- Hvis det er noen som har spilt offer etter 22. juli, er det til de grader Arbeiderpartiet

Per Sandberg sjokkerte så vel partifeller som politiske motstandere fra Stortingets talerstol. Gråtende måtte flere folkevalgte forlate salen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under dagens spørretime på Stortinget ble de folkevalgte fra samtlige partier vantro vitner til følgende uttalelse fra Fremskrittspartiets nestleder:

- Hvis det er noen som har spilt offer etter 22. juli, er det til de grader Arbeiderpartiet, sier Per Sandberg (Frp).

- Strategi å angripe Frp  Uttalelsen kom under en replikkveksling mellom Sandberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Sandberg la til at Arbeiderpartiet også var et av de store ofrene, men mener partiet har lagt en strategi etter terrorangrepene ved å angripe Fremskrittspartiet, melder politisk.no.

Gahr Støre tok umiddelbart avstand fra en slik uttalelse.

Gråtende representanter  Flere av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter skal ha forlatt stortingssalen gråtende etter uttalelsene fra Sandberg. Blant dem skal det ha vært Ap-representanter direkte berørt av massakren på Utøya.

- Jeg reagerte veldig sterkt på det Sandberg sa, og det handler ikke om at vi ikke skal tåle en debatt etter 22. juli, men for våre representanter virket dette som et overtramp. Vi har mistet flere titalls av våre beste ungdom, og partikollegaer har mistet barn, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Dagbladet.

Frp-ungdom tar avstand  Leder Ove Vanebo i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) mener det er galt av Sandberg å si at AUF og Arbeiderpartiet har tatt på seg en offerrolle etter 22. juli.

- Det er ingen tvil om at Arbeiderpartiet og AUF er offer etter 22. juli. Jeg mener Sandberg må trå litt mer forsiktig i debatten. Det er helt legitimt å diskutere hva som er akseptabelt å si etter Utøya, men man må være forsiktig med å tillegge noen motiver, sier Vanebo til Dagbladet.

Kritiserer Eskil Pedersen Men heller ikke Vanebo lar Ap og AUF slippe helt unna. Han mener AUF-leder Eskil Pedersen er uklar i debatten.

- Jeg synes det er merkelig at Eskil Pedersen virker mer opptatt av hvordan man snakker i innvandringedebatten enn hva man sier politisk. Det er for mye uklarhet i forhold til hva man kan diskutere. Han snakker om ytringsansvar. Hva innebærer det, spør Vanebo.

- Jeg synes også det er betenkelig at Pedersen sier at Frp skaper grobunn for høyreekstremisme, det viser også at man skal være litt forsiktig med hva man sier, sier Vanebo til Dagbladet.

- Uhyrlige uttalelser På twitter raser nå debatten om Sandbergs uttalelser:

- Det er sjelden jeg har blitt så opprørt og lei meg i Stortinget som i formiddag. Sandberg og FrPs uttalelser var uhyrlige, skriver Aps finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

- Det er så skammelig at ord blir fattige, skriver fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag.
Beklager dypt Per Sandberg ble fort en angrende mann.

- Jeg forstod med en gang at det var noen formuleringer som ble helt feil. Om uttalelsene kan forstås dit hen at jeg beskyldte Arbeiderpartiet for å spille offer etter 22. juli, så ber jeg ydmykt om unnskylding, for det var langt fra mine meninger, sier Sandberg ifølge Nyhetskanalen.

Opprørt av Twitter-Eskil Etter det Dagbladet kjenner til er det blant annet en twitter-debatt hvor Eskil Pedersen deltok som skal ha opprørt mange i Frp.

I går kveld skrev han blant annet: «Ingen partier har ansvar for volden 22.juli. At FrP har et ansvar for de holdningene dere har spredd om innvandring er åpenbart!»

Og:
«Jeg vet om en del av ytringene som skaper hat ja, og det gjør du og. Åpenbart at FrP har stått for noen!»
Ber Frp ta ansvar I dagens spørretime åpnet derfor Frp-leder Siv Jensen med å be Gahr Støre svare på om han stilte seg bak uttalelser fra Aps Raymond Johansen og Eskil Pedersen.
Deretter var det Sandberg som kom på talerstolen med sitt svært provoserende innlegg.

- Sjelden har vel behovet for å ta ansvar for sine ytringer vært mer åpenbart viktig enn etter Per Sandbergs opptreden i spørretimen i dag, skriver Eskil Pedersen nå på Twitter.

- Siv bør beklage formelt Arbeiderpartiet mener Per Sandbergs uttalelser bør få et etterspill, og at partileder Siv Jensen bør komme med en formell beklagelse fra Stortingets talerstol.

- Jeg prøvde å få ordet i stortingssalen i dag fordi jeg mener Siv Jensen må komme med en formell beklagelse fra Stortingets talerstol. Men det var ingen hjemmel i Stortingets forretningsorden til å komme med en slik beklagelse i dag. Jeg mener dette må komme senere, og vi jobber med å få til det, sier Helga Pedersen til Dagbladet.

 

- TA ANSVAR:AUF-leder Eskil Pedersen ber Per Sandberg og Frp ta ansvar for hva slags holdninger de sprer. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
- TA ANSVAR:AUF-leder Eskil Pedersen ber Per Sandberg og Frp ta ansvar for hva slags holdninger de sprer. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
TAR AVSTAND: Leder Ove Vanebo i FpU mener Per Sandberg bør være mer varsom med hva slags uttalelser han kommer med. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TAR AVSTAND: Leder Ove Vanebo i FpU mener Per Sandberg bør være mer varsom med hva slags uttalelser han kommer med. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer