- Hvis du penetrerer en sovende kvinne, kan du ikke tro at hun medvirket

Kjennelsen om Julian Assanges utlevering faller først om to uker. Dagbladet fulgte dagens rettsforhandlinger direkte.

RISIKERER UTLEVERING TIL SVERIGE: Julian Assange, her med sin advokat Jennifer Robinson utenfor Belmarsh Magistrates' Court i Sørøst-London. Det er ventet, men ikke bekreftet, at avgjørelsen i saken faller i dag. Foto: CARL DE SOUZA/AFP/SCANPIX
RISIKERER UTLEVERING TIL SVERIGE: Julian Assange, her med sin advokat Jennifer Robinson utenfor Belmarsh Magistrates' Court i Sørøst-London. Det er ventet, men ikke bekreftet, at avgjørelsen i saken faller i dag. Foto: CARL DE SOUZA/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Assange møtte i dag på ny i Belmarsh Magistrates' Court i London, der det var ventet - men ikke bekreftet - at spørsmålet om hvorvidt Assange blir utlevert til Sverige, ville bli avgjort i dag.

På tross av forventningene: Etter aktor Clare Montgomery og forsvarer Geoffrey Robertsons sluttprosedyrer kunngjorde dommer Howard Riddle at kjennelsen faller først om snaue to uker.

Dagbladet var på plass i retten og rapporterte kontinuerlig fra rettsforhandlingene:

 14.22: Dommer Riddle melder at kjennelsen hans vil være klar torsdag 24. februar kl. 11 (norsk tid). Retten hevet.

14.17: Robertson avslutter, Montgomery får replikk.

14.08: Robertson argumenterer mot Montgomerys beskrivelse av maktbruk og hevder at Assange tok på kondom da kvinnen sa hun ikke ville ha ubeskyttet sex.

14.06: - Hvis Sverige sier at å suge tær er voldtekt, eller at å ha sex med en prostituert er voldtekt, betyr ikke det at det er voldtekt i andre land, sier Robertson.

14.04: Robertson sier han ikke har fått noe svar på spørsmålet om Assange skal sperres inne i Sverige, om publisiteten og om statsminister Reinfeldts uttalelser.

14.03: Montgomery avslutter. Geoffrey Robertson får ordet til sluttreplikk.

14.02: Montgomery sier at sms-ene og alle øvrige aspekter om handlingene Assange er anklaget for, hører hjemme når saken kommer opp i Sverige.

13.50: Jeg viser til at Assange rev av kvinnen klærne, forsøkte å trenge seg inn i henne ubeskyttet, mens han holdt henne, hindret henne i å få tak i et kondom. Det er dette Robertson ikke mener er maktbruk, fortsetter hun.

13.46: Hvis man bruker vold for å oppnå sex som ikke er samtykket, er det å betrakte som voldtekt, sier Montgomery.

13.44: Hun mener det er upassende å bagatellisere handlingen ved å kalle det «Minor rape».

13.43: Hvis du penetrerer en sovende kvinne, kan du ikke tro at hun medvirket. Hvis en kvinne sier til deg at hun vil ha sex hvis det brukes kondom, betyr det ikke at hun sier ja til ubeskyttet sex. Det er voldtekt, ikke bare i Sverige, men også i England, sier Montgomery.

13.35: Montgomery imøtegår Robertsons kritikk over at ikke Marianne Ny har stilt opp for krysseksaminisering.

13.27: Arrestrordren var berettiget fordi den var knyttet til mulig påtale for en kriminell handling.

13.20: Montgomery er i gang. Hun innleder med at Marianne Ny hadde rett til å utstede arrestordren på Assange.

13.11: Robertson avslutter. Dommer Riddle beordrer pause i fem minutter og ber om at Clare Montgomery kan gjøre unna sin prosedyre på 40 minutter.

13.10: Statsministerens uttalelser viser bedre enn noe annet at Assange ikke vil få en rettferdig behandling i Sverige, sier han.

13.08: Voldtektssaker i Sverige holdes bak lukkede dører, bevisene legges fram bak lukkede dører, i mørket, maler Robertson ut.

- Det er en ekte risiko for at det vil skje. Assange vil bli brakt til Sverige, satt i fengsel, ført til en lukket rettssak.

Vi kan be om at det blir åpen rettssak, men det blir avslått, sier Robertson, og henviser til vitneutsagn om at voldtektssaker aldri er åpne i Sverige.
13.01: Robertson sier at en av de fornærmede i saken, som anmeldte voldtekt, samtykket i å ha sex, og at Assange etterkom hennes ønske da hun ba ham ta på kondom.

13.00: Robertson er ferdig med juss-feinschmeckeriet, og går tilbake til de reelle anklagene.

12.54: Det poenget, for øvrig, framførte Assange-forsvarer Mark Stephens for Dagbladet allerede i november.

12.53: Han påpeker at Julian Assange var gitt tillatelse til å forlate Sverige, og at han hele tida har vært villig til å la seg avhøre via skype og videolink.

12.52: Julian Assange sitter alene bak glassveggen bakerst i rettssalen. Ingen rettsbetjenter ved hans side i dag. Den juridiske gjennomgangen om utstedelse av arrestordrer fra hans advokat Geoffrey Robertson har var i 15-20 minutter. Assange lytter likevel tilsynelatende interessert.

Robertson gjentar sitt poeng fra utspørringen tidligere i uka om at det var uproporsjonalt å utstede arrestordren på Assange, og redegjør for at Assange var villig til å la seg avhøre.

12.40: Svært knirkete juss her nå. Risky å forsøke en norsk oversettelse. Robertsons innlegg er meldt å ta omkring en time, mer essensielle poenger kommer om litt.

