VÅPEN OG VIDEO: Borgerjournalist Saad Sulibi poserer med sine arbeidsverktøy som journalist i Syria.  Foto: AFP / ZAC BAILLIE / NTB scanpix
VÅPEN OG VIDEO: Borgerjournalist Saad Sulibi poserer med sine arbeidsverktøy som journalist i Syria. Foto: AFP / ZAC BAILLIE / NTB scanpixVis mer

- Hvis de skyter mot meg, skyter jeg tilbake

Borgerjournalistene i Syria utstyrer seg med blokk, penn og kamera. Og våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyhetsformidleren Al Arabiya news melder i dag at folket i Syria har begynt å vende statlig media mer ryggen og heller stoler på rapporteringen fra borgerjournalistene i landet.

Så lenge internasjonale medier ikke får adgang til landet, har verden nærmest bare kunnet følge strengt regulerte statlige medier om kampene i Syria.

Men journalister blant folket har fått stadig større gjennomslagskraft i landet som har vært i opprør i snart to år. De jobber for å formidle nyhetene, men legger ikke skjul på at de også har en agenda og et ønske: et fritt Syria.

- Verdens øyne Nyhetsbyrået AFP forteller nå historiene til noen av disse journalistene.

- Vi er verdens øyne, sier Kinda.

Hun er eneste kvinne i redaksjonen på ti personer som dekker byen Deir Ezzor i Syria.

- Uten oss hadde ikke verden visst hva som skjer, fordi ingen vestlige medier har turt å komme hit, sier hun.

Borgerjournalistene har forskjellige måter å få ut stoffet sitt på, men sosiale medier er blant de hyppigst brukte kanalene. Gruppa AFP omtaler sender stoffet sitt til den satelittbaserte kanalen Deir Ezzor i Egypt.

- Våre våpen dreper ikke Kindas kollega Abu Hussein sier han vil rapportere til en av to ting skjer:

- Jeg skal finne styrke til å fortsette dette arbeidet hver dag til vi enten frigjør Syria eller jeg dør, sier han til AFP.

- Hvis de skyter mot meg, skyter jeg tilbake

- Kameraene våre er våre våpen, og de er kraftigere enn noe AK-47 automatrifle. Våre våpen øker bevisstheten, de dreper ikke.

Motløs Saad Sulibi er på sin usikker og kjenner på motløsheten etter nesten to år med konflikt og ingen hjelp. Hver gang går til frontlinjen for å fotografere, tar han med seg rifla også.

- Jeg tar opp kampene med mitt kamera, men hvis de skyter mot meg, skyter jeg tilbake. Livet mitt er mye viktigere enn noe bilde jeg muligens fanger på film, sier han og sier han noen ganger lurer på om han burde avfyre kamera eller våpen for å gjøre en forskjell.

De mottar til tider filmmateriale fra opprørersoldater i felt.

- Det er bra for de kommer til steder vi aldri når, sier Abu Hussein.

PÅ JOBB: Abu Hussein intervjuer innbyggere i Deir Ezzor. Foto: AFP / ZAC BAILLIE / NTB scanpix
PÅ JOBB: Abu Hussein intervjuer innbyggere i Deir Ezzor. Foto: AFP / ZAC BAILLIE / NTB scanpix Vis mer