«Hvis du hadde vært fra Danmark, hadde vi drept deg»

Fem iranske kvinner i svart slør og sid chador var ikke nådige da de møtte Dagbladets utsendte foran Danmarks ambassade i Teheran i går kveld. Og i dag trues den norske ambassaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEHERAN (Dagbladet): Det er ventet at demonstrasjonene i Teheran vil fortsette også i dag og at målet nå er den norske ambassaden. Iranske myndigheter har forsterket vaktholdet rundt den norske ambassaden, får Dagbladet opplyst.

I går var det Danmark raseriet rettet seg mot. Rundt det danske ambassadeområdet i Nord-Teheran var det fullt av hemmelig politi, uniformskledd politi, uropatruljer og soldater i går kveld.

Utenfor ambassademuren sto et stort antall rasende iranere.

Da Dagbladet kom til området rundt klokka 23.30 (lokal tid) i går kveld (21 norsk tid), ble vi straks oppsøkt av to menn i sivile klær.

-  Dere må gå herfra. Det er ikke trygt å være her for en vestlig kvinne. Folk er veldig sinte, og vi har ikke kontroll over dem. I tillegg har 50 mennesker kommet seg innenfor ambassademurene. Dra. Alt kan skje, og det er ikke sikkert vi kan hjelpe deg, sier de to mennene til Dagbladet.

Første etasje i den danske ambassaden i Teheran ble rasert av dem som hadde trengt seg inn, opplyste danske myndigheter i går kveld.

Riktig med brenning

På ambassademurene står det «Ned med Danmark» og «Ned med Israel». «Danmark ut av Iran». Vi er femti meter unna den største menneskemassen, og beslutter å se an situasjonen. Fem kvinner i svart slør og lang frakk kommer bort til oss.

FLAGG I FLAMMER: De rasende demonstrantene satte fyr på det danske flagget foran den danske ambassaden i Teheran seint i går kveld mens slagordene raste mot alt som er dansk. Foto: Behrouz Mehri, AFP/Scanpix
FLAGG I FLAMMER: De rasende demonstrantene satte fyr på det danske flagget foran den danske ambassaden i Teheran seint i går kveld mens slagordene raste mot alt som er dansk. Foto: Behrouz Mehri, AFP/Scanpix Vis mer

-  Hvor er du fra? Hvis du hadde vært hadde vært fra Danmark hadde vi drept deg, sier de smilende.

Dagbladets guide svarer at jeg er fra Island. Da smiler jentene enda mer. Mennene som kommer til smiler ikke. De gjentar at de ville drepe enhver danske som er i området. Et par har dekket fjesene sine med skjerf. De skuler og snakker sammen. Jeg hører at Island blir nevnt.

-  Hva synes dere om at de prøver å brenne ambassaden, spør jeg jentene via min guide.

-  Det er helt riktig. Etter det Danmark gjorde, har de ingenting å gjøre på iransk jord. Ingen har rett til å vanære vår profet, sier kvinnene.

En mann med skinnjakke og halvlangt hår à la Julio Iglesias spør på engelsk hvor jeg kommer fra. Han blir avbrutt av en annen. På plettfri engelsk lurer han på hvilket land jeg tilhører. Guiden min gjentar Island.

-  Det Danmark gjorde er utilgivelig. Å støte vår profet er enda verre enn å vanære vår jord. Vi vil ikke ha dem her. Derfor vil vi brenne ned ambassaden, sier mannen.

Den truende situasjonen utenfor ambassaden i går kveld står i skarp kontrast til den vennlighet jeg har møtt hos vanlige iranere de siste fire dagene.

Folk har vist sin misnøye med tegningene, men tatt avstand fra vold og ønsket vestlige velkommen til Iran.

Sinne mot Europa

Mennene rundt følger nøye med. De fem kvinnene trekker seg unna. Stadig flere menn kommer til.

-  Jeg vet hvordan stemningen i Danmark er. Min søster og bror bor der. De forteller meg at danskene holder seg for nesa så fort de kommer i nærheten av en muslim. De liker oss ikke, fortsetter mannen.

Han spør hva jeg synes om situasjonen. Før jeg får svart, fortsetter han.

-  Europeerne liker å si at de lever i demokratier. Det stemmer ikke. Frankrikes president Chirac er mot oss, og han er av jødisk slekt. Det fins ikke demokratier i Europa. Bare ledere som gjør akkurat som de vil mot hele den muslimske verden, sier han.

Femti meter unna står et ukjent antall demonstranter, politi og militære. Tallet på demonstranter spriker ifølge nyhetsbyråene fra 400 til over tusen. Et titall menn roper taktfast: «Danske produkter må boikottes». «Ut med Danmark».

Mellom slagordene snakker politiet i ropert: «Dere er bra folk, men dere må gå hjem nå. Gå ut. Nå er det nok».

Folkemengden gjør ingen tegn til bevegelse. Slagordene fortsetter: «Ned med Israel». «Vi må få lov til å ha atomenergi».

Til min sidemann sier jeg at europeere flest ikke har noe imot muslimer. At vi ønsker at muslimer og resten av verden skal leve i fred med hverandre. Jeg får ikke gehør.

-  Dette er starten på fjerde verdenskrig. 9. september og Bush sine «korstog»-uttalelser fra starten på krigen. Det er den muslimske verden mot resten. Vi har fått nok, sier en mann på engelsk.

-  Ikke trygt

Like foran oss begynner noen demonstranter å gå. Nok en sivilkledd politimann kommer bort til oss og sier vi bør gjøre det samme. «Det er ikke trygt her for deg som utlending», er meldingen.

-  Bare slå opp «Armageddon» på Internett. Da vil du lese at det er en krig mellom sivilisasjoner, fortsetter min sidemann.

Vi beveger oss lenger ut av det spente området. En av tilhørerne følger med.

-  Jeg er ikke enig med ham!

-  Det er ekstremistene som får holde på nå. Både hos oss og hos dere. Jeg håper at de moderate kreftene vil seire til slutt, avslutter han.

Vi forlater ambassadeområdet etter en tredje oppfordring fra iransk politi.

På iransk TV var Muhammad-karikaturene og Danmark hovedsaken i går kveld.

Fra og med lørdag blir all handel mellom Danmark og Iran avsluttet. Inngåtte bankavtaler blir kansellert.

Trusler: Irakiske kvinner truet Dagbladets Line Fransson.
BRANNBOMBER: Først kastet demonstrantene steiner og brannbomber mot den danske ambassaden i Teheran. Deretter forserte de alle hindringer - murer og piggtråd - for å komme seg inn i bygningen. Førsteetasjen ble rasert.