Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis dette var alt, bør Assad være lettet

USAs myndigheter hevder at luftangrepet mot Syria traff «hjertet» av Assad-regimets kjemiske våpen-program. Men de innrømmer samtidig at regimet fortsatt trolig har kapasitet til å gasse sin egen befolkning.

PÅ VEI TIL KONTORET: En video fra Twitter-kontoen til den syriske diktatoren Bashar al-Assad viser ham mens går tilsynelatende uberørt inntil kontoret sitt etter luftangrepet fra USA, Storbritannia og Frankrike. Foto: AFP PHOTO / Syrian Presidency Twitter page / Handout
PÅ VEI TIL KONTORET: En video fra Twitter-kontoen til den syriske diktatoren Bashar al-Assad viser ham mens går tilsynelatende uberørt inntil kontoret sitt etter luftangrepet fra USA, Storbritannia og Frankrike. Foto: AFP PHOTO / Syrian Presidency Twitter page / Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Et perfekt gjennomført angrep. Takk til Frankrike og Storbritannia for deres visdom og styrken til deres flotte militære. Kunne ikke ha oppnådd et bedre resultat. Oppdraget utført! skrev USAs president Donald Trump på Twitter lørdag etter luftangrepet mot Syria noen timer tidligere.

Fly og skip fra USA, Storbritannia og Frankrike fyrte av mer enn 100 raketter mot tre mål i Syria. Målene skal ha vært lagre og utviklingsfasiliteter for kjemiske våpen nær Damaskus og Homs. Angrepet kom etter at rundt 40 syrere i skal ha mistet livet i Douma i et kjemisk angrep fra regimet til Bashar al-Assad med kjemiske våpen 7. april.

Hastemøte

Den spente situasjonen førte til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd. Russland, som er Assads allierte og permanent medlem av rådet, innkalte til møtet, men fikk ikke med seg resten av rådet på en resolusjon som fordømte angrepet. Etter angrepet varslet også russiske myndigheter at de vil slå tilbake.

TOTALSKADD: Statskanalen har sluppet bilder fra Homs og Damaskus, og viser totalskadde bygninger, kratere i bakken og ødelagte biler. En av bygningene er et forskningssenter i Damaskus, som angivelig har vært sentralt i å utvikle, produsere og teste Syrias kjemiske våpen. Mer enn 100 raketter ble avfyrt mot landet. Video: NTB Scanpix Vis mer

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, gjorde det klart at USA er «ladet og klar» til et nytt angrep dersom Assad forsøker å bruke kjemiske våpen igjen.

- Vi er sikre på at vi har ødelagt Syrias kjemiske våpenprogram. Vi er forberedt på å opprettholde dette presset hvis det syriske regimet er dumme nok til å teste oss, sier Haley.

Syriske myndigheter sier at USA, Storbritannia og Frankrike avfyrte 110 raketter og at tre personer ble skadd i Homs. Russiske myndigheter hevder at alle de 12 rakettene som ble sendt mot en syrisk flyplass, ble skutt ned, ifølge New York Times.

Det amerikanske forsvarsdepartementet benekter dette og sier at alle målene ble ødelagt før Syria fikk sendt opp 40 av sine raketter.

- Rester igjen

- Disse angrepene overveldet det syriske antiluftskytssystemet, sier generalløytnant Kenneth McKenzie i Pentagon, ifølge avisa.

Han innrømmer samtidig at Assad-regimet fortsatt kan ha kapasitet til å bruke kjemiske våpen i framtida.

- JEG FIKK IKKE PUSTE: Rundt 40 personer ble drept i det angivelige kjemiske angrepet mot Douma i Øst-Ghouta. Noen av de overlevende er traumatisert for livet. Video: CNN Vis mer

- Jeg vil si at det er rester igjen av det syriske programmet der ute. Jeg skal ikke si at de vil være ute av stand til å fortsette å utføre kjemiske angrep i framtida. Jeg mistenker imidlertid at de vil tenke seg grundig om før de gjør det, sier McKenzie.

Assad-regimet sendte lørdag morgen ut en video på Twitter som viser en tilsynelatende avslappet Assad mens han rusler inn til kontoret for å jobbe med en stresskoffert i høyre hånd som om ingenting har hendt.

- Liten pris

Kritikere mener Assad kan ha sluppet billig unna.

- Hvis dette var alt, bør Assad være lettet, skriver analytikeren Randa Slim ved Middle East Institute på Twitter.

- Jeg frykter at når støvet legger seg så vil dette angrepet bli sett på som en svak militær respons, og at Assad nok en gang vil ha betalt en liten pris for å bruke kjemiske våpen, sier den republikanske senatoren Lindsey Graham i en uttalelse.

I april i fjor bombet USA en syrisk luftforsvarsbase i Homs som en reaksjon på at Assad-regimet drepte rundt 70 personer i et gassangrep i den nordlige byen Khan Sheikhoun.

- Hvis jeg var Assad, ville jeg tenke: La dem få dette ut av systemet. Ting går fortsatt i riktig retning i dag. Ingenting av det Trump sa på TV gikk inn i den reelle syriske konflikten, sier seniorforsker Faysal Itani ved Atlantic Council, ifølge New York Times.

- Et monster

Assad ser nemlig ut til å gå seirende ut av den blodige borgerkrigen, som har pågått siden 2011. Opprørerne som på et tidspunkt utgjorde en alvorlig trussel mot Assad er nå presset ut av alle de større byene i Syria. De overga seg også i den mindre bastionen Douma etter det kjemiske angrepet forrige helg. Assad-motstanderne ser nå mørkt på framtida.

- Vi hadde trodd at det ville bli mye større enn dette. Assad har kanskje brukt kjemiske våpen denne gangen, men han har angrepet sivile i årevis. Hundretusenvis er blitt drept, hundretusenvis er forsvunnet. Etter sju år med krig tror vi ikke lenger at noen vil komme og hjelpe det syriske folket, sier den syriske journalisten og aktivisten Ahmed Primo, som nå er bosatt i Tyrkia, til Washington Post.

- Ifølge de feige uttalelsene og det svake angrepet fra Vesten, har Assad lov til å bruke alle våpen bortsett fra kjemiske til å drepe oss. Det internasjonale samfunnet har satt ham fri som et monster til å utslette det syriske folket, skriver den syriske opposisjonelle journalisten Hadi Abdallah på Twitter.

ANGREP SYRIA: USA, Storbritannia og Frankrike angrep Syria i natt. Målet er å forhindre bruk av kjemiske våpen, sier president Trump. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!