I FANGENSKAP:  Over to hundre skolejenter er fremdeles kidnappet og oppholdes på ukjent sted. Bildet er fra videoen som den militante ekstremistgruppa ga fra seg tidligere denne uka. Foto: Reuters/Scanpix
I FANGENSKAP: Over to hundre skolejenter er fremdeles kidnappet og oppholdes på ukjent sted. Bildet er fra videoen som den militante ekstremistgruppa ga fra seg tidligere denne uka. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

«Hvis dere vil dø, sitt ned her. Vi vil drepe dere»

Sterke vitneutsagn fra noen av jentene som klarte å flykte fra Boko Haram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Blant de heldige, er det tankefulle smil, men ikke mye latter».

Slik starter The New York Times historien om de nigerianske jentene som klarte å flykte fra Boko Haram-gruppa som kidnappet flere hundre skolejenter i midten av april.

Livredde og gråtende Den amerikanske avisa har møtt dem i Maiduguri, nordøst i Nigeria. Jentene forteller at en gruppe militante menn kom til skolen deres. De ropte «gud er stor», hvoretter de fortalte «vi er Boko Haram», mens de skjøt med våpnene sine opp i lufta. De truet også med å drepe skolejentene.

- De sa: «Hvis dere vil dø, sett dere her. Vi vil drepe dere. Hvis dere ikke vil dø, går dere inn i lastebilene», forteller den 18-årige Kuma Ishaku til The New York Times.

Livredde og gråtende skal jentene ha gått inn i kjøretøyene som stod og ventet. Men Ishaku og 52 andre klarte å flykte. Fremdeles er over 260 skolejenter sporløst borte. Tidligere denne uka friga Boko Haram en video som viste 77 av jentene som fremdeles er kidnappet.

- Da vi så dem i filmen, begynte vi å gråte, forteller Godiya Simon (17), som er en av jentene som klarte å flykte.

Aldri mer skolegang Kindapperne fortalte jentene at de er gruppa Boko Haram.

- De sa: «Vi vil brenne skolen deres. Dere skal ikke på skolen igjen. Dere skal på en islamsk skole», forteller Bishara.

Da jentene flyktet, ante de ikke hvor de skulle dra.

- Jeg løp inni buskene, sier Joy Bishara på 18 år.

Hun hoppet ut i veien da en lastebil kom kjørende.

- Jeg vet ikke hvor jeg skal. Jeg tror de vil drepe meg. De sa det til oss: «Vi vil drepe dere», forteller hun.

Vanskelig kamp Den nigerianske presidenten Goodluck Jonathan nektet i går å gi etter for Boko Harams kraf om å løslate fengslede medlemmer i byttemot de bortførte jentene.

Den nigerianske regjeringen har jobbet for å bekjempe den radikale Boko Haram-gruppa i årevis, men uten resultat. Gruppa har fortsatt sine angrep på skoler, byer og i hovedstaden.

Fire nigerianske regjeringssoldater er drept i sammenstøt med Boko Haram i forbindelse med et bakholdsangrep natt til onsdag.

Les også:
• Nigeria vil ikke frigi fanger mot de bortførte jentene
• Boko Haram frigir video med de kidnappede jentene

ENORM INTERESSE:  Nigerianske kvinner i byen Abuja demonstrerte denne uka for å få de over 200 kidnappede jentene fri. Over hele verden har folk engasjert seg for skolejentene som ble kindappet av radikale militante terrorister. Foto: Sunday Alamba/Ap/Scanpix
ENORM INTERESSE: Nigerianske kvinner i byen Abuja demonstrerte denne uka for å få de over 200 kidnappede jentene fri. Over hele verden har folk engasjert seg for skolejentene som ble kindappet av radikale militante terrorister. Foto: Sunday Alamba/Ap/Scanpix Vis mer