Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis du kjøper en hore i Sverige er det forbudt, men hvis du kriger i Syria er det OK

Mohamed Warsame (43) kastet ut ekstrem konvertitt fra moskeen.

VIL HA SYRIA-FORBUD: Mohamed Warsame (43), nestleder i Al-Huda islamsk senter i Lisleby i Fredrikstad, har selv måttet kaste ut en  etnisk norsk konvertitt på grunn av ekstremisme. Foto: Tore Bergsaker
VIL HA SYRIA-FORBUD: Mohamed Warsame (43), nestleder i Al-Huda islamsk senter i Lisleby i Fredrikstad, har selv måttet kaste ut en etnisk norsk konvertitt på grunn av ekstremisme. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): - Vi prøvde å snakke med ham, sier Mohamed Warsame til Dagbladet.

- Men han hadde et helt annet verdensbilde så vi måtte gi opp. Vi hører det ofte blant radikalisert ungdom - han fortalte at muslimer led og var undertrykt både i Norge og i resten av verden. Ungdom tror at de selv kan reise og løse dette med hjelp av en AK-47. Men AK-47 er ikke løsningen, det er problemet.

Radikalt miljø Han sier at en rekke ungdommer som seinere har reist til Syria har vært innom hans moské. Dagbladet er kjent med identiteten til flere av disse.

- Det var et lite miljø som holdt sammen. Mange av dem var venner fra før, og helt nye til den teologiske biten. De besøkte mange moskeer, også i Oslo — men de var også hos oss. Jeg kan ikke nekte for det. Moskeen er åpen for alle, og vi kan ikke ha noen dørvakt. Vi merket oss den ene personen, som hadde en veldig skarp retorikk, sier Warsame.

- De snakker om en verden som er urettferdig for muslimer. Det er faresignalet. Lampene begynner å blinke hos oss når unge muslimer som ikke kan mye om islam begynner å fortelle om at muslimer lider i Syria, Somalia og Irak, sier Warsame, som understreker overfor Dagbladet at han uttaler seg som privatperson - og at problemet handler om mye mer enn en enkelt moské i Fredrikstad.

- Hva bør det norske samfunnet gjøre?

- Norske myndigheter må invitere teologene som kan mye om dette til å komme på TV og radio. Når unge muslimer skriker på gata må det være en teolog der som kan motsi dem.[bilde=1, right]

Vil ha forbud Warsame ønsker også et forbud mot å delta i krig i utlandet.

- Hvis du kjøper en hore i Sverige er det forbudt, men hvis du kriger i Syria er det OK. Stortinget må samle seg og gi et signal om at det ikke kan være tillatt å reise til krigen i Syria. Jeg tror det vil hindre noen som ellers kunne tenke seg å dra — det vil virke avskrekkende. Mange av de som reiser gjør det hovedsakelig for action-biten og spenningen, og ingen av dem hater familien sin. De har søsken, brødre, mor og far. De aller fleste ønsker ikke å være i Syria for evig. Og om de vet at de blir kastet i fengsel når de kommer hjem vil noen av dem la være å dra.

Han frykter også at et intolerant arbeidsliv kan skremme unge muslimer.

- Det må være mulig å få jobb selv om du har skjegg og annerledes klesdrakt. Om de ekskluderes fra arbeidslivet vil unge muslimer føler seg enda mer mistilpass i det norske samfunnet. Myndighetene må ta ansvar og følge opp for å sikre at ungdom får tilhørighet til samfunnet.

Kritiserer Hussain - Ser på hvem som får taletid i mediebildet i dag: Det er unge mennesker som ikke kan mye om islam, som ikke vet hva jihad er. De får definere hva islam er i offentligheten, sier Warsame til Dagbladet.

- Tenker du på eksempelvis Ubaydullah Hussain?

- Når store mediehus gjør seg til talerør for slike mennesker burde det sitte en teolog der og si at islam egentlig ikke er slik. Unge muslimer som er i faresonen hører budskapet han sprer, og det påvirker dem til å gjøre gale valg. Det påvirker hva slags inntrykk unge muslimer får av det norske samfunnet. For å tolke Koranen kreves godkjent utdannelse. En vilkårlig muslim på gata kan ikke tolke Koranen.

Deler ut våpen Han ber også norske myndigheter om å tenke langsiktig i utenrikspolitikken.

- Nå deler vi ut våpen til kurdere — vi vet ikke om de vil bli et problem om ti år, sier Warsame - og påpeker:

- Hvis du kjøper en hore i Sverige er det forbudt, men hvis du kriger i Syria er det OK

- Tidligere delte vi ut våpen til mujahedin i Afghanistan — de ble brukt mot oss seinere. Og IS ble dannet etter at Vesten styrtet Saddam Hussein. Norge har deltatt i bombingen av Libya for å fjerne Kadhafi - og nå står det i avisene at IS har tatt over Libya. Medier og myndigheter må bli flinkere til å se ting i et stort perspektiv, sier han.

- Å gi våpen og støtte til noen du ikke vet hva egentlig står for, det bør vi være veldig forsiktig med.[bilde=2, full]

Avviser Ubaydullah Hussain avviser kritikken.

- Profetens Ummah har kontakt med flere lærde rundt omkring i verden som hjelper oss i de teologiske spørsmålene vi har. I tillegg deltar vi i undervisning hos flere og vi har et svært godt samarbeid med dem. De imamene som kritiserer oss, burde helt klart stå i første rekke for å snakke om emner som Jihad, Khilafah og Shariah. De har selv i mange år valgt å unngå slike temaer på grunn av deres samarbeid med myndighetene. Med den kunnskapen de mener å besitte, så bør de faktisk uten tvil slutte seg til den Islamske Staten slik at deres kunnskap som de mener å ha kan komme til nytte, skriver Hussain i en e-post til Dagbladet.

- Islam pålegger muslimer om å jobbe for å etablere Allahs lover, Shariah, uansett hvor vi befinner oss. Akkurat som Islam pålegger enhver muslim til å ta avstand fra avgudsdyrkelse, polyteisme, demokrati og menneskelagde lover. Og Islam tillater ikke, under noen omstendigheter, at muslimer samarbeider med de vantro for å bekjempe andre muslimer, om det så er strategisk, økonomisk, ideologisk, politisk eller militært.

AVVISER KRITIKKEN: Ubaydullah Hussain. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AVVISER KRITIKKEN: Ubaydullah Hussain. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling