Hvis du ennå ikke har gjort det: Ta inn trampoliner og utemøbler

Vinden vil i natt nå full storm i Hordaland og Sogn og Fjordane.

«LENA»: Stormsenteret «Lena» tidligere lørdag. Stormen vil være sterkest i natt i Hordaland og Sogn og Fjordane.
«LENA»: Stormsenteret «Lena» tidligere lørdag. Stormen vil være sterkest i natt i Hordaland og Sogn og Fjordane.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stormsenteret «Lena» nådde i kveld Vest- og Sør-Norge med full storm, som vil si vind opp i 25 meter i sekundet.

Festivaldeltakere i Bore og Viste ble evakuert av politiet på grunn av sikkerheten til de involverte og tre personer er sendt til sykehus med lettere skader.

Sjekk været der du bor!
Sterkest i natt Utover natta vil «Lena» bevege mot Hordaland og Sogn og Fjordane vil oppleve den sterkeste vinden.

- Den sterkeste vinden kommer i løpet av natta. Da tror vi det kan komme opp i full - muligens sterk - storm i Sogn og Fjordane og Hordaland. I Rogaland er det verste over nå, sier vakthavende meteorolog John Smiths til Dagbladet.

- Hva bør folk passe på før de går og legger seg?

- Jeg er mest bekymret for småbåter, men de fleste av dem er forhåpentligvis trygt fortøyd på land. Vindfall kan også være et problem, så man må være litt obs på trær, som typisk kan ta strømmen enkelte steder.

Pass på trampolinene Og så er det enkelte sommeraktiviteter som fører til ektra farer ved uvanlig sterk vind til årstiden å være.

- Trampoliner er en typisk sommerting å ha ute, det skal erfaringsmessig ikke mye til før de flyr av gårde. Det kan være farlig og selv om den ikke treffer noen kan det være plagsomt. Vi har også eksempler på hagemøbler som har fløyet over til naboen på andre siden av gata og bulket bilen.

- Det gjelder altså å sikre løse gjenstander, sier Smiths.

Uvanlig sommervær Vindstyrkene vi har opplevd i kveld og som kommer i løpet av natta er langtfra uvanlig å oppleve om høsten og vinteren, men et skikkelig stormsenter midt på sommeren er uvanlig.

Stormsenteret kommer fra sør og har beveget seg gjennom Den engelske kanal og så gått nordover gjennom den sørlige delen av Nordsjøen. Det har så ligget vest for vestlandskysten før det har kommet inn over landet.

- Hadde dette vært i januar, hadde vi kanskje ikke brydd oss så mye, sier Smiths.

Trøndelag kan få stiv kuling fra i morgen, mens det også kan bli en del vind på kysten av Møre og Romsdal. I Nord-Norge vil det stort sett være rolig og mye bra vær, opplyser John Smiths.

EVAKUERT: Deltakere på Strandfestivalen Bore på Klepp i Rogaland ble evakuert av politiet. Foto: Magnar Larsen
EVAKUERT: Deltakere på Strandfestivalen Bore på Klepp i Rogaland ble evakuert av politiet. Foto: Magnar Larsen Vis mer