- Hvis du trekker deg tilbake, angriper de

Irans president sammenlikner landets fiender med hunder.

FORTSETTER Å ANRIKE URAN: Til tross for store internasjonale protester, ønsker Irans president å fortsette med atomkraft hvis han blir gjenvalgt som president.  Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FORTSETTER Å ANRIKE URAN: Til tross for store internasjonale protester, ønsker Irans president å fortsette med atomkraft hvis han blir gjenvalgt som president. Foto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den konfliktglade presidenten trakk paraleller fra hundegården for å beskrive Irans vestlige fiender og staten Israel.

- Hvis du trekke deg tilbake, så angriper de. Hvis du angriper, så trekker de seg tilbake, sa Ahmadinejad under valgkampåpningen i Teheran.

Provokatør
Valget er 12. juni, og Ahmadinejad beskylder de to moderate kandidatene for å ville ha avspenning med landets fiender.

Ahmadinejad stiller til sin andre periode som president.

Han har profilert seg som vår tids fremste antisemitt, og flere ganger krevd at staten Israel må fjernes fra kartet.

Ahmadinejad har også høylydt sagt at han fortsetter anrikingen av uran i strid med FNs bestemmelser.

Iran sier at de kjernefysiske anleggene bare skal produsere atomkraft til sivilt bruk, men omverdenen tror ikke noe på dette.

Det har vært omfattende spekulasjoner om at Israel vil bombe Irans kjernefysiske anlegg for å hindre eller forsinke utviklingen av iranske atomvåpen.

-Den iranske nasjonen vil ikke akseptere å bli dominert av undertrykkende makter, sa Ahmadinejad under valgkampåpningen.

Vokterrådet
Det er tre kandidater som får lov å stille mot den sittende presidenten i det endelige valget, etter at Vokterrådet luket ut de som ikke var skikket.

Til sammen ville mer enn 450 kandidater bli president.

Men Vokterrådet, som består av 12 muslimske skriftlærde utpekt at Irans øverste leder Ayatholla Ali Khamenei, har som oppgave å luke ut alle de som de mener ikke passer til jobben.

Ahmadinejads eneste seriøse utfordrer er dermed tidligere statsminister Mir Hossein Musavi.

Hans eneste håp er at økonomien blir et hett valgkamptema.

Men mye tyder på at valget i realiteten er avgjort, etter at mange konservative offentlig gikk ut og støttet Akhadinejads kandidatur i april.

Det er antatt at Ahmadinejad har Ayatholla Ali Khameneis støtte.