- FLAT SKATT: Rick Perry kaster seg inn i skattedebatten. Foto: Reuters/Mary Ann Chastain/Scanpix
- FLAT SKATT: Rick Perry kaster seg inn i skattedebatten. Foto: Reuters/Mary Ann Chastain/ScanpixVis mer

- Hvis folk med penger skaper arbeidsplasser, er det uproblematisk for meg

Rick Perry vil ha flat skatt på 20 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er på tide å vedta en skatt som er flat og rettferdig og som gjør vårt folk i stand til å investere, skape vekst og tjene penger, sa Rick Perry da han la fram sitt nye skatteforslag tirsdag.

Forslaget inngår i en bredere økonomisk reformplan som republikaneren, som i dag er guvernør i delstaten Texas, lover å få gjennomført dersom han vinner presidentvalget i USA neste år. Målet med planen er å legge til rette for sysselsettingsvekst og samtidig balansere statsbudsjettet, ifølge Perry.

Guvernøren sier han ikke er bekymret for at en flat skatt på 20 prosent først og fremst vil gagne de rikeste.

- Hvis folk med penger skaper arbeidsplasser, er det uproblematisk for meg, sier han.

Valgkamp Perrys plan tolkes av politiske kommentatorer som et forsøk på å komme på offensiven igjen etter at han har den siste tiden ligget bak i den pågående kampen om å bli Republikanernes kandidat i presidentvalget.

I en måling som nylig ble gjennomført for CBS og The New York Times, fikk Perry en oppslutning på bare 6 prosent, mot 25 prosent for forretningsmannen Herman Cain og 21 prosent for Massachusetts tidligere guvernør Mitt Romney.

Perry er den fjerde kandidaten som går inn for flat skatt. De andre tre er Herman Cain, Newt Gingrich og Michele Bachmann.

Cains forslag innebærer at inntektsskatten, selskapsskatten og merverdiavgiften alle skal ligge flatt på 9 prosent.

Perrys plan er å senke både selskapsskatt og inntektsskatt til 20 prosent.

I dag ligger selskapsskatten på 35 prosent, mens dette også er den øvre grensa for inntektsskatten. For de rikeste amerikanerne har inntektsskatten ikke vært lavere enn 20 prosent siden 1916. Den gang lå skattenivået på 15 prosent.

Sår tvil om planen Demokratene beskylder Perry for å ville flytte skattebyrden fra store selskaper til vanlige middelklassefolk med sin skatteplan.

- Perry gjentar fortidas mislykkede strategi med store skattekutt for selskaper og rike amerikanere, samtidig som man gjør lite eller ingenting for folk flest, sier politisk leder James Kvaal i president Barack Obamas valgkampkomité.

Samtidig spør økonomer seg hvordan Perry skal veie opp for de store inntektstapene skattekuttene vil innebære for staten. Ifølge analytiker Howard Gleckman i tankesmia Tax Policy Center vil skattekutt av den størrelsesorden Perry foreslår, forutsette store kutt i offentlige utgifter.

- Jeg forstår ikke hvordan det skal være mulig for ham å balansere statsbudsjettet, sier Gleckman.

Selv lover Perry å balansere budsjettet innen 2020, og han varsler omfattende kutt og velferdsreformer for å få til dette.

(NTB)

RADIKALT FORSLAG: Herman Cain vil ha en flat skatt på ni prosent. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/Scanpix
RADIKALT FORSLAG: Herman Cain vil ha en flat skatt på ni prosent. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer