fredsbevarende styrker kjemper sammen med de somaliske regjeringsstyrkene, og både Kenya og Uganda har soldater i Somalia.

Indre strid Flere eksperter på konflikten i Somalia tror al-Shabaabs nederlag på slagmarken har bidratt til å forandre organisasjonen.

- Gruppen har vært preget av indre strid om lederskap og målsettinger, sier J. Peter Pham fra den amerikanske tankesmien Atlantic Council.

Ifølge Pham har al-Shabaab, som i utgangspunktet var en somalisk opprørsgruppe, utviklet seg i retning av en terrororganisasjon. I fjor ble det kjent at gruppa hadde sluttet seg til al-Qaida, og Pham tror al-Shabaab kan bli en større regional trussel.

Han får støtte fra professor Ken Menkhaus ved Davidson College i USA, som mener svekkelsen av al-Shabaab i Somalia kan gjøre gruppen farligere internasjonalt.

- Angrepet på Westgate er det siste tegnet på gruppens svakhet. Dette var et desperat og svært risikabelt grep for å bedre al-Shabaabs framtidsutsikter, skrev Menkhaus i en artikkel i helgen.

Væpnede menn gikk til angrep på kjøpesenteret lørdag, og al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for aksjonen. Flere angripere og gisler befant seg mandag fortsatt i bygningen.

(NTB)

SKADD: En kenyansk soldat får hjelp utenfor Wesgate-kjøpesenteret. Al-Shabaab varsler flere lignende aksjoner om Kenya ikke trekker seg ut av Somalia. Foto: EPA / NTB scanpix
SKADD: En kenyansk soldat får hjelp utenfor Wesgate-kjøpesenteret. Al-Shabaab varsler flere lignende aksjoner om Kenya ikke trekker seg ut av Somalia. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer