Kristiansand og Søgne

- Hvis dette stemmer, er det en skandale

Et hemmelig dokument skal ha beseglet Kristiansands skjebne allerede under regjeringsforhandlingene. Opplysningene opprører Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) som ber Støre om å avklare.

AVTALE? Allerede under regjeringsforhandlingene på Hurdal skal Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum ha blitt enige om hvordan Kristiansand-spørsmålet skulle løses. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AVTALE? Allerede under regjeringsforhandlingene på Hurdal skal Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum ha blitt enige om hvordan Kristiansand-spørsmålet skulle løses. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Dagbladet skrev i forrige uke at striden rundt oppløsning av nye Kristiansand kommune i realiteten ble avgjort under regjeringsforhandlingene på Hurdal.

Allerede da var Ap og Sp enige om at det skulle åpnes for folkeavstemning i Søgne og Songdalen, etter det Dagbladet forstår.

Nylig bekreftet regjeringen at de vil ha en folkeavstemning om kommunestruktur i de gamle kommunene Søgne og Songdalen, noe Agder Ap er sterkt imot. De to kommunene ble slått sammen med Kristiansand under tvang.

DN meldte i går at avtalen Dagbladet omtalte i forrige uke er løst gjennom en B-protokoll; en enighet om hvordan sensitive saker skal løses og som regjeringen ikke ser seg tjent med blir kjent for offentligheten.

Også Dagbladet fikk altså i forrige uke opplyst at en form for enighet rundt Kristiansand i praksis ble nådd på Hurdal. Beslutningen om når dette skulle implementeres, ble fattet seinere, erfarer Dagbladet.

- En skandale

Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere påstandene om B-protokollen overfor DN. Trygve Slagsvold Vedum sier også «ingen kommentar» til Dagbladet.

Ingen av dem avviser at denne B-protokollen eksisterer.

- Hvis dette stemmer, er det en skandale. Jeg vil be Støre om svar selv om vi ennå ikke har fått møtet vi har bedt om, sier Kristisands ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap).

I går kveld kunne Dagbladet fortelle at Støre og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) begge drar til Kristiansand på mandag.

En SMS to måneder seinere

Dagbladet omtalte i forrige uke SMS-en som gjorde ordfører Skisland trygg på at regjeringen ikke ville tillate en folkeavstemning i Søgne og Songdalen.

Også VG omtalte disse SMS-ene:

«Hei Jonas

Da har bystyret i Krsand vedtatt å ikke gå videre med kommunedeling. Nå håper vi saken er lagt endelig død. Dette er viktig for oss.

Jan Oddvar»

Støre svarte følgende til ordføreren på tekstmelding.

«Takk venn! Forstår beslutningen. Sp på vår kant blir nok ikke glade. Men sånn er demokratiet!».

«Sånn er demokratiet?»

Denne SMS-en har Skisland fortalt Dagbladet at han tolket som en bekreftelse på at saken var avgjort.

«Sånn er demokratiet», skrev Støre, og Skisland har sagt han forsto dette som at regjeringen ville respektere lokaldemokratiet i Kristiansand.

Men på dette tidspunktet hadde regjeringen hatt en enighet på kammerset i to måneder, ifølge opplysningene til Dagbladet og DN.

Statsministeren sier beslutningen om en folkeavstemning ble tatt seinere, men sier ikke noe om beslutningen om åpne for oppsplitting.

- Avgjørelsen om folkeavstemning i Søgne og Songdalen ble tatt etter det, sier Støre til DN torsdag.

Abel Cecilie Knibe Kroglund, leder i Agder Ap, ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Det vil heller ikke Kari Henriksen (Ap), stortingsrepresentant fra Kristiansand.

- Komplett kaos

Høyre-topp Mudassar Kapur sier saken er i ferd med å bli en farse.

- Jeg kan ikke kommentere en avtale ingen har sett eller kan bekrefte, sier han om den påståtte B-protokollen.

- Men jeg noterer meg at ordføreren i Kristiansand kaller det for en skandale hvis det stemmer. Uavhengig av hva som er forhistorien så er jo faktum uansett at regjeringen i all offentlighet har kastet sin egen ordfører og Kristiansand ut i det komplette kaos de siste dagene, sier Kapur til Dagbladet.

Agder Ap fortsatt jobber for å få stanset en folkeavstemning rundt Søgne og Songdalens tilknytning til Kristiansand kommune.

De får helhjertet støtte fra Kapur og Høyre.

- Det beste for innbyggerne hadde vært om både lokalpolitikerne og ansatte heller kunne brukt tiden på å utvikle et bedre tjenestetilbud til innbyggerne i Kristiansand enn å håndtere regjeringens komplette kaos og interne maktkamper minutt for minutt, sier Kapur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer