LANDER PÅ MARS: Hvis alt går etter planen, vil et romfartøy lande på mars i ettermiddag. Illustrasjonsfoto: ESA/D. Ducros via AP
LANDER PÅ MARS: Hvis alt går etter planen, vil et romfartøy lande på mars i ettermiddag. Illustrasjonsfoto: ESA/D. Ducros via APVis mer

Romfart til Mars:

Hvis europeisk romfartøy klarer å lande, starter jakten etter liv på Mars. I 2003 oppstod en «heroisk fiasko» og alt gikk galt

Skal lande i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ettermiddag ventes romfartøyet Schiaparelli å lande på Mars, i et nytt europeisk forsøk på å finne tegn til liv på planeten.

Romfartøyets 500 millioner kilometer lange ferd til Mars har tatt sju måneder, men alt avhenger av hvordan landingen går.

Med en hastighet på 21.000 kilometer i timen skal romsondens landingsmodul begynne sin seks minutter lange ferd fra Mars atmosfære til planetens overflate rundt klokken 16.42 norsk tid.

Fallskjermer og styreraketter skal hjelpe den 577 kilo tunge modulen det siste stykket på vei mot overflaten til jordens naboplanet, mens resten av romsonden vil gå i bane rundt planeten som en satellitt.

Dersom landingen lykkes, vil den neste fasen i den europeisk-russiske ExoMars-ekspedisjonen påbegynnes i 2020.

Dette forutsetter at Schiaparelli ikke leverer en såkalt «heroisk fiasko», slik det britiske romfartøyet Beagle 2 gjorde i 2003. Den gang mistet man all kontakt med fartøyet da det landet.

Hovedformålet med ekspedisjonen er å finne tegn til liv. Blant annet skal fartøyet undersøke om metangassen på Mars er et tegn på dette.

- På enda lengre sikt er målet å sende mennesker opp dit, sier Kristian Pedersen, direktør for det danske romforskningsinstituttet DTU.