Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis du var staten, ville du virkelig ha skrevet under på en sånn avtale?

Helge Lund grilles i Stortinget.

LANGT FRA ALENE:  Konsernsjef i Statoil, Helge Lund (nr. 2 fra venstre) hadde med seg fem gode hjelpere i Mongstad-høringen i Stortinget i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LANGT FRA ALENE: Konsernsjef i Statoil, Helge Lund (nr. 2 fra venstre) hadde med seg fem gode hjelpere i Mongstad-høringen i Stortinget i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helge Lund har med seg hele fem ulike sjefer og rådgivere da han ankom Stortinget og høringssalen der Kontroll- og konstitusjonskomiteen gjennomfører en Mongstad-høring i dag.

- Vi er opptatt av å bidra til å løse klimautfordringene, starter Helge Lund.

- Forsvarlig og profesjonell Konsernsjefen forteller at Statoil i 2006 inngikk avtale med staten. Den mest effektive løsningen var å bygge et integrert kraftvarmeverk. Men det var krav om CO2-fangst, noe økonomien i raffineriet ikke kunne bære. Derfor ble en masterplan med et testsenter og et fullskala renseanlegg laget.

- Vi har siden 2006 levert på våre forpliktelser i henhold til avtalen. Etter min mening på en forsvarlig og profesjonell måte, sier konsernsjefen.

- Vil ikke spekulere Saksordfører Abid Raja (V) er den første som stiller Lund spørsmål:

- Hvis du var staten, ville du virkelig ha underskrevet på en sånn avtale, lurer Raja, og viser til at Statoil har hatt en rekke roller i Mongstad-prosjektet.

- Det er ikke min jobb å spekulere, sier Lund.

Lund sier om avtalen med staten at den var ansvarlig, og reflekterte både statens og Statoils interesser.

- Det var et prosjekt hvor vi la inn store ressurser, sier Lund. Det var nødvendig å ha enstemmighet i beslutningene, det ga Statoil rettigheter, og det ga staten rettigheter.

Må krabbe først Bellona og Frederic Hauge kom med knallhard kritikk mot Mongstad-prosjektet tidligere i dag, og mente at det var unødvendig med et testanlegg. Lund er ikke enig.

- Teknologien var umoden. Jeg tror det er viktig å krabbe før man kan gå, sier han.

- Når skjønte dere? - Som ekstremt oppegående aktør, når forstod dere at fullskala rensing ikke var realiserbart. Tenkte du at dette mest sannsynlig ikke ville bli gjort, spør Abid Raja (V).

- Vi har ikke spekulert, men vi har hele tiden vurdert om kostnadene, sier Lund, før Raja overtar:

- Du må vel ha tenkt?

- Jeg tror det har vært hovedspørsmålet, hvorvidt investeringsstørrelsen kunne rettferdiggjøre hva vi fikk igjen av læring?

- Kunne det det?

- Det har jeg ikke følt det som vårt ansvar å mene noe om, sier Helge Lund.

- Vi holder avtaler Ved flere anledninger sier konsernsjef Lund at Statoil ikke har et ansvar om å mene noe om ulike tema. Det får Martin Kolbeg (Ap) til å stille spørsmål:

- Jeg hører hele tiden at Statoil ikke egentlig har hatt interesse av dette. Fra Bellonas side blir det sagt at det nesten er på grensa til sabotasje, sier Martin Kolberg (Ap) og viser til påstandene om at amin-faren var overfokusert.

- Jeg tar veldig sterkt avstand fra at Statoil ikke har hatt interesse av Mongstad-prosjektet. En ting blir ikke mer sant jo flere ganger man gjentar en ting. Jeg har forsøkt å redegjøre for hvorfor dette er viktig for Statoil, industrielt sett, og forsøkt å understreke hvorfor vi har en offensiv tilnærming til dette i bransjen. Jeg bruker selv tid i FN om dette. De avtaler som Statoil inngår, de holder vi. Det er svært lite hyggelig å høre for de opp mot 100 medarbeiderne som har jobbet hver dag for å løse ekstremt vanskelige utfordringer. At man stiller spørsmål til Statoils integritet og vilje og evne til å gjøre dette. Det er betydelig vanskeligere å gjennomføre utvikling av teknologi enn det er å snakke om det i avisen. Man kan ikke vedta teknologi. Samfunnet har spart betydelige ressurser på at vi har gjort det grundig, sier Helge Lund.

• Følg Dagbladets live-dekning av dagens Mongstad-høring her.

• Les også:
Stoltenberg: - Mongstad er en månelanding
Bellona-Hauge: - Jeg er litt rystet over å høre Jens Stoltenberg referere tallene slik.

Hele Norges coronakart