- Hvis dette stemmer, så vil vi selvsagt få ham fjernet

Det sier Breiviks forsvarer Tord Jordet.

MØTE: Breiviks medforsvarer Tord Jordet sier at opplysningene om meddommeren skal diskuteres. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
MØTE: Breiviks medforsvarer Tord Jordet sier at opplysningene om meddommeren skal diskuteres. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Vi er kjent med saken, men det er for tidlig å si noe om hva det kan føre til, sier Erling Moe i Domstolsadministrasjonen til Dagbladet.

Moe vil ikke kommentere spørsmål om dette vil bli et sentralt spørsmål under åpningen av dagens rettsforhandlinger i Oslo tingrett.

Møte i forsvarerteamet «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skreiv noen som hadde logget seg inn på Facebook med lekdommerens Facebook-konto dagen etter terrorangrepene, den 23 juli i fjor, skriver Vepsen.

Bergens Tidende har fått bekreftet at den aktuelle Facebook-kontoen tilhører en av meddommerne som skal dømme Anders Behring Breivik i rettssaken som begynte i går.

- Vi skal ha et møte i forsvarerteamet og et møte med retten nå. Vi ble klar over dette i går kveld, forsvarerne snakket om dette på telefon da, sier Tord Jordet i Breiviks forsvarerteam

- Nå må vi få bekreftet at meddommeren står bak Facebooksiden og at det er han som har skrevet dette. Hvis dette stemmer, så vil vi selvsagt få ham fjernet, da skal han ikke ha noe med saken å gjøre, sier Tord Jordet.

Han sier at det er en vara som kan hoppe inn, men det vil nødvendivis bli oppnevnt en ny vara, så det kan bety utsettelse i saken.

Holden skal se på det Statsadvokat Svein Holden er også oppmerksom på påstandene mot meddommeren.

- Hvordan ser dere på denne meddommeren?

- Det skal vi se på nå, sier statsadvokat Holden.

- Er du kjent med uttalelsene til lekdommerne?

- Ja, svarer Holden.

Advokatfullmektig Odd Ivar Grøn sier til Dagbladet at forsvarerne ble kjent med saken i går kveld og skal i møte om det nå.

Annet navn Mannen har benyttet et annet navn enn sitt eget, men er registrert med sin egen e-postadresse på Facebook, ifølge BT.

I domstolloven paragraf 108 står det:

«Dommer eller lagrettemedlem kan heller ikke nogen være, når andre særegne omstendigheter foreligger, som er skikket til å svekke tilliten til hans uhildethet. Navnlig gjelder dette, når en part av den grunn krever, at han skal vike sete.»

Dagbladet vil forsøke å få en kommentar fra Breiviks advokat, Geir Lippestad, om de nye opplysningene.

Inhabilitet John Christian Eldens advokatkontor er bistandsadvokat for rundt 180 personer i denne saken, sier at dette er uheldig.

- Hvis det er tilfelle er det svært uheldig fordi han vil være inhabil i saken. Vi kan ikke risikere at hele dommen blir opphevet. Men retten er satt med varadommer så det behøver ikke få konsekvenser for saksavviklingen, skriver Elden i en SMS til Dagbladet

Asbjørn Strandbakken, ekspert i strafferett og straffeprosess ved universitetet i Bergen forteller at dette gir grunn til å stille spørsmål ved meddommerens habilitet.

- Jeg vil ikke bli overrasket om dagen i dag starter med at meddommerens habilitet vil bli tatt opp, sier Strandbakken til Dagbladet.

- En forutsetning Han forteller at det er en forutsetning at domstolen ikke er forutinntatt i spørsmålet om skyld.

- Men han gir uttrykk for en holdning som nok mange i vårt samfunn hadde i disse dagene, og sånn sett ikke er oppsiktsvekkende. Det jeg reagerer på er at det ble kommunisert ut til mange, sier han, og legger til at det skal godt gjøres å finne noen som er og var upåvirket av saken som nå går for retten.

Avdelingsdirektør ved domstoladministrasjonen, Erling Moe, bekrefter at de kjenner til saken.

- Det jeg kan si er at vi kjenner saken, og noe mer vil jeg foreløpig ikke kommentere, sier Moe til Dagbladet.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen bekrefter at hun er kjent med sitatene fra meddommeren.

- Vi skal snakke om det nå, sier Larsen til  Dagbladet på vei inn til Tinghuset.