MENNESKEHETENS FRAMTID: Stephen Hawking, den verdenskjente astrofysikeren, talte til en fullsatt forsamling på Starmus vitenskapsfestival i Trondheim tirsdag ettermiddag. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: PA / NTB Scanpix
MENNESKEHETENS FRAMTID: Stephen Hawking, den verdenskjente astrofysikeren, talte til en fullsatt forsamling på Starmus vitenskapsfestival i Trondheim tirsdag ettermiddag. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: PA / NTB ScanpixVis mer

Stephen Hawking:

- Hvis det er liv der ute, er de i så fall lykkelige uvitende om Donald Trumps framvekst

Menneskeheten må forlate jorda for å overleve, mener Stephen Hawking, som kritiserte Donald Trump under sitt videoverførte foredrag til Starmus i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Å spre menneskeheten i universet, er det eneste som kan redde oss fra oss selv. Jeg er overbevist om at vi må forlate jorda.

Det sa den verdenskjente astrofysikeren Stephen Hawking til en fullsatt sal i Trondheim spektrum i ettermiddag. Blant publikummerne var kronprins Haakon.

Hawkings formaning er ikke ny, men under dagens foredrag på vitenskapsfestivalen Starmus, utdypet han sin teori om menneskehetens framtid.

Den framtida er ikke på jorda, mener Hawking, som mener at det bare er et spørsmål om tid før vi er nødt til å kolonisere andre planeter for å overleve som art.

- Jorda blir truet fra så mange hold, at det er vanskelig for meg å være positiv, sa Hawking.

Tre grunner

Han mener det er særlig tre ting som taler for at menneskene som art er nødt til å flytte på seg.

  1. Jorda er i ferd med å overbefolkes.
  2. Universets voldelige natur.
  3. Menneskets hang til utforskning.

- Jorda blir for liten for oss. Våre fysiske ressurser blir tømt i et alarmerende tempo. Vi har gitt vår planet en katastrofal gave i form av global oppvarming. Når vi har nådd liknende kriser i historien, har det vært andre steder å kolonisere. Columbus gjorde det i 1492 da han oppdaget «Den nye verden», men nå er det ingen ny verden. Det finnes ingen utopia rundt hjørnet. Vi går tomme for plass, og de eneste stedene vi kan dra, er til andre verdener, sa Hawking.

Med universets voldelige natur sikter Hawking til for eksempel asteroider. Han mener det bare er et tidsspørsmål før jorda blir utslettet av en utenforstående kraft.

- Dette er ikke science fiction, det er en garanti.

Den tredje, og kanskje viktigste ifølge Hawking, grunnen til at menneskene bør forlate jorda, er vår natur og vår trang til å utforske.

- Det er denne nysgjerrigheten som fikk oss til å bevise at jorda ikke er flat. Det var det samme instinktet som sendte oss til stjernene, og som overbeviste oss til å dra til månen, sa Hawking.

- Lykkelig uvitende

Spørsmålet blir deretter hvor menneskeheten skal dra. Per nå er månen og Mars de to mest sannsynlige oppholdsstedene, mener Hawking.

Planetene vi trolig er nødt til kolonisere oss på, ligger i andre solsystemer og er følgelig umulig å nå. Med dagens teknologi. Det vil nemlig ta oss tre millioner år, med dagens teknologi, å nå det nærmeste stjernesystemet, ifølge Hawking.

- 40 år etter at vi sendte opp vår lengstfarende romsonde, har den nådd rommet utenfor vårt solsystem. Med hastigheten den har vil det ta 70 000 å nå stjernesystemet Alfa Centauri. Den er 4,3 lysår unna. Hvis det er liv der ute, er de i så fall lykkelig uvitende om Donald Trumps framvekst, sa Hawking.

Astrofysikeren viet faktisk noe av sin taletid til å snakke om Donald Trump, særlig om Trumps beslutning om å trekke USA fra den såkalte Parisavtalen.

- Det er de som mener at vi bør bruke pengene våre til å løse problemene her på jorda, framfor å kaste dem bort på en romreise som muligens ikke bærer frukter. Jeg benekter ikke viktigheten ved å bekjempe klimaendringene og global oppvarming. I motsetning til Trump, som nylig kan ha tatt den mest seriøse og feilaktige avgjørelsen menneskeheten har vært vitne til. Jeg argumenterer for menneskehetens framtid, og en lengre strategi for å sikre dette, sa Hawking.

Hawking trakk flere ganger fram klimaendringer og global oppvarming som en av jordas største utfordringer, og følgelig også en av de viktigste årsakene til at han mener menneskeheten bør forlate planeten.

Måtte melde avbud

Hawking var Starmus-festivalens største trekkplaster. Astrofysikeren med den umiskjennelige datagenererte stemmen måtte imidlertid melde avbud bare dager før festivalen begynte i helga.

Foredraget framførte han derfor gjennom en direktesendt videooverføring fra Storbritannia.

Det var Hawkings helse som tvang ham til å kansellere reiseplanene. Astrofysikeren lider av ALS, en degenerativ sykdom som har bundet 75-åringen til en rullestol nesten hele sitt voksne liv.