Hvis flere i nær familie har hjertesykdom, bør varselbjellene ringe

Hjertevarsel.

GENER:  Foreldre og søskens hjertehelse kan gi en indikasjon på om du har risiko for tidlig hjerteinfarkt. Foto: Liz Gregg/NTB Tema
GENER: Foreldre og søskens hjertehelse kan gi en indikasjon på om du har risiko for tidlig hjerteinfarkt. Foto: Liz Gregg/NTB TemaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De største risikofaktorene for hjerteinfarkt er røyking, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Men gener spiller også inn.

- Hvis mange i slekta har fått hjerte- og karsykdom, og spesielt i ung alder, så bør det ringe varselbjeller. Jo nærere slektninger, jo mer oppmerksom bør du være, sier Trond Leren, leder for enhet for hjertegenetikk ved Oslo universitetssykehus.

Legger grunnlaget tidlig

Han sier at du bør være oppmerksom på din egen hjertehelse fra tidlig alder.

- Selv om hjerte- og karsykdom ofte ikke debuterer før i 50- 60 årsalderen, legges grunnlaget i åra før. Du bør tenke på livsstilen din, og om du har risikofaktorer, allerede fra tidlig voksen alder, forteller Leren. [bilde= 2, left]En ny norsk studie publisert i International Journal of Cardiology har sett på om foreldre og søsken kan gi en indikasjon på risikoøkning. [bilde= 1, left]- Vi har sett på om tidlig hjerteinfarkt før fylte 60 år hos førstegradsslektning gir økt risiko for død av koronar hjertesykdom. Tallene vi har brukt er fra ti regionale befolkningsundersøkelser i Norge som har blitt slått sammen til «Cohort of Norway», sier Bendik Fiskå, førsteforfatter av studien og medisinstudent ved Universitetet i Oslo. [bilde= 3, left]- I vår studie så vi at for menn der én eller begge foreldrene har hatt hjerteinfarkt før fylte 60 år, så er det en viss risikoøkning. Det samme så vi ikke hos kvinner. Men hvis vi legger til søsken, så er det en signifikant risikoøkning også for kvinner. Søsken med tidlig hjerteinfarkt ga altså en noe høyere risiko enn foreldre, forklarer Fiskå.

Kombinasjon

Inger Ariansen, lege og postdoktorstipendiat ved Folkehelseinstituttet, er enig med Fiskå. Hun forklarer at kombinasjonene av genetisk sårbarhet og livsstil spiller en rolle for om man får hjerteinfarkt, og at det er denne kombinasjonen man bør være oppmerksom på om du er bekymret for å få hjerteinfarkt.