<strong>SA UNNSKYLD:</strong> - Hvis dere vil ha meg, så står jeg til disposisjon. Forrige helg bestemte jeg meg for at hvis jeg fortsatt har tillit, så vil jeg stille. Men jeg har en klar melding: Gjør det på en måte som gagner partiet, ikke utsett noen for press til enighet her i dag, sa Lysbakken i talen til landsmøtet i dag. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
SA UNNSKYLD: - Hvis dere vil ha meg, så står jeg til disposisjon. Forrige helg bestemte jeg meg for at hvis jeg fortsatt har tillit, så vil jeg stille. Men jeg har en klar melding: Gjør det på en måte som gagner partiet, ikke utsett noen for press til enighet her i dag, sa Lysbakken i talen til landsmøtet i dag. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Hvis dere vil ha meg, så står jeg til disposisjon

Audun Lysbakken ba SV om unnskyldning og ny tillit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var en ydmyk og alvorstynget Audun Lysbakken som ba sitt parti om unnskyldning i dag.

- Hvis dere vil ha meg så står jeg til disposisjon. Forrige helg bestemte jeg meg for at hvis jeg fortsatt har tillit, så vil jeg stille. Men jeg har en klar melding: Gjør det på en måte som gagner partiet, ikke utsett noen for press til enighet her i dag. La oss ha en ærlig debatt hvor uroen som mange føler på får komme fram, sa Lysbakken til landsmøtet.

- Har tatt feil
- Jeg har tatt feil, og tatt beslutninger som jeg burde gjort annerledes. Jeg skulle ønske at jeg ikke hadde satt dere i en slik situasjon.

- Det var summen av ting som gjorde at jeg bestemte meg for å gå, sa Lysbakken til partiet etter at Kristin Halvorsen i dag holdt sin aller siste tale som SV-leder i dag.

I flere uke har den såkalte jenteforsvarssaken og stadig flere nye tildelingssaker ridd SV og Lysbakkens departement. Selv innrømmet Lysbakken at det var dårlig politisk skjønn som er skyld i at han i dag ikke lenger er statsråd i den rødgrønne regjeringen.

- Ikke jentenes feil
- Ingenting av det som har skjedd er jentene i Jenteforsvarets sin feil, men din burde ikke fått penger av oss. Det var en dårlig politisk vurdering, som jeg skulle ønske vi hadde gjort annerledes.

Men det var da Lysbakken skjønte at han og departementet ikke hadde greid å ha den åpenheten som han først ønsket seg, at han skjønte at det virkelig begynte å bli alvorlig.

- Jeg var opptatt av åpenhet. Derfor så besluttet jeg at vi skulle offentliggjøre alt av dokumenter i saken. Denne saken handlet aldri om avtalt spill, men om en rotete prosess og feil. Dessverre ble søkene i departementet altfor dårlige, sa han og lag til:

- Det tok jeg tungt, fordi åpenheten var viktig for meg. Det var en svært viktig grunn til at jeg trakk meg.

Ny runde
Etter det ble det en ny og større runde i departementet, som avdekket flere feilaktige tildelinger og nye brudd på regjeringens økonomireglement.

- Jeg bestemte at vi skulle gjennomgå alle tilskudd som var gjort for å se om vi hadde gjort de samme feilen. Det hadde vi. Det var en gammel praksis, men det som har skjedd på min vakt er mitt ansvar.

- Feil konklusjon
I forbindelse med tildelingen til organisasjonen Reform, innså Lysbakken etter hvert at han hadde tatt feil konklusjon i sin egen habilitetsvurdering.

- Våren 2010 tok jeg opp spørsmålet om min habilitet etter at en venn av meg hadde begynt i Reform. Dessverre tok jeg feil konklusjon.

- Selv om pengene har gått til gode formål, så er ikke det noe jeg kan gjemme meg bak. Vår standard er uforandret. Den eneste måten jeg kunne understreke det på var å gå av.

- 100 prosent dårlig
- Så er det slik at i den tabloide verden er man enten 100 prosent dårlig eller 100 prosent god. Vi kan ikke skyde på media, det er feil jeg har begått. Men jeg forbeholder meg retten til å være uenig i den beskrivelsen, sa han.

Lysbakken fortalte også ærlig og sårbart om sine vurderingen i den vanskelig tida:

- Jeg har jeg også stilt meg selv spørsmålet: Hva gjør jeg nå? Skal jeg gå å gjemme meg? Jeg tok riktig beslutning på mandag. Min moral og integritet er den samme som før. Mitt brennende engasjement for SV er det samme, sa Lysbakken og kom med en klar melding til hans motstandere i salen:

- Jeg vil også være leder for dere som har ønsket en annen leder. Jeg skal sørge for at dere får god plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer