- Hvis dette fortsetter vil det få betydning for hvilke pasientgrupper sykehusene kan behandle

Blodbanken spår blodkrise siden færre og færre velger å gi blod. I Europa er nordmenn nest verst på blodgivervilje.

DALENDE INTERESSE: De norske blodbankene så en oppgang i antall givere etter terrorangrepet 22. juli i fjor og etter at Røde Kors hadde en blodgiverkampanje i 2010. Men det nye engasjementet har ikke holdt over tid, og nå er det igjen synkende rekruttering.  Foto: Agnete Brun / Dagbladet
DALENDE INTERESSE: De norske blodbankene så en oppgang i antall givere etter terrorangrepet 22. juli i fjor og etter at Røde Kors hadde en blodgiverkampanje i 2010. Men det nye engasjementet har ikke holdt over tid, og nå er det igjen synkende rekruttering. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Annenhver nordmann vil i løpet av livet trenge en blodoverføring, og blodgiverkorpset i Norge er aldrende og har færre givere enn på mange år, melder Blodbanken.

Ifølge Europarådet har Norge det nest minste blodgiverkorpset i Europa i forhold til befolkningen. Samtidig tappes norske blodgivere oftest.

- Vi vil få en krise med et betydelig forsyningsproblem hvis ikke vi får opp antall blodgivere innen få år. Vi jobber dessuten mye med å begrense forbruket, sier Norges fremste forsker på blodgivning, overlege Hans Erik Heier ved Oslo Universitetssykehus til Dagbladet.

I 2010 oppfordret Blodbanken bedrifter til å sende sine ansatte til blodtapping siden de da manglet 30 000 givere. Tor Ole Bergan, daglig leder for Røde Kors` blodprogram, mente da at nordmenn er pysete og har mindre omsorg for medmennesker.

Trippelglede i Danmark Han mener det snart må slås rød alarm dersom giverviljen ikke øker betraktelig de neste årene. Mens det i Norge er 95 000 aktive blodgivere, det vil si personer som har gikk blod det siste året, er det tre ganger så mange blodgivere i Danmark, opplyser han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer