Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis DLD blir innført, tar vi nettsidene til Arbeiderpartiet

Sier de norske Wikileaks-hackerne i Anonymous til Dagbladet. Garanterer konsekvenser.

MASKERT: Guy Fawkes-maska fra filmen Vendetta er blitt Wikileaks-hackernes varemerke, som demonstrert på disse spanske tilhengerne av bevegelsen. Den norske fløyen varsler at de vil ta grep om datalagringsdirektivet (DLD) blir innført. Foto: REUTERS/Jon Nazca/Scanpix
MASKERT: Guy Fawkes-maska fra filmen Vendetta er blitt Wikileaks-hackernes varemerke, som demonstrert på disse spanske tilhengerne av bevegelsen. Den norske fløyen varsler at de vil ta grep om datalagringsdirektivet (DLD) blir innført. Foto: REUTERS/Jon Nazca/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet presset forrige uke viljen sin gjennom i regjeringen, for å gjøre EUs datalagringsdirektiv (DLD) til norsk lov. For å få flertall i Stortinget er det nødvendig med støtte fra Høyre. Samtidig som debatten om DLD har rast i Norge, har det utspilt seg en cyberkrig på nettet etter arrestasjonen av Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Nå er konfliktene i ferd med å smelte sammen til en.

For i et eksklusivt intervju med Dagbladet gjør to representanter for den norske fløyen av hackergruppa Anonymous det klart at de vil angripe nettsidene til Arbeiderpartiet om DLD blir innført. Gruppa har tidligere lammet nettstedene til gigantfirmaer som Mastercard og Paypal, nederlandsk politi og svensk påtalemyndighet.

- Vi vil gå ut mot de som går imot ytringsfriheten. Vi er skremt. Vi har diskutert hva vi kan gjøre for å stoppe det. Om DLD blir innført, vil vi ta ned nettsidene til Ap, sier Anonymous-representanten «Martin» (24) til Dagbladet.

Garanterer Også Høyre kan bli rammet. Sammen med kollegaen «Tommy» (23) forklarer 24-åringen fra Østlandet hvordan utspillet «ikke skal oppfattes som en trussel», og at de «ikke fyrer i hytt og pine».

GARANTERER AKSJONER: To norske Wikileaks-hackere . Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
GARANTERER AKSJONER: To norske Wikileaks-hackere . Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Men Anonymous Norge er dypt provosert over datalagringsforslaget, og utdyper i en e-post:

- Ap viser stor arroganse og maktkåthet når de med dissens fra både SV og SP kjører på med sine overbevisninger om viktigheten av et datalagringsdirektiv, skriver gruppa.
  - Blir dette realisert mister vi all tillit til dagens regjering. Om ikke nødvendigvis fra Anonymous Norge, så kan vi nærmest garantere at dette vil bli møtt med harde demonstrasjoner, og at det vil få konsekvenser.
Bomber Ifølge justisminister Knut Storberget skal domstolene skal avgjøre utlevering av trafikkdata i hvert enkelt tilfelle. Trafikkdata om bruk av mobil, e-post og internett kan ifølge forslaget lagres i inntil ett år.

- Du trenger ikke lenger en atombombe for å føre krig, sier «Martin».

Han har tatt fri fra jobben flere dager for å jobbe for Wikileaks. Han har også lånt ut sin IP-adresse til Wikileaks. Der oppbevarer varslergruppa en backup-versjonene av ambassadeavsløringene som har sjokkert USA og verden.

Gruppa benytter seg av såkalte DDOS-angrep (Distributed Denial of Service), der nettsteder blir utsatt for ekstreme mengder datatrafikk - og blir overbelastet.

Det var med et slikt angrep tyrkiske hackere lammet Dagbladet.no i februar.

Ekstrem trafikk - Anonymous Norway består av omkring 350-400 medlemmer, hevder de to. De fleste er i midten av 20-åra, gruppa er spredt over hele landet. De to kjenner hverandre fra før, men har kun møtt resten av gruppa gjennom kallenavn på nettet.

Når de angriper et nettsted, bruker hver enkelt et dataprogram som genererer ekstreme mengder datatrafikk helt til nettstedetkneler. Selv bruker de såkalte VPN-koblinger for å skjule sin IP-adresse - virtuelle adresse - for andre. Det som avgjør hvor lett ei side er å angripe, er hvor mange besøkende den vanligvis har og er bygget for å tåle.

- Det tar ikke mer enn fem minutter å ta ned ei side. Og private firmaer er ofte bedre gardert mot angrep enn offentlige, mener de to.

Men det er ett lands myndighet som er det ultimate målet. Det er, i lys av Wikileaks-aksjonene, ikke overraskende USA.

Verre enn Kina - De snakker om «Land of the free», men nå er USA blitt mer lukket enn Kina. Men alle medlemmene i det amerikanske senatet bruker samme IP-adresse, flirer de to. Det gjør det lettere å sette ut av spill, mener de:

HELTESTATUS: Anonymous-bevegelsen har lammet nettsidene til flere store bedrifter etter arrestasjonen av Julian Assange. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
HELTESTATUS: Anonymous-bevegelsen har lammet nettsidene til flere store bedrifter etter arrestasjonen av Julian Assange. Foto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer

- Den som vil ofre litt frihet for litt sikkerhet, fortjener ingen av delene.

Verken han eller «Tommy» er redd for å bli straffeforfulgt, selv om det de gjør kan være lovbrudd. De sier de ikke frykter norsk politi - men kanskje ville tenkt annerledes om de bodde i USA.

- Vi gjør dette for ytringsfriheten, og skal vise at reglene har endret seg. Det er ingen grunn til å være redd, ikke i Norge, slår «Christian» fast.

ANGREPET FLERE GANGER: Nettsidene til betalingstjenesten PayPal. Foto: AFP/Scanpix
ANGREPET FLERE GANGER: Nettsidene til betalingstjenesten PayPal. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
VIL IKKE KOMMENTERE NETTSIKKERHETEN: Raymond Johansen (Ap), 
Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
VIL IKKE KOMMENTERE NETTSIKKERHETEN: Raymond Johansen (Ap), Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!