SNUS: Den svenske handelsministeren sier at de er villig til å gå i snuskrig mot EU. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
SNUS: Den svenske handelsministeren sier at de er villig til å gå i snuskrig mot EU. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

- Hvis direktivet inneholder det vi tror, da er det snakk om krig i full skala

Sverige truer EU med snuskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens europeiske ledere soler seg i glansen av Nobels fredspris, truer svenskene EU med snuskrig. Svenske ministere kommer til Brussel tett som hagl, og alle vil de snakke snus.

Mandag var handelsminister Ewa Björling hos helsekommissær Tonio Borg for å gi uttrykk for svenskenes syn på snusen. Diskusjonene trappes opp foran et nytt tobakksdirektiv som EU-kommisjonen ventes å legge fram i neste uke

- Vi har ført en lavintensiv konflikt om dette i mange år. Men hvis direktivet inneholder det vi tror, da er det snakk om krig i full skala, sa handelsministeren på et møte med svenske mediefolk i Brussel.

- Men jeg vil ikke avsløre krigsplanene på forhånd, tilføyde Björling.

Unntak Svenskene frykter at direktivet skal inneholde både fortsatt eksportforbud mot snus og nye regler for smakssetting av og tobakksinnhold i snusen.

Sverige har unntak fra forbudet mot snus i EU. Landet klarte før medlemskapet i 1995 å forhandle fram en særavtale på bakgrunn av at snus er tradisjon i landet.

Endringer i det svenske unntaket er et ikke-tema for ledelsen i Stockholm. Enhver utvanning av unntaket vil skape rabalder og kunne bli et stort nederlag for regjeringen.

Snusfornuft Så sent som i forrige uke hadde helsekommissær Borg besøk av barne- og eldreminister Maria Larsson som også ville snakke ham til det svenskene mener er snusfornuft.

Malteseren Borg tiltrådte i slutten av november. Forgjengeren Mario Dalli trakk seg som følge av at navnet hans ble trukket inn i etterforskningen av en mulig korrupsjonssak den svenske snusprodusenten Swedish Match varslet om.

(NTB)