- Hvis dere tror dere er på rett vei nå så tar dere feil.

Kåre Willoch kritiserte regjeringens miljøpolitikk.

Tidligere statsminister og høyremann Kåre Willoch overrakte Besteforeldreaksjonens appell til fiskeriminister Helga Pedersen. (Foto: Alicia Ryberg)
Tidligere statsminister og høyremann Kåre Willoch overrakte Besteforeldreaksjonens appell til fiskeriminister Helga Pedersen. (Foto: Alicia Ryberg)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):
- En internasjonal finanskrise  har medført storstilte mottiltak over hele verden. Når skal den langt farligere klimakrisen utløse en tilsvarende politisk kraftinnsats? 

Spørsmålet kom fra tidligere KrF-topp Einar Steensnæs, som åpnet besteforeldreaksjonen i dag.

Willoch kritiserte Pedersen
Under overrekkelsen skrøt fiskeriminister Helga Pedersen av aksjonen, før hun fremhevet at langsiktig satsning på ny og miljøvennlig teknologi var viktig for regjeringen. Dette var ikke Kåre Willoch fornøyd med.

- Vi har allerede mye miljøvennlig teknologi som vi ikke bruker. Det nytter ikke å skyve dette fremover ved å vente på ny teknologi. Hvis dere tror dere er på rett vei nå så tar dere feil, sa Willoch, og understreket at dagens politikere også må sørge for å motivere befolkningen til å være mer miljøvennlige.

Ulikt syn på oljeboring
Blant punktene som besteforeldrene er bekymret for, er oljeboring i nord. Fiskeriministeren delte ikke denne bekymringen med dem.

- Den rødgrønne regjeringen har den siste tiden vedtatt å dele ut 178 nye konsesjoner for oljeleting. Dere åpnet for oljeutvinning i Goliat-feltet, og i Arktis. Går ikke dette på tvers av det miljøengasjementet du takket Besteforeldreaksjonen for?

- Det er legitimt å ha ulikt syn på oljeboring i nord, sa Pedersen. Vi kan ikke være konsekvent i mot det, da må vi jo nesten stenge hele Nordsjøen, sa hun.

Femti pensjonerte politikere, alle bestemødre eller bestefedre, skrev under på en appell til dagens stortingspolitikere. De krever at miljøet må settes foran økonomisk vekst og økende privat forbruk. Aksjonen er initiert av Fremtiden i våre hender.