ALLEREDE GJENNOMSØKT: Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn ble i august og oktober gjennomsøkt av politiet, bl.a. med georadar og hunder. Ikke noe lik ble funnet. Ifølge Aftenposten ønsker politiet nå å rive nybygget for å gjøre et nytt forsøk på å finne savnede Vålnes. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ALLEREDE GJENNOMSØKT: Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn ble i august og oktober gjennomsøkt av politiet, bl.a. med georadar og hunder. Ikke noe lik ble funnet. Ifølge Aftenposten ønsker politiet nå å rive nybygget for å gjøre et nytt forsøk på å finne savnede Vålnes. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Hvis de skal rive et helt bygg, må de være rimelig sikre på at det er noe der

Nybygget på Vollan Gjestegård kan bli revet i letingen etter antatt drepte Per Vålnes (50).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Troms politidistrikt er tause om hva som vil komme fram på morgendagens pressekonferanse, som de plutselig varslet i går. Spekulasjoner går ut på at de enten vil kunngjøre avgjørende nye etterforskningsskritt i drapssaken, eller det motsatte - at saken blir henlagt på grunn av bevisets stilling.

To og et halvt år Det er nå to og et halvt år siden Per Vålnes forsvant etter feiringen av hans egen 50-årsdag hjemme i Balsfjord. Intens leting både til lands og vanns har vært resultatløs.

Vålnes' nå 41-årige kjæreste, hennes nye samboer (40) og en 43-årig venn av dem ble et år seinere pågrepet og siktet for å ha tatt livet av ham. De tre satt 13 måneder i varetekt før de ble løslatt sist desember.

Den drapssiktede samboerens forsvarer Randulf Schumann Hansen sier han ikke er orientert om noen ny utvikling i etterforskningen.

- Politiet har ikke sagt noe om det til oss, sier han til Dagbladet.

40-åringens forsvarer Morten Furuholmen sier også at han ikke er informert om hva politiet akter å meddele på pressekonferansen i morgen.

- Vi får bare avvente og se, sier han.

Alle de tre siktede nekter for å ha bidratt til Vålnes' død. Politiet står dermed uten lik, åsted og tilståelser, og kommer det ikke noe nytt avgjørende etterforskningsskritt snart, er Troms politidistrikt enda nærmere å måtte henlegge saken.

Tømte septiktank Letingen etter Vålnes har blant annet omfattet gjentatte søk i den antatt drepte hundeoppdretterens hjem; i fjor sommer ble septiktanken på eiendommen tømt, uten at noe spor ble funnet. Politiet har også søkt med miniubåt i Balsfjorden, også det uten resulat.

I oktober i fjor gjorde politiet det de selv betegnet som et siste forsøk på å finne Vålnes - under golvet på nybygget på Vollan Gjestegård, som ligger i Nordjkosbotn, noen kilometer unna bopelen. Grundige søk med blant annet georadar ga ikke noen svar på gåten.

Men ifølge Aftenpostens opplysninger ønsker politiet nå å rive nybygget på Vollan. Nordlys erfarer at dette bunner i at et vitne som var inne til avhør i januar, forklarte at Vålnes faktisk ligger begravd under bygningen. Etterforskningsledelsen vil verken bekrefte eller avkrefte disse opplysningene før pressekonferansen i morgen.

- Ikke hørt noe Håvard Lydersen, eier av Vollan Gjestestue, har ikke hørt noe om en eventuell riving av nybygget, men bekrefter overfor Dagbladet at han skal på et møte med politiet i dag.

SAVNET, ANTATT DREPT: Hundeoppdretter Per Vålnes (50) ble meldt savnet etter sin egen bursdagsfeiring natt til 27. november 2011. Foto: Privat
Foto: Privat
SAVNET, ANTATT DREPT: Hundeoppdretter Per Vålnes (50) ble meldt savnet etter sin egen bursdagsfeiring natt til 27. november 2011. Foto: Privat Foto: Privat Vis mer

- Der blir jeg kanskje orientert om det. Men jeg har ikke hørt noe mer enn det som har stått i avisene, sier Lydersen.

Han vil heller ikke si noe om hva han vil svare blir dersom han får en forespørsel fra politiet.

- Jeg må bare avvente og se hva som skjer. Det får bli som det blir, så må jeg håndtere det på en profesjonell måte, sier han.

Sendte saken tilbake Politiet hadde planlagt å få de tre siktede stilt for retten nå i vår, men Riksadvokaten var ikke imponert over bevistilfanget og sendte saken tilbake til Troms politidistrikt, med krav om mer etterforskning. I desember ble samboeren og de to mennene altså løslatt, men er fremdeles siktet i saken.

Per Vålnes' storesøster, Hedda Christensen (54), har selv vært fortvilet i lang tid over at broren ikke er funnet.

- Jeg kjenner jo selvfølgelig ikke til detaljene i etterforskningen, men hvis de skal rive et helt bygg, må de være rimelig sikre på at det er noe der, sier hun til Dagbladet.

SIKTET: Kort tid etter at Vålnes forsvant, flyttet denne nå 40-årige mannen inn i huset hans og ble dermed samboer med den savnedes mannens kjæreste. Et år etter forsvinningen ble de begge pågrepet og drapssiktet i saken. Foto: Torgrim Rath Olsen / Nordlys
SIKTET: Kort tid etter at Vålnes forsvant, flyttet denne nå 40-årige mannen inn i huset hans og ble dermed samboer med den savnedes mannens kjæreste. Et år etter forsvinningen ble de begge pågrepet og drapssiktet i saken. Foto: Torgrim Rath Olsen / Nordlys Vis mer