Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis dette fortsetter vil det få betydning for hvilke pasientgrupper sykehusene kan behandle

Blodbanken spår blodkrise siden færre og færre velger å gi blod. I Europa er nordmenn nest verst på blodgivervilje.

DALENDE INTERESSE: De norske blodbankene så en oppgang i antall givere etter terrorangrepet 22. juli i fjor og etter at Røde Kors hadde en blodgiverkampanje i 2010. Men det nye engasjementet har ikke holdt over tid, og nå er det igjen synkende rekruttering.  Foto: Agnete Brun / Dagbladet
DALENDE INTERESSE: De norske blodbankene så en oppgang i antall givere etter terrorangrepet 22. juli i fjor og etter at Røde Kors hadde en blodgiverkampanje i 2010. Men det nye engasjementet har ikke holdt over tid, og nå er det igjen synkende rekruttering. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Annenhver nordmann vil i løpet av livet trenge en blodoverføring, og blodgiverkorpset i Norge er aldrende og har færre givere enn på mange år, melder Blodbanken.

Ifølge Europarådet har Norge det nest minste blodgiverkorpset i Europa i forhold til befolkningen. Samtidig tappes norske blodgivere oftest.

- Vi vil få en krise med et betydelig forsyningsproblem hvis ikke vi får opp antall blodgivere innen få år. Vi jobber dessuten mye med å begrense forbruket, sier Norges fremste forsker på blodgivning, overlege Hans Erik Heier ved Oslo Universitetssykehus til Dagbladet.

I 2010 oppfordret Blodbanken bedrifter til å sende sine ansatte til blodtapping siden de da manglet 30 000 givere. Tor Ole Bergan, daglig leder for Røde Kors` blodprogram, mente da at nordmenn er pysete og har mindre omsorg for medmennesker.

Trippelglede i Danmark Han mener det snart må slås rød alarm dersom giverviljen ikke øker betraktelig de neste årene. Mens det i Norge er 95 000 aktive blodgivere, det vil si personer som har gikk blod det siste året, er det tre ganger så mange blodgivere i Danmark, opplyser han.

Førsteplassen gikk til Bjørn på Munkerud skole.
Andreplassen gikk til Daniel og Abdel på Ila skole.
Tredjeplassen gikk til Dina på Bygdøy skole.

- Store deler av sykehusvesenet er avhengig av at vi har blodgivere, men dette er en stille tjeneste som mange tenker på som en selvfølge. Jeg føler dette problemet ikke er sett og at det er vanskelig å nå fram, sier han. 

Ifølge avdelingsleder i Blodbanken i Oslo, Vibeke Svenningsen, blir det vanskeligere og vanskeligere å rekruttere nye blodgivere. Hun melder om at de bare får halvparten så mange nye givere ved å stå på stand i gata, som de gjorde for et par år siden.

I tillegg møter bare halvparten av dem som ønsker å gi blod opp på de avtale timene.

- Det er færre som møter opp. Dessuten er det bekymringsfullt at gjennomsnittsalderen på giverne øker, slik at avskallingen hvert år er større enn for noen år siden. Vi har mellom 15 og 20 prosent avskalling hvert år.

HAR BLODBUSS:  Blodbanken i Oslo kjører «Blodbussen» kjører rundt i Osloområdet til bedrifter og egnede stoppesteder. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
HAR BLODBUSS: Blodbanken i Oslo kjører «Blodbussen» kjører rundt i Osloområdet til bedrifter og egnede stoppesteder. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

I 2009 avdekket Helsetilsynets fjorårskontroll av det fantes dårlig kontroll av giverne, mangelfull testing av blodet samt feil oppbevaring og transport blant 14 norske blodbanker.

- Overraskende slapt Skribent og komiker Knut Nærum er blodgiverambassadør, og ble overrasket over at Norge er så dårlig på å gi blod.

- Det er overraskende slapt. Jeg tror viljen er der, og det er bare for folk å dra opp sokkene og gi blod. Det kjennes godt å gi blod, man blir så utrolig fornøyd med seg sjøl.

Han gir i utgangspunktet blod hver tredje måned.

- Det er mulig mange tror at de blir helt slått ut, og går for halv maskin i ukevis etter å ha gitt blod, men det er ikke tilfelle, sier Nærum.

FRYKTER FOR FRAMTIDA:  Ifølge avdelingsleder i Blodbanken i Oslo, Vibeke Svenningsen, får de bare halvparten så mange nye givere ved å stå på stand i gata i dag, som de gjorde for et par år siden. Foto: Blodbanken
FRYKTER FOR FRAMTIDA: Ifølge avdelingsleder i Blodbanken i Oslo, Vibeke Svenningsen, får de bare halvparten så mange nye givere ved å stå på stand i gata i dag, som de gjorde for et par år siden. Foto: Blodbanken Vis mer

- Det er rimlig at jeg gir blod, når jeg synes det hadde vært hyggelig å få det dersom jeg skulle ha trengt det.

