Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis de vil gi oss dødsstøtet med én gang, kan de bare gjøre det

Mener Frps tollforslag forslag vil bety slutten på norske bønder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag tidlig rundt klokken fem gikk bønder til aksjon flere steder i landet etter at det var uenighet mellom partene. Avstanden var 1,6 milliarder kroner mellom statens tilbud og organisasjonenes krav. Det ble for mye å gape over og det ble derfor ingen lønnsforhandlinger.

Frustrerte bønder har varslet blokkade av møllene i Oslo, Vaksdal, Trondheim og Skien, noe som hindrer at mel og korn finner veien til butikken og bakere.

Lederen av Telemark Bondelag, Kjell Abraham Sølverød, er på plass utenfor mølla i Skien og mener aksjonen går bra.

- Her går det bra og vi er godt bemanna. Vi blir stort sett møtt med stor forståelse for aksjonen vår, sier han til Dagbladet.

Folk vil merke det
Han mener det er viktig å sende et kraftig signal.

- Vi gjør dette for å vise alvoret i saken og at bønder må få en akseptabel lønn de også. Vår generasjon er vant til at hyllene er fulle av mat uansett, men som folk vil merke nå, så er det ingen selvfølge, sier han.

Frp har fremmet forslag om å sette hardt mot hardt og åpne landegrensene for mel- og kornprodukter ved å oppheve tollen, så lenge blokkaden fra bøndene varer.

- Hvis de har lyst å gi oss dødsstøtet med en gang, kan de bare gjøre det. Hvis grensene blir åpnet vil norsk matproduksjon bli avviklet og ingen vil kunne jobbe i dette yrket lenger, sier Sølverød.

Lav lønn
Sølverød får ikke uventet støtte fra Norsk Felleskjøp.

- Jeg har stor forståelse for at man sier ifra. Økonomien i kornproduksjon er dårlig og mange er frustrerte, sier administrerende direktør i Norsk Felleskjøp, Lars Fredrik Stuve, til Dagbladet.

Stuve mener det er flere grunner til at bøndene reagerer så kraftig som de gjør.

- For det første tjener norske bønder rundt 180 000 kroner mindre enn hva en gjennomsnittlig nordmann gjør. Samtidig ble det ingen forhandling mellom staten og organisasjonen, da bøndene ble tilbudt en lønnsøkning på 4000 kroner mindre enn andre grupper i gjennomsnitt, sier Stuve.

Frps forslag om å åpne landegrensene får direktøren i Norsk Felleskjøp til å reagere.

- Det vil føre til to ting. Kortsiktig vil det føre til enda mer frustrasjon blant bøndene og ytterligere konflikt. På lang sikt vil det føre til en avvikling av egenprodusert mat, mener Stuve.

Landbruk forsvinner
Ifølge Stuve har norsk landbruk blitt halvert på 25 år.

- Vi har gått fra 100 000 landbruk i Norge for 25 år siden til 45 000 landbruk i dag. Dersom denne trenden fortsetter ender vi opp med å måtte importere alt av matvarer, sier han.

Dette vil også føre til at færre unge velger å bli bønder.

- Hvis unge og flinke potensielle bønder ser at yrket deres blir neglisjert ved at de tjener langt under gjennomsnittet og at fler og fler slutter, vil de kanskje velge en annen yrkesvei. Det er viktig å produsere egen mat og Norge er et av landene i verden som importerer mest allerede. Det er viktig for bøndene at de har samme rammevilkår som andre samfunnsgrupper, sier han.

AkSJONERER: Fra venstre; Kjell Sølverød, Per Anders Siljan, Bård Bjørbæk, Ole einar Amlie og Ivar Gulseth har blokkert mølla i Skien. Foto: Synne V. Rogn
AkSJONERER: Fra venstre; Kjell Sølverød, Per Anders Siljan, Bård Bjørbæk, Ole einar Amlie og Ivar Gulseth har blokkert mølla i Skien. Foto: Synne V. Rogn Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!