Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis det er dette som er feminisering av staten, så hurra for feminiseringen

Norsk likestillings mor Karin Stoltenberg er ikke redd for hva likestillingen gjør med mannsrollen.

HURRA FOR FEMINISERING: Likestillingen har gitt den mislykkede mannen en sterk kvinne å lene seg på, mener Karin Stoltenberg. Foto: Jørn H. Moen.
Foto: Jørn H.Moen, Dagbladet
HURRA FOR FEMINISERING: Likestillingen har gitt den mislykkede mannen en sterk kvinne å lene seg på, mener Karin Stoltenberg. Foto: Jørn H. Moen. Foto: Jørn H.Moen, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uka rykket Ap's Arild Stokkan-Grande ut i et angrep på antifeministen Eivind Berge. Det har han måttet tåle kritikk for. Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen sa i gårsdagens Dagbladet at det har dannet seg en konsensus om at likestillingsprosjektet har vært så fantastisk at det er ikke stuereint å debattere det med skepsis.

Han advarte mot at vi ikke vet hva likestillingen og feminiseringen av samfunnet gjør med mannen.

- Bra for mannen Karin Stoltenberg var sentral i utformingen av den moderne familiepolitikken i Norge. Hun mener utvilsomt at likestillingen har vært bra for mannen og at en lyttende, dialogorientert samfunnskultur er en positiv konsekvens av likestillingen.

- Hvis det er det som er feminisering av staten, så hurra for feminiseringen, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Stoltenberg var også en av pionerene bak likestillingsloven og partnerskapsloven, og hun har utforma Stortingsmeldinga om selvbestemt abort. Hun mener som stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande tidligere har sagt til Dagbladet, at likestillingen har vært bra for menn.
- Nå slipper mannen den ensidige forsørgerrollen. Det mener jeg er bra for de mennene som ikke fikk det helt til, som nå ikke har hele ansvaret alene. Fedre og barn har kommet nærmere hverandre og det er mer kameratskap mellom menn og kvinner utenfor ekteskapet. Det må også være bra, sier Stoltenberg.

- Smertefullt Men hun tviler heller ikke på at mange menn ikke finner seg til rette i den nye feminiserte staten.
- Mange menn synes nok at dette er ganske ugreit, sier hun.

Leder for Ap's kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, mener det er helt klart at likestilling har gjort at menn ikke lenger har de samme privilegiene som før.

MISTET INNFLYTELSE: Leder for Ap's kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, mener det er helt klart at likestilling har gjort at menn ikke lenger har de samme privilegiene som før.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MISTET INNFLYTELSE: Leder for Ap's kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, mener det er helt klart at likestilling har gjort at menn ikke lenger har de samme privilegiene som før. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Det er alltid smertefullt når noen mister innflytelse. Det var på samme måte da arbeiderklassen fikk stemmerett, og kapitalkreftene ikke kunne definere forholdene i arbeidslivet alene, sier Huitfeldt.

Thomas Hylland Eriksen mener det kan være en tikkende bombe dersom debatten om likestillingens skyggesider knebles. Huitfeldt ber ber ham være modigere.

- Det er mye skjult antifeminisme , og det er bedre at vi får opp disse motargumentene i debatten. Hvis det er få som tør å diskutere likestilling med skepsis, så gå i front, oppfordrer hun.

- Egnet til å provosere Professor ved Universitetet i Bergen, Dag Øistein Endsjø, har blant annet gitt ut boka «Lei av kjønn». Han tror de fleste menn føler at de har fått det bedre, men at en gruppe kan la seg provosere av kvinnnekampen.
- I 25 år var likestilling ensbetydende med bare kamp mot kvinnediskriminering. Det har blant annet ført til at likestilling for mange i den dominerende offentligheten betyr total kjønnsbalanse. Det er tidvis uforenlig med ideen om likestiling på individnivå, og derfor egnet til å provosere Berge og andre antifeminister.

Han ser det problematiske i måten Stokkan-Grande svarer meningsmotstanderen Berge på.
- Uansett hva man mener om kjønnslikestilling, virker det som om mange menn er enig med Berge. Det er noe samfunnet må ta på alvor, sier Endsjø.

Tidligere Barne- og familieminister for Ap, Karita Bekkemellem, advarer også mot å avvise all kritikk av statsfeminismen, og sammenligner det med ekstremisme.

ALVOR: Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen mener sinte menn også fortjener å bli tatt på alvor. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet
ALVOR: Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen mener sinte menn også fortjener å bli tatt på alvor. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer

- Vi har ikke råd til å ha et samfunn der menn føler seg marginalisert, og det må politikerne ta på alvor, sier Bekkemellem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!