I STRIDENS KJERNE 1: Assange-forsvarer Björn Hurtig. Foto: LEIF R. JANSSON/AFP/SCANPIX
I STRIDENS KJERNE 1: Assange-forsvarer Björn Hurtig. Foto: LEIF R. JANSSON/AFP/SCANPIX Vis mer

12.28: Hvis Assange sendes til Sverige, kan det ta tre-fire år før saken endelig avgjøres i Strasbourg. Robertson tar for seg jussen rundt hvem som har rett til å utstede arrestordre.

 12.20: Robertson har ordet, og beklager at ikke statsadvokat Marianne Ny ville stille opp i vitneboksen for å bli krysseksaminert. Han mener at hennes uttalelser, referert under høringen, ikke bør tillegges vekt.

12.16: Men Riddle utelukker helt at saken vil drøye ut til mars, som det tidligere har vært noe snakk om.

12.15: Flere britiske journalister som følger saken, eksempelvis Channel4-produsent Marcus Ewards, mener avgjørelsen nå ligger opptil to uker fram i tid.

12.09: Før Riddle tar en avgjørelse vil det bli prosedyrer fra begge parter, så trekker han seg tilbake for å avsi kjennelse. Dommeren antyder at det er satt av to-tre timer i dag til sluttprosedyrene, men tidsperspektivet er nå noe uklart.

12.06: Dommeren sier at det i slike saker alltid vil komme nye momenter.

- Uansett hva jeg besluttet, vil det kunne ankes. Og nye argumenter fremmes for en høyere rett. Vi avslutter derfor høringen i dag, så tar jeg min beslutning, sier han.

12.02: Riddle redegjør. Han sier det var satt av to dager til saken.

- Men tirsdag kveld viste det seg at vi måtte fortsette i dag. Jeg har fått kopi av statsminister Reinfeldts uttalelse.

12.00: Etter ordkrigen Robertson og Montgomery imellom, tar dommer Howard Riddle ordet.

11.56: Robertson svarer umiddelbart, og karakteriserer Montgomerys poeng som «kynisk». Han sier at Reinfeldts opptreden er uhørt.

11.55: Påtalemyndighetens Clare Montgomery får ordet:

- Retten er vant til å behandle saker der det er en giftig atmosfære. Forsvarets uttalelser til pressen kan ha ført til reaksjonen fra Reinfeldt. Det kan ikke komme overraskende på Robertson.

11.49: Han viser til at Reinfeldt 20. januar uttalte at han ikke ville kommentere saken, fordi den var til juridisk behandling. Kort tid etter gjør han det likevel:

- Når statens overhode går ut på den måten, viser det hvor umulig det er for Assange å få en fair rettsbehandling i Sverige. Jeg foreslår at denne nye faktoren bør behandles i en utsatt høring i begynnelsen av mars, sier Robertson.

11.48: - Vi har ikke rukket å oversette statsministerens uttalelse med angrepet på Assange, vi har ikke hatt tilgang til TV-innslaget, sier Robertson.

11.42: Les Reinfeldts uttalelser her.

11.40: Retten er satt. Geoffrey Robertson går direkte på kommentarene fra statsminister Fredrik Reinfeldt, framsatt tidligere denne uka. Reinfeldt kritiserte Assange-forsvarer Björn Hurtig og hans kritikk av svensk rettsvesen. Robertson sier at Assange er folkefiende nr. én i Sverige etter Reinfeldts uttalelse, og at atmosfæren er giftig. Han mener det er et ufint angrep på Assanges integritet.

Usikkerhet Assange ankom Belmarsh Magistrates' Court rett før klokka 10 sammen med sine advokater, anført av Geoffrey Robertson, som i dag skal holde sin avsluttende prosedyre sammen med Clare Montgomery fra påtalemyndigheten. Montgomery vil kreve utlevering til Sverige.

Der er Assange siktet for voldtekt og sex uten kondom.

Dagbladet har i dag vært i kontakt med Assange-leiren, som mener kjennelsen i saken ikke vil falle i dag. Dommer Howard Riddle er i Storbritannia kjent for å holde kortene tett til brystet, og det er derfor ikke på det rene, tross tidligere meldinger, om kjennelsen faller i dag.

Nekter Utleveringssaken begynte på mandag, og fortsatte dagen etter.

Assange nekter straffskyld i saken og har hevdet at anklagene mot ham inngår i en svertekampanje.

I et 35 sider langt dokument lagt ut i januar i år går Assanges advokater nøye gjennom alle detaljer i saken, og hevder svensk påtalemyndighet har opptrådt ulovlig eller korrupt i saken.

Generalsekretær Anne Ramberg i det svenske Advokatsamfundet tror domstolen i London kommer til å bestemme at Assange skal utleveres.
Kritiseres - Europeiske land har en avtale seg imellom som forplikter dem til å utlevere personer som har status som mistenkte, sa hun tidligere i uken, ifølge NTB. I dag lanseres boka «Inside WikiLeaks — Min tid med Julian Assange i verdens farligste nettsted», som er skrevet av en av Assanges tidligere medarbeidere. I boka hevdes det blant annet at WikiLeaks er verdens farligste nettside, og at organisasjonen ikke klarer å beskytte sine kilder.

Tyske Daniel Domscheit-Berg beskriver Julian Assange som brilliant, men samtidig stormannsgal, paranoid, maktsyk og «sparsom med sannheten».

I STRIDENS KJERNE 2: Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: GEORGES GOBET/AFP/SCANPIX
I STRIDENS KJERNE 2: Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: GEORGES GOBET/AFP/SCANPIX Vis mer