Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nina Jensen om «det grønne skiftet»:

- Hvis det de har lagt fram til nå er det de mener det grønne skiftet er, er dette en tydelig avskjedssøknad

Miljøforkjemper Nina Jensen med advarsel til søsteren Siv Jensen før statsbudsjettet.

FINANSMINISTERENS SØSTER: Nina Jensen kommer med en bønn til Trine Skei Grande før statsbudsjettet legges frem. Hun er skeptisk til det regjeringen har varslet av endringer på det grønne skiftet. Hun mener de nå signerer en avskjedssøknad med Venstre, som krever tidenes mest grønne statsbudsjett. Video: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ganske pinlig å se at debatten her hjemme dreier seg om en småskala avgiftsøkning på bensin og diesel. Det er pinlig.

Det sier Nina Jensen, generalsekretær i miljøorganisasjonen WWF, til DBTVs statsbudsjett-sending fra Stortingets vandrehall, og sikter til regjeringens foreslått økning i bensin- og dieselavgiften på henholdsvis 15 og 35 øre.

NINA JENSEN: Nina Jensen, søsteren til finansminister Siv Jensen, er generalsekretær i WWF. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
NINA JENSEN: Nina Jensen, søsteren til finansminister Siv Jensen, er generalsekretær i WWF. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Forventer at de leverer

Nina Jensen er søsteren til finansministeren Siv Jensen (Frp), og forteller at hun har store forventninger til statsbudsjettet.

- Regjeringen har lovet tidenes klima- og miljøbudsjett. Her har de spent buen høyt, og jeg forventer at de leverer, sier Jensen.

Samtidig er hun ikke nevneverdig imponert over budsjettlekkasjene som har kommet fram til nå, særlig ikke om budsjettlekkasjene som dreier seg om det såkalte grønne skiftet.

- For en regjering som har lovet det grønne skiftet, hvis det de har lagt fram til nå er det de mener det grønne skiftet er, er dette en tydelig avskjedssøknad, sier Jensen.

Hun går særlig hardt ut mot statsbudsjettets avgiftskutt for bilistene, på tross av økte drivstoffavgifter.

- I realiteten er det Siv Jensen kaller det grønne skiftet, en avgiftslette til bilistene som faktisk vil føre til at utslippene fortsetter å gå opp. Det har ikke noe med et grønt skifte å gjøre, men det er en gavepakke til bilistene, sier Jensen.

Kutter 900 mill.

Men selv om regjeringen har lovet 900 millioner kroner i avgiftskutt til bilistene, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB at bilister kan spare mer penger på å fylle bensin på søndager.

Sandmæl har regnet på det, og sier bilistene tjener litt på endringene - selv med dyrere drivstoff.

- Hvor mye du tjener, avhenger av hvor mye du kjører. Kjører du 20 000 kilometer i året, 15 000 av dem til og fra jobb, vil du sitte igjen med 300 kroner ekstra i lommeboka, sier DNB-økonomen.

- Men skal du hente penger, tjener du mer på å fylle bensin på søndag eller mandag enn disse avgiftskuttene, sier Sandmæl.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!