Hyppig partnerbytte, piercing i slimhinner, kroniske sykdommer, medisiner, kreft kan utelukke om du er egnet til å gi blod. Les hvem som kan bli blodgivere her.

Mangler 8000 givere Bare i Oslo bør det være opp mot 25 000 blodgivere, melder avdelingsleder i Blodbanken i Oslo, Vibeke Svenningsen. I realiteten er det bare 17 000.

- 20 prosent av blodet må kjøpes fra andre blodbanker i landet. Samtidig er forbruket av blod stabilt, men litt økende. Kreftpasienter er en gruppe som trenger blod, og med økt levealder vil vi trenger mer av blodprodukter.

- Hvis dette fortsetter vil det få betydning for hvilke pasientgrupper sykehusene kan behandle. Jeg er 60 år i dag, og hvis trenden fortsetter slik vil ingen gi blod til meg når jeg blir gammel.

Mister vilje med rikdom I gjennomsnitt tappes norske blodgivere 2,3 ganger i året, mens andre land «ikke utnytter blodgiverne» like mye, sier overlege Hans Erik Heier. Han mener det er interessant at det skranter på blodgivervilje i Europas rikeste land.

SOLIDARISK HANDLING:  - Å gi blod er en ubetalt, solidarisk handling i forhold til medmennesker, sier blodgiverekspert og overlege, Hans Erik Heierhan. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SOLIDARISK HANDLING: - Å gi blod er en ubetalt, solidarisk handling i forhold til medmennesker, sier blodgiverekspert og overlege, Hans Erik Heierhan. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Å gi blod er en ubetalt, solidarisk handling i forhold til medmennesker. I 2010 kom en stor sosiologisk utredning som viste at færre og færre engasjerer seg i frivillig dugnadsvirksomhet, men at det er ganske lett å samle store pengebeløp, sier han.

- Vi har samlet inn data som viser at det gis mer blod i Oslo øst enn det gis på vestkanten, hvor folk tjener mer penger.

Synkende solidaritetsfølelse Østfold har Norges høyeste blodgiverfrekvens, og Heier peker på at fylket er et gammelt industrisamfunn.

- Min tese er at solidaritetsfølelsen er på vei ut, spesielt i områder hvor man tjener mye penger. Sverige har ikke opplevd samme rikdomsøkning som vi har i Norge, og der opplever de ikke samme problematiske situasjon. Å få blodgivere i Norge kan være vanskelig.

De norske blodbankene så en oppgang i antall givere etter terrorangrepet 22. juli i fjor og etter at Røde Kors hadde en blodgiverkampanje i 2010. Men det nye engasjementet har ikke holdt over tid, og nå er det igjen synkende rekruttering.

FOR BLODGIVNING:  Ifølge Europarådet har Norge det nest minste blodgiverkorpset i Europa i forhold til befolkningen. Ravi er også blodgiverambassadør for Blodbanken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
FOR BLODGIVNING: Ifølge Europarådet har Norge det nest minste blodgiverkorpset i Europa i forhold til befolkningen. Ravi er også blodgiverambassadør for Blodbanken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Vi trenger blodgivere som engasjerer seg over tid. Det skal være en god opplevelse og overskuddspreget slik at blodgiverne rekrutterer nye og stabile blodgivere. For å sikre dette må blodgivertjenesten oppgraderes og effektiveres.

Ansvaret for å gi handlingsrom til å løse problemet plasserer Heier hos helseministeren, helsedirektøren og lederne i de regionale lederne i helseforetakene, som han mener ikke tar trusselen alvorlig nok.

Inn i undervisningen I dag, 14. juni, er den internasjonale blodgiverdagen, og i den anledning arrangerte Blodbanken en konkurranse for tredjeklassinger ved Oslo-skolene. De håper at det kan gjøre blodgivning mindre skummelt, både for barn og foreldre.

- Det langsiktige målet er å setteblodgivning på pensum og dermed skape positive holdninger til blodgivning i en tidlig alder. Det vil med stor sannsynlighet bidra til å sikre en langsiktig styrking av giverkorpset, melder Blodbanken.

Blodbankens ambassadører Fabian Stang, Knut Nærum, Ravi, Jannike Kruse kåret vinneren, som ble Bjørn i på Munkerud skole.
 
Verken Helseministeren eller Helsedirektoratet hadde anledning til å uttale seg om teamet i dag.

BLODGIVER:  Mens det i Norge er 95 000 aktive blodgivere, det vil si personer som har gitt blod det siste året, er det tre ganger så mange blodgivere i Danmark, opplyser han.  Skribent og komiker Knut Nærum har vært engasjert blodgiver i sju år. - Ingen grunn til krise. Det er bare å dra opp sokkene og gi blod, sier han. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
BLODGIVER: Mens det i Norge er 95 000 aktive blodgivere, det vil si personer som har gitt blod det siste året, er det tre ganger så mange blodgivere i Danmark, opplyser han. Skribent og komiker Knut Nærum har vært engasjert blodgiver i sju år. - Ingen grunn til krise. Det er bare å dra opp sokkene og gi blod, sier han. